Дитину вигнали з маршрутки…

Сутеніє, до автобусної зупинки підходить маршрутка. Разом з іншими пассажирами до неї сідає дівчинка років десяти з нотною папкою. Водій відмовляється везти дівчинку, пославшись на те, що її посвідчення дитини з багатодітної сім’ї “у них не діє”. Двері зачиняються, маршрутка рухається далі.

…Чернівецький педагог Тетяна ПОПАДЮК зі слізьми розповіла в редакції, як під вечір 11 березня її 10-річну доньку висадили з маршрутки, бо посвідчення багатодітних «у них не діє». Павліна ХРАПЧИНСЬКА, директорка  ПП «Багіра», яке обслуговує 10-ий маршрут і де сталася ця безпрецедентна за своїм нахабством і жадібністю пригода,  каже, що вона завжди на боці пасажирів і таку поведінку засуджує, але розібратися в ситуації не спроможна, бо мама дитини не знає, бачте, номера машини. Хтось цьому вірить? 

Тетяна Іванівна каже, що навіть припустивши, що пільгові місця у маршрутці вже були зайняті (аби дістатися кінцевої зупинки біля магазину «Рязань» дівчинка повинна була подолати кілька вулиць з інтенсивним транспортним рухом), вона не розуміє, як водій міг висадити маленьку дівчинку під вечір. Адже бачив, що поряд немає дорослих.

– Моя 10-річна донька навчається у музичній школі № 1 на вул. О.Кобилянської. Урок закінчується о 17.30. Було це 11 березня, вона сіла в маршрутку №10  і водій її… вигнав. Сказав, що посвідчення дитини з багатодітної сім’ї «у них не діє». Поведінка водіїв на маршруті № 10 обурює не тільки мене. Вони дозволяють собі все, що завгодно. Можуть зупинитися біля Калинівського ринку, купити хот-дог і каву, а потім їхати, їсти і розмовляти по телефону одночасно.

Ми з сусідами звернулися із заявою до мера міста Каспрука, – розповідала далі жінка. – Я написала, як висадили мою доньку, а сусіди додали, що водії цього маршруту не дотримуються графіку руху. Наприклад, сусідка, яка працює у дитячому садку, спізнилася через це на роботу.

Кореспондент «Версій» звернувся до директорки ПП «Багіра» Павліни Храпчинської, до якої вже телефонували родичі дівчинки.

– Пасажирка, яка мені зателефонувала, не вказала номера машини, тому, на жаль, не можу розібратися, – сказала вона. – Водій неправий  стовідсотково. Чим та дитина йому заважала? Я завжди на боці пасажира. Він же сам – тато (в мене всі водії одружені), повинен був би узяти і дитину, й інваліда, і того, хто не має гривні за проїзд додати. Про це кажу їм постійно. І завжди розбираюсь в усіх ситуаціях. Ось нині – з дідусем, учасником ВВВ, який образився, що водій попросив показати посвідчення. Але слід розбиратися конкретно в кожній ситуації. Бо незабаром місцеві вибори і .. Наприклад, зателефонували мені, що ми зірвали навчальний процес у ЗОШ № 17 на Роші. Хтось повідомив напряму, що не подали автобус. З’ясовую – водій каже, що забрав із зупинки всіх дітей. Хто телефонував?

Депутати хочуть бути ближче до людей. І починаються ці рухи. Спекуляція на тому, що ніби це не то і то не то. У нас і без того складна ситуація, а її ще накручують.

Тарифи зростають – обслуговування гіршає

Тож яка мораль в цій історії? Начальниця засуджує водія, який висадив дівчинку, бо  вона на боці пасажирів. Проте стверджує, що покарати його не може – не знає номера машини. Відтак, сідаєш до маршрутки – запам’ятай номер машини. Не знаєш номера чи не впізнаєш водія, то й ніби і сам винен – ніхто і не вибачиться. Хоча, звичайно, лукавить п. Поліна: бо як можна не знати хто на лінії кожної зміни і коли певні машини прибувають на кінцеву зупинку біля «Рязані» й вирушають з неї. Отож, встановити,  хто під’їхав о 17.30 до Соборної площі 10 березня вирахувати зовсім нескладно. Якщо ж такий облік у «Багірі» не ведеться, керівництво й зовсім даремно хліб свій їсть.

Тим часом перевізники у Чернівцях вимагають від міського голови підвищити тариф на проїзд мало не удвічі – до 5 грн., киваючи на підвищення вартості пального та запчастин. І лякають зупиненням руху маршруток.

А чим може налякати їх пасажир? Напевно, лише тим, що не платитиме за проїзд 5 гривень.

– За такі гроші я краще скооперуюся з сусідами й викличу таксі. Або піду пішки. Проте 10 гривень (проїзд туди й назад) на день платити не стану, – каже моя сусідка.

Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *