На Буковині працюють діти. 13 годин на добу

Розвиток приватного підприємництва, окрім економічного підйому, вже приносить і експлуататорські збочення. «Крутий» підприємець в Сокирянському районі вирішив «піднятися» за рахунок використання дитячої праці. Заманивши дітей можливістю заробити, він змушував їх працювати 13 годин на добу, ще й без вихідних і сплати «надурочних», аж поки втрутилася прокуратура.

У Кіцманському районі неповнолітню поставили за барну стійку без згоди батьків, трудової угоди і медогляду. Працювати їй доводилося 50 годин на тиждень при нормі для неповнолітніх 36. У цьому випадку вже є рішення суду.

Але проблема значно глибше. Не маючи матеріальної можливості вчитися, діти з неблагополучних сімей практично позбавлені й можливості заробляти собі на існування законним способом. Отже, на них чекає вулиця, правопорушення і навіть серйозні злочини.

Перевірками прокуратури встановлено, що кожний п’ятий підліток з тих, що перебувають на обліку в міліції, ніде не навчається і не працює. З тих підлітків, для кого сімейні умови вимагають працевлаштування, вдається знайти роботу приблизно чверті. Натомість «працевлаштовує» їх вулиця: серед 155 підлітків, які вчинили цього року злочини, таких,що не працюють і не навчаються, половина.

У Чернівцях, приміром, не заброньовано жодного робочого місця для
працевлаштування неповнолітніх, які закінчили або припинили навчання у школах, а 6 районних рад з 11 взагалі не забронювали робочі місця для працевлаштування дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Не передбачене надання першого робочого місця таким дітям, які закінчили школи-інтернати, і в обласній програмі зайнятості населення.

Обласний молодіжний центр праці в цьому році не працевлаштував жодного неповнолітнього і не забезпечив участі в громадських роботах учнівської молоді у позанавчальний час.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *