Депутатська комісія займеться діяльністю Обленерго

Сталося! Під час другого пленарного засідання 16-ї сесії  крайового парламенту депутати прийняли рішення про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради з вивчення ситуації, пов’язаної з електропостачанням та здійсненням розрахунків за спожиту електроенергію на території Чернівецької області.  

Від першого засідання постійної комісії обласної ради з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій, на якому тоді вперше заслухали нове (після приватизації) керівництво ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго», минуло 8 місяців. До слова, пропрацювало на той момент воно після зміни власника приблизно стільки ж. Але за той час встигло вже настроїти  проти себе не тільки підприємців, а й населення, оскільки дбало виключно про власні інтереси. А потреби споживачів аж ніяк не цікавили надавачів електропослуг.

…Пригадується, листопадова розмова на засіданні депутатської профільної комісії була гостра й непроста. Та все ж депутати сподівалися, що очільники Обленерго їх не просто  почують, а таки прислухаються до всіх зауважень, які прозвучали тоді. На жаль, діалогу не вийшло. Натомість обслуговування населення та підприємців лише погіршилося. Тому на черговому засіданні профільної комісії, на яке прийшли представники сільських громад і були озвучені скарги людей на енергетичного монополіста до редакції газети «Версії», депутати вирішили вийти до сесії обласної ради з пропозицією створити тимчасову контрольну комісію для вивчення стану справ із забезпечення області електроенергією. Та це питання теж не одразу потрапило до порядку денного.

Ситуацію коментує депутат обласної ради Руслан МЕЛЬНИК, який доклав дуже багато зусиль для того, щоби ця комісія була нарешті створена:      ,

–  Сподіваюся, комісія спрацює ефективно, завдяки чому вдасться збільшити надходження до місцевих бюджетів від податку на використання землі під трансформаторними підстанціями та лініями електропередач. А також підвищити якість обслуговування та якість електричної енергії. Гадаю, тут не обійдеться без збільшення з боку Обленерго інвестиційної програми на вирішення суспільно значимих питань електропостачання. Крім того, комісія звернеться до НКРЕ та Кабміну стосовно зміни кабальних наразі тарифів на підключення як для підприємців (майже 2400 грн за 1 кВт технічних умов), так і для населення (майже 1200 грн за 1 кВт техн. умов). Такі тарифи не те що не дають розвиватися бізнесу, а просто знищують його. А фізичні особи при нинішніх зарплатах просто неспроможні розрахуватися за техумови для підключення світла до свого житла. Бо заплатити треба більше від мінімальної зарплати. Це ж неадекватні пропорції.

– А взяти приклад нам є з кого: серйозні результати демонструє аналогічна комісія Сторожинецької райради, очолена молодим депутатом Олександром Босовичем, – зауважив п. Мельник. – На її рахунку вже багато корисних напрацювань. Але новостворена комісія облради, на моє глибоке переконання, повинна підвищити ефективність роботи контрольних органів, серед яких – сектор НКРЕ,  інспекція Держенергонагляду, інспекція захисту прав споживачів, територіальне відділення Антимонопольного комітету в Чернівецькій області, місцевих підрозділів Міністерства доходів і зборів.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Депутатська комісія займеться діяльністю Обленерго”