«Землю – селянам!» – гасло й досі актуальне

У буковинських селах місцева влада і громада не можуть знайти порозуміння. В результаті страждають прості люди: селяни не знають, як захистити свої майнові права.Яскравим прикладом безвідповідальності посадовців є так зване «реформування аграрного сектору» в с. Онут Заставнівського району. Там фактично розікрали майно агрофірми «Світанок», у якій мав частку 531 пайовик. Частина його відійшла до ТОВ «Онут», у якому й понині працює 10 чоловік (вони ж – засновники), а частину розподілили між собою члени комісії, яка теоретично мала би займатися обліком та оцінкою майна, визначенням розмірів паїв селян та їхнім документальним оформленням.
– Так звана комісія була створена з порушенням вимог нормативно-правових актів, – говорить Володимир ВАКАРЮК, голова тимчасової контрольної комісії обласної ради з вивчення питання законності розподілу та видачі майна власників майнових паїв згаданої фірми. – До складу комісії не було включено представників місцевої влади та органів місцевого самоврядування. Не було також належного документального оформлення майнових відносин селян. За словами членів комісії, вони писали документи на власний розсуд, бо ніхто в районі не пояснював, як це правильно робити.
– Ошукані люди обійшли всі коридори, та, врешті-решт, їм урвався терпець, – продовжує Олег УНГУРЯН, член згаданої комісії облради. – Тоді вони звернулися до нас. З’ясувалося, що всі звернення селян до заставнівських чиновників або  розглядалися формально, або взагалі ігнорувалися. Обласна прокуратура теж досі не відреагувала на результати перевірки. На жаль ми, депутати, можемо лише звертатися до губернатора і правоохоронних органів з проханнями вирішити це питання, інших повноважень у нас немає.
Депутати облради кажуть, що подібні звернення надходять і з інших сіл району. Це свідчить про незадовільну роботу виконавчої влади у районі. Однак, хто відповідатиме за зубожіння селян, поки невідомо.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *