Чи може лісівник не бути корупціонером?

Не може, поки що принаймні. Бо в Україні для цього не вистачає щонайменше трьох чинників: зацікавленості вищих посадових осіб, відповідної законодавчої бази (за що несе відповідальність парламент) і готовності суспільства до суворого, а головне, грамотного контролю над державою. Зрештою, є ще одна важлива складова: Держлісагенство, яке опікується україенськими лісами, досі працює за корупційними схемами – на цьому наголосив головний лісівник Чернівецької області.  

 

На «гарячій лінії» зовсім холодно

Такими є висновки з нещодавнього засідання Чернівецького прес-клубу на суперактуальну тему «Як лісівнику не стати корупціонером». Воно відбулося у рамках програми «Правозастосування й управління в лісовому секторі країн східного регіону дії європейського інструменту сусідства та партнерства 2 (ФЛЕГ ІІ)», що фінансується  Європейським Союзом.

Зрозуміло, ЄС виділяє кошти не просто так, а з корисливої, та шляхетної мети. Як відомо, ліси – легені планети: що більше їх і що менше вони нищаться, то краще довкілля і життя людей. Тож не дивно, що в Європі ліси займають 45% території, а в Україні – лише 15,7. Відчуваєте різницю? А наша країна розташована, що не кажи, в тій же Європі. Тож практичний посібник, презентований практикуючим юристом і консультантом програми «ФЛЕГ» п. Олегом СТОРЧОУСОМ, – «Запобігання та протидія корупції в лісовому секторі України» – річ дуже корисна. Як і саме спілкування присутніх, серед яких були не тільки журналісти та гості з Києва, а й місцеве керівництво лісомисливської галузі, екології та представник структурного підрозділу з ОДА, який бореться з корупцією, і, напевно,  найголовніше – представники громадськості. І саме вона, ця громадськість, внесла в засідання і бурхливе обговорення, й навіть суперечки. Представники таких громадських організацій, як Антикорупційна рада, «Буковинський майдан» і «Ніхто крім нас» стверджували, що зібрали купу матеріалів про корупцію в лісовій галузі, але їх ігнорують і лісівники, і прокуратура, і преса – зверталися ж до всіх. Навіть в Інтернеті фільм про все це виклали. Та й цілодобова «гаряча лінія» галузі  за їхніми словами, не спрацьовує – на ній «футболять» і не хочуть приймати повідомлення.

Автор цих рядків вирішила перевірити інформацію і наступного дня спробувала зателефонувати. Від пів на десяту два дні поспіль слухавку на цілодобовій гарячій лінії  –  050-434-02-33 – ніхто так і не підняв. Щоправда вдень вдалося додзвонитися. Тоді й з’ясувала, що цей номер належить обласному управлінню лісомисливгоспу і після робочого дня його залишають черговому управління. «Гаряча ж лінія» Держлісагенства України – 0800-604-473. Може, комусь знадобиться.

 

Держлісагенство працює за корупційною схемою, а Буковина – відмовилася

Водночас варто підкреслити, що на сайті Чернівецького обласного лісомисливгоспу вже викладається інформація про рубки в лісосіках, рубкові квитки тощо, та й аукціони почали проводити більш прозоро, чого раніше не спостерігалося.

Із вражень. Залізнична колія проходить у Чернівцях через самісіньке місто. Тож містяни щодня спостерігають, як величезні потяги прямують убік Румунії, вщерть завантажені кругляком. Коли це бачиш, складається острах, що Карпати вже «лисі».

На прес-клубі прозвучало твердження, що ці потяги з лісом не просто йдуть щодня, а ще й контрабандою. Присутні активісти , зокрема, пп. Микола САЛАГОР, член антикорупційної комісії, і Микола ПЕТИЧЕНКО, розповіли, як вони виявили вагони з подвійними номерами. Та доки до них доїхала транспортна прокуратура, їх ледь не перестріляли за зайву цікавість, а 30 вагонів просто зникли…

Зрештою, в цьому не доводиться сумніватися, бо навіть начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій КОВАЛЬСЬКИЙ розповів, як він відмовився виконувати корупційні схеми: «Усі закони, постанови про торги і про використання майна були підпорядковані корупційним схемам, – наголосив він. – Я почав з цим боротися. І ми – єдина область, яка не відтворила корупційні схеми на вимогу нового голови Чернякова, призначеного керувати Держлісагенством України після зняття Сівця» (утім, від нового року і Черняков не працює головою Держлісагенства: Кабмін задовольнив його відставку – авт.)

Журналістка Світлана ІСАЧЕНКО, з величезним подивом у голосі, уточнила: «Того Чернякова, якого поставив Майдан?»

Ковальський: – Саме так, прийшов Черняков і сказав, що треба робити, як раніше. Він є представником «Свободи» і вони збирали кошти на партію. Так ось, єдина область, яка не виконала цього розпорядження, – наша. Я особисто відмовився це робити».

Щодо корупції в лісах України, Анатолій Ковальський, людина з майже 40-річним досвідом роботи, грамотно визначив два різних порушення в лісовій галузі. Бо одна справа крадіжки лісу, тобто самовільна рубка населенням, і – власне корупція, яка організується на вищих щаблях влади. Масштабно згубним є, зрозуміло, останнє. Залишається сподіватися, що зміни в антикорупційному законодавстві України, яке у повному обсязі має запрацювати від кінця квітня цього року, суттєво змінить на краще ситуацію в державі.

А поки що такі програми, як «ФЛЕГ», допомагають створювати в Україні громадянське суспільство. Бо, як наголосив Олег Сторчоус, вони не займаються розслідуванням корупційних справ, а лише налагоджують діалог між лісівниками та громадськістю. І це, як на мене, виходить у них непогано.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *