«Жив та був собі цвіркун…»

Напевно в дитинстві кожний з нас мріяв створити власну книгу.  А хіба тільки у дитинстві…
Таку можливість реалізував Леонід Мазорчук на майстер-класі по виготовленню власної дитячої книжки.
Головний герой його книги – Цвіркун. Який зовні нагадує легендарного Сальвадора Далі.  Але і Далі у своїй автобіографічній книзі «Таємне життя Сальвадора Далі» згадує про цвіркунів. Але ті спогади досить ексцентричні.

( Leonid Mazodi) Made in Ukraine. 2010
( Leonid Mazodi) Made in Ukraine. 2010

“Сучасна ілюстрація дитячих видань у Німеччині”– так називається мандрівна виставка, яку представляють у  виставковому центрі «Вернісаж» українсько-німецьке культурне товариство та центр Gedankendach  спільно з Ґете-Інститутом.

Тринадцяти митцям німецької книжкової ілюстрації було запропоновано самим обрати п’ять ілюстрацій з однієї книжки та пояснити свій вибір у короткому коментарі.  На виставці можна  переглянути каталог з майстерні графіка-дизайнера, художника-ілюстратора Франка Джорджі ( Frank Georgy), з усіма кольоровими копіями творів з текстами митців.

27

«Зібрані на виставці – від акварельних через колажі і аж до інноваційних медіальних експериментів – твори змальовують широкий спектр технік сучасної ілюстрації дитячих книжок, якими сьогодні користуються на Заході.

Часом погляди митців є досить таки наївним, інколи скептичним, бувають і нахабним або навіть інтелектуальним. Одні художники дозволяють собі погратися у вигадані світи і ілюзії, інші ж завзято перекривлюють реальність. Експресивні картини з насиченими кольорами контрастують зі спокійними і вишуканими тонами зображень», –  читаємо у презентаційному буклеті виставки.

19

Також організатори провели майстер-клас по виготовлення малюнків для дитячих книжечок з дітьми з міського благодійного фонду «Нова сім’я». І відвідувачі виставки зараз можуть побачити ці власноруч виготовлені юними художниками та дизайнерами з нарізаних аркушів паперу досить оригінальні, унікальні  та вузенькі  книжечки. У яких затишно світить сонце, цвітуть квіти, літають повітряні кольорові кульки, приходить в гості ввічливий зайчик, а в майстерні можна купити масла для друкарської машинки, а в крамниці – королівську корону…

04

03

23

А казка лишається казкою ще й тоді, коли автори і текстів, і ілюстрацій  самі лишаються героями казкового світу, іноді може і нісенітного, живуть в ньому, рахують овець, аби заснути, до них  можуть приходити і нічні страхи, які діти врешті решт долають, а може в цьому допомагають добрі феї, які за бажанням перетворюються на чаклунок, що приносять тобі   лимонад, який ти голосно замовляєш.
Ти дружиш з мишачим шерифом, ледарюєш з пам-пум-порося, відчуваєш холодний вітер разом з велетнями Ріку, слухаєш  самовпевненого зайця, який прагне навчитися свистіти і тебе не лякає тарган, який (не) копошиться під ліжком.

Можна лежати на пірині, пустувати, доки не втомитися.
А чи можна втомитися від цього?
Якщо в руках книга з такими ілюстраціями, то однозначно – ні.

21

25

22

«От і усе!»

Тетяна СПОРИНІНА, фото автора

14
"Мама, тато, я й вона", Ротраут Сюзанне Бернер
"Мама, тато, я й вона", Ротраут Сюзанне Бернер
"Мама, тато, я й вона", Ротраут Сюзанне Бернер
Велетень Рік наводить шик. Аксель Шеффлер.
Велетень Рік наводить шик. Аксель Шеффлер.
«Посеред ночі». Джекі Гляйх
«Посеред ночі». Джекі Гляйх
«Мишачий шериф». Янош
«Мишачий шериф». Янош
«Тринадцята фея». Ніколпус Гайдельбах
«Тринадцята фея». Ніколаус Гайдельбах

29

26

30

31

32

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі “«Жив та був собі цвіркун…»”