Воїни Апокаліпсиса і 800 шипинських лицарів

Андрій Холоменюк в оновленій галереї  «SweetАрт-Знання» (вул. Е.Штейнбарга, 23) представив близько 40 історичних полотен з батальними сценами та картин на філософські й біблійні мотиви.

Сім років працював художник над проектом «Хотинська війна 1621 року». Експозиція з 15 творів, які ввійшли до нього, розміщена у Хотинській фортеці, та робота над проектом триває й досі. У Чернівцях же Андрій Холоменюк, зокрема, представив свій інший військово-історичний проект: уривки із батального полотна «Грюнвальдська битва 1410 року».

– Ця визначна битва цікава для мене тим, що під польсько-литовськими прапорами в ній брали участь українські етнічні поселенці, русини. Вони становили 39% від усього об’єднаного війська, яке протистояло тевтонцям. Зокрема, в битві брали участь 800 лицарів з Шипинської землі, тобто, з Буковини. Тому, коли хтось каже, що там билися лише поляки чи литовці – це неправда. Я піднімаю ці теми, бо вони дуже актуальні. Це ті сторінки історії, які ми, може, й не знали, бо їх тим чи інакшим чином приховували від нас, – каже художник Андрій Холоменюк.

– Це живопис дуже високого ґатунку, який займає особливе місце в українському живописі, – каже Наталія Богомаз, директорка галереї. – Цього художника не цікавить, які художні течії зараз переважають, хто за що бореться, за яку виставкову залу, чи що треба ще втнути, щоби наповал вразити публіку…

Окрім батальної тематики, виставка об’єднує творчий доробок художника за останні 10 років. Адже автор працює у багатьох жанрах живопису: ландшафтний та архітектурний пейзаж, натюрморт, портрет… Багато робіт Андрій Холоменюк представив на біблійну тему, зокрема, роботи із серії «Воїни Апокаліпсиса», «Янгол», «Душа на хресті»…

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *