На зустріч з Величною Кохановською…

Сьогодні, 6 липня, 155 років тому народилася Августа Кохановська – перша в краї жінка-художниця, життя і творчість якої тісно пов’язані з полікультурним середовищем Чернівців на зламі ХІХ – ХХ століть. З нагоди цієї дати у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться мистецький захід «Олівцем, пензлем і пером…», а також презентація виставки «Мистецька спадщина Августи Кохановської».

Творчість Августи Кохановської є цікавою для дослідження та вивчення не тільки мистецтвознавцям та науковцям, але всім тим, хто хоче пізнати минуле, доторкнутися до витоків самобутності та неповторності буковинців, що, до слова, яскраво розкривається в роботах талановитої малярки, яка шукала і знаходила натхнення у природі Буковини, в побуті та творчості народу, виокремлюючи золоте зерно духовної культури та вміло доносячи до нас у своїй спадщині.

Працівники музею пропонують разом поринути у творчий світ Августи Кохановської, щоби краще зрозуміти її як людину, як творчу особистість, а зрештою – й ту епоху, той світ, що оточував її, то пестячи, то випробовуючи на стійкість…  Вони також обіцяють, що буде дуже цікаво, бо творчість цієї тендітної жінки з імператорським іменем, яке означає Велична, без перебільшення, особливо щемлива і талановита.

«Версії», завдяки мистецтвознавці Тетяні ДУГАЄВІЙ, постійно зверталися до життя і творчості видатної буковинської мисткині. Протягом останнього часу у минулому директорка Чернівецького художнього музею пані Дугаєва дослідила чимало нових сторінок з біографії відомої краянки, встановивши втрачені дати, з’ясувавши певні  обставини. Та крапки на цьому дослідниця не ставить. Сподіватимемося, їй вдасться дослідити останній рік життя художниці та причину її ранньої смерті…

Ось кілька посилань на найсвіжіші дослідження Тетяни Дугаєвої:

https://versii.cv.ua/news/znajomstvo-z-ranishe-nevidomymy-tvoramy-kohanovskoyi/61985.html

https://versii.cv.ua/vydatna-hudozhnytsya/avgusta-kohanovska-145-rokiv-vid-dnya-narodzhennya/61875.html

«Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *