Знайомство з раніше невідомими творами Кохановської

До 155-річчя від дня народження художниці Августи Кохановської. З публікацій 2010-2023 рр.

Мистецький спадок художниці надзвичайно багатий. Творча активність Августи Кохановської стала очевидною ще в юності, і художниця не полишала мистецтво протягом життя незалежно від обставин.

Значна творча спадщина Августи Кохановської зберігається у музейних колекціях Чернівців – у Художньому та Краєзнавчому музеях. Чимало її малюнків і документів, із нею пов’язаних,  містять фонди Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ).

Утім, ще залишаються переважно невідомими нам її живописні композиційні, портретні та пейзажні твори. Такий висновок можна зробити, звертаючи увагу на чималу кількість назв експонованих творів Августи Кохановської у публікаціях чернівецьких і віденських періодичних видань про мистецькі виставки упродовж кількох десятиліть.

Тим часом розпорошені мистецькі твори Августи Кохановської, більшість яких опинилася у приватних колекціях, час від часу з’являються на аукціонах різних країн. Повідомлення про їх продаж є багатим джерелом для публічного ознайомлення широкого кола колекціонерів і дослідників.

Одним із яскравих прикладів слугує історія знайомства з трьома акварелями Августи Кохановської, які у 1950-х роках продавалися у Відні (аукціон Dorotheum), 2002-го — в Лондоні, а 2017-го — в США.

Отже, 2002 року твори Августи Кохановської були виставлені на продаж на аукціоні Sotheby’s одним лотом і репродуковані в його каталозі.

2010 року у відповідь на моє звернення заступниця директора Sotheby’s  люб’язно відгукнулась і надіслала скан сторінки каталогу з репродукціями проданих творів А. Кохановської:

From: Kostrzewa, Tessa (Tessa.Kostrzewa@sothebys.com)

To: tdugaeva@yahoo.com

Date: Mon, January 18, 2010 2:31:28 PM

Cc: Piening, Claude

Subject: FW: Sotheby’s catalog

 

Dear Mrs Dugaeva,

 Thank you for your email.   ……

If you just need the page with the cataloguing of lot 96, we would be happy to scan

this and forward to your email address.

  I hope this information is of help.

With best regards,

  Tessa Kostrzewa,

Deputy Director

European Paintings 

Sotheby’s 34-35 New Bond Street | London W1A 2AA 

Гарячими слідами цю новину оприлюднила газета «Версії», 2010 р., № 9 (Т. Дугаєва. Інтриги життя Августи Кохановської. Твори буковинки-художниці в каталозі «Сотбі» та деякі моменти біографії мисткині). Були надруковані також тексти «Міський пейзаж Августи Кохановської або Як місто Лодзь стало… Чернівцями» та інші матеріали цієї теми («Версії», 2013, № 40, а також 2018 р., №48).

Зазначу, що в каталозі назви творів А. Кохановської наведені неточно: власник припустився географічних помилок. Датою створення акварелей зазначений 1890 рік. Хоча важливо зауважити, що твори мають авторський підпис. А дата «1890» проставлена на етикетці, прикріпленій на звороті роботи «Вид на Чернівці».

Справжні назви акварелей – «Буковинська Крайова управа», «Резиденція буковинських митрополитів» і «Вид на Чернівці».

Проставлена в каталозі дата їхнього створення теж потребує ретельної уваги. Оскільки, наприклад, стосовно акварелі «Буковинська Крайова управа» із зображеною триповерховою будівлею впевнено можна стверджувати, що робота створена після 1905 року. Адже саме тоді було надбудовано четвертий поверх. І Августа Кохановська зобразила будівлю уже з надбудованим четвертим поверхом.

Антон Ключенко. Буковинська крайова управа. Фото. 1875 р.

 Наступне знайомство із раніше невідомою роботою А. Кохановської відбулося 2018 року: на аукціоні  Dorotheum була виставлена на продаж  пастель «Порятунок», створена 1926 року —  останнього року життя художниці (Т. Дугаєва.Твори Августи Кохановської прикрашають найбагатші світові колекції //Версії. 2018. №45, 8–14 листопада).

Останніми роками з’явилася можливість познайомитися з книжковою графікою А. Кохановської. Відомо, що художниця ілюструвала книги Ольги Кобилянської та Івана Франка. Завдяки електронним версіям цих раритетних видань, відкривається нова грань творчості мисткині – мистецтво книжкової ілюстрації. Її почерк вирізняють не просто супровід літературного тексту, а й промовиста образність, артистична виразність малюнку, красномовна точність ліній та подекуди їхнє чарівне мереживо  і збагачена нюансами гра світлотіні.

Нині з’являється чимало електронних версій раритетних видань минулих років.

2009 року в Торонто у бібліотеці університету оцифроване видання книги О. Кобилянської «Малоруські новели» 1901 року німецькою мовою, для якого Августа Кохановська створила низку ілюстрацій. Про це вперше йшлося в газеті «Версії» за 26 лютого 2010 року в публікації Т. Дугаєвої та більш детально у прикріпленому файлі «За матеріалами публікації» (https://tdugaeva.webs.com/Kochanowska/Kochanowska_art.html).

Стали доступними для нас і електронні видання творів Івана Франка з ілюстраціями А. Кохановської. Наприклад, книга «Петрії і Довбущуки», видана в Чернівцях 1913 року, оцифрована бібліотекою університету в Гарварді (Т. Дугаєва.Твори Августи Кохановської прикрашають найбагатші світові колекції // Версії. 2018. № 45, 8–14 листопада).

Попри недосконалість типографського друку книги та низьку якість зображення, малюнки Августи Кохановської справляють враження творів, сповнених глибокого змісту, гострого відчуття  емоційної напруги, гнітючої тривоги та демонічного страху в очікуванні таємничих подій… Чорно-сірий колорит ілюстрацій художниці, експресивне мерехтіння слабкого світла  у  суцільній темряві, є співзвучними чорній пітьмі та похмурим кольорам, якими забарвлені містичні події у творі Івана Франка.

Прикметною рисою ілюстрацій Августи Кохановської є те, що її графічні композиції мають органічний зв’язок з літературним текстом, але можуть виступати водночас і як самостійні твори.

Цікаве знайомство з наступною роботою Августи Кохановської відбулося на онлайнвиставці рукописів Інституту літератури в Києві. Серед експонатів був чудовий твір буковинської мисткині – вітальна адреса І. Нечуєві-Левицькому з нагоди ювілею від буковинських русинів.

Більше про цю незабутню роботу – у випуску «Версій», 2018, №48 («Нові відкриття Тетяни Дугаєвої: що пов’язує художницю Кохановську з письменниками Кобилянською і Нечуєм-Левицьким»).

Августа Кохановська. Вітальна адреса І. Нечуєві-Левицькому з нагоди ювілею від буковинських русинів.

  1. Фонди рукописів Інституту літератури в Києві.

 Після огляду низки раніше невідомих ілюстрацій буковинської художниці до творів Ольги Кобилянської та Івана Франка, акварелей із чернівецькими пейзажами, психологічно напруженої пастелі 1926 року, а також образу красуні-буковинки в композиції святкової адреси Нечуєві-Левицькому, міцніють сподівання на те, що знайомство з творами мисткині буде тривати.

Отже, знайомство з творчим доробком Августи Кохановської буде й надалі – крок за кроком –   обов’язково тривати.

Сподіваймося, що вийдуть на світло й ті чотири «настроєві пейзажі з постатями людей», два з яких були вкрадені з експозиції I Міжнародної мисливської виставки 1910 року. Про це гучно повідомляли тоді віденські та чернівецькі періодичні видання.

I  Міжнародна мисливська виставка 1910 року у Відні.

 Каталог. Відень Лейпциг. 1912

 Тетяна Дугаєва, мистецтвознавиця

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *