Вояки АТО: Вдягли на 90%, а «взули» на всі 100!

«Ніби перемиря, та цілодобово – обстріли»

Доброволець-чернівчанин із зони АТО розповідає про те, як його побратими вже протягом року чекають на обіцяну Президентом тисячу гривень на день і про відмінність у пільгах та оплаті між мобілізованими й контрактниками.

ATO pilgu42-річний чернівчанин Сергій Николайчук нині проходить службу в зоні АТО. Приватний підприємець, пішов добровольцем, хоча ніколи не служив в армії, не має військової кафедри. «Треба захищати Батьківщину», – каже.

Розповідає, що коли йшов служити на 90% його вдягли. Хоча дещо довелося докупити. Скажімо, зимові «берці»  й термобілизну дали волонтери з ARMSOS. Допомагали  всім чернівецьким хлопцям і волонтери з ГО «Буковина – українському війську».

Не нарікає й на харчування, бо годують на польовій кухні навіть краще, ніж у військовій частині (харчами допомагають також волонтери).

Ображає хлопців нерівність в оплаті та пільгах між контрактниками та мобілізованими. І  хоча  перебувають в однакових умовах, однаково ризикують, та фінансово контрактники та їхні сім’ї у кращій ситуації.

Оскільки відділення зв’язку, щоби написати листа до представників влади, поряд з бійцями немає, та запитання свої сформулювали й просили газету «Версії» надрукувати як інформаційний запит. І з нетерпінням очікують на відповідь.

 

*Під час мобілізації всім обіцяли однакові права, чому тепер з’явилася нерівність?

*Більшість контрактників відмовилася їхати в зону АТО (за контрактом у них є таке право) і залишились вдома. Мобілізованих, які ухиляються від служби а АТО, кримінально переслідують.

Чи несе відмова військовослужбовця за контрактом від участі в АТО покарання кримінальне чи будь-яке інше?

Чи будуть покарані контрактники, які відмовилися захищати Східні ділянки кордону України в АТО?

*Коли вже мобілізовані не мають права, під загрозою кримінальної відповідальності, відмовитися від участі в АТО, чи можуть вони бути забезпечені такими ж правами, як  військовослужбовці за контрактом (соціальне забезпечення, пільги)?

*При зміні місця служби чи звільненні контрактник отримує матеріальну допомогу, а чому мобілізовані позбавлені цієї пільги?

*Чи будуть мобілізованим присвоювати чергові військові звання? Майже всі пройшли навчання у спеціальних центрах підготовки та відслужили понад 6 місяців.

*У разі затримки на службі більше року як це позначиться у стосунках з працедавцем і на цивільній зарплатні? До прикладу, всі мобілізовані до ЧПЗ ДПСУ прибули на службу у першій половині серпня 2014, а ротація запланована тільки на другу половину вересня 2015-го.

*Чи надаватимуть мобілізованим матеріальну компенсацію за невикористану двомісячну відпустку після участі в АТО (таку відпустку надають  військовослужбовцям за контрактом)?

З відповідним настроєм бійці згадують і обіцяну  тисячу гривень на день кожному солдату в зоні АТО тоді ще кандидатом в Президенти Петром Порошенко.

– 26 травня виповниться рік, як Президент дав обіцянку, – каже Сергій Николайчук. – Обман на обмані.

Попри все, настрій у хлопців бойовий.

– Нині ніби перемир’я, але цілодобово тривають обстріли. Фіксуємо 10-15 безпілотників на добу. Хочеться вірити, що буде мир, але надія невелика, тим більше – на тлі повідомлень про те, що Росія оголосила про початок масштабних навчань, передислокацію авіації ВПС…

Ми добре укріплені. Відповідно до домовленостей, відвели важку зброю, у нас є лише стрілецька. Тож у разі наступу – залишаємося «голі та босі».

Підготувала Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *