Чернівецька райрада про зловживання командира 92 обТрО Марича

Звернення до Президента та Міноборони щодо зловживань командира 92 обТрО підполковника Олександра Марича ухвалила Чернівецька районна рада. “За” проголосував 31 депутат райради, повідомляє Цензор.НЕТ.

У тексті звернення, яке є в розпорядженні редакції, стверджується, що керівництво 92-го обТрО 107-ї ОБрТрО РУ “ЗАХІД” “систематично порушує Бойовий Статут, КУпАП, КК України, закони держави, людяності, честі і совісті”.

Підполковник Марич, як твердять автори звернення, перебуває у позастатутних відносинах з помічницею з правової роботи лейтенантом Кудельчук. Разом вони ігнорують рапорти військовослужбовців щодо відпусток та медичних обстежень, підробляють документи, списують продукти. На військовослужбовців, які сумніваються в законності їхніх дій, чинять тиск. Тих, хто не піддається – переводять з порушенням процедури в інші військові частини. Так, вже усунуті від займаних посад або переведені в інші військові формування основні офіцери управління батальйоном. Змінено 90% штабу та всі ротні.

“Підполковник Марич О.В. та лейтенант Курдельчук М.І. нагнітають ситуацію та вибудовують свою абсолютну владу. … Комбат принижує людей, може спокійно обізвати солдата “дятлом”, до офіцерів: “ви сексуальні меншини”, – йдеться в документі.

Автори звернення твердять, що бойового медика Ларису Збурлюк з контузією не пустили лікуватися, М. Сандуляка нелюдським поводженням довели до смерті, О. Ботушанському невчасно надали медичну допомогу, і в нього неправильно зрослася кістка після перелому. На лікування відпустили, лише коли рука посиніла.

Депутат Чернівецької райради Петро Панчук, який раніше теж служив під керівництвом Марича, каже, що у 92 батальйоні кілька десятків людей “скалічені” через дії підполковника.

“Дається вказівка командиру взводу, щоб не лікувати. Хоча в Бурлуку знаходиться лікарня за 700 метрів, але інколи мене хотіли везти в лікарню за 30 кілометрів. Скажу вам більше: перебуваючи в зоні бойових дій з початку вересня до середини лютого, власне, у нас не було бойового медика, хоча ми були взвод МТЗ і частина логістики”, – розповів він.

На дії Марича військовослужбовець Дролюк скаржився на гарячу лінію Міністерства оборони. Але там його звернення відправили до полковника Андрія Цісака, який є двоюрідним братом Марича, що є конфліктом інтересів. Тепер Дролюк написав звернення до НАЗК з проханням провести перевірку.

Джерело: https://censor.net/ua/n3426745

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *