Чернівці стануть фестивальним містечком. Драйв безкоштовний!

Не випадково столиця Буковини проводитиме 20-ту, ювілейну «Червону руту» у себе. Адже 1989 року саме в Чернівцях цей фестиваль відбувся вперше, і здійснивши справжню музичну революцію, та відкривши нову епоху української поп та рок музики.

Саме тоді «Червона рута» стала місцем народження багатьох яскравих українських артистів, змінивши свідомість цілого покоління людей. Серед вихідців з «Червоної рути» – Руслана, «ВВ», Ані Лорак, «Пікардійська Терція», Наталія Могилевська, Віктор Павлік тощо.

Нині фестиваль ставить завдання зібрати разом усіх українських митців: художників, поетів, музикантів, режисерів, акторів. Усе – щоб створити нове бачення розвитку сучасної української культури і донести ці повідомлення до людей.

У Чернівцях фестиваль проходитиме з 16 по 20 вересня і в одинадцяте відкриватиме нові таланти.

Новинки

Свою успішну ходу 20 років тому «Червона рута» розпочала не тільки як фестиваль, а й як акція національно-демократичного самоствердження громадян. І тепер фест повертається до рідного міста. Тому Чернівці на кілька днів повністю перетворяться на фестивальне містечко.

Усі заходи будуть безкоштовними за виключенням тих, на які будуть запрошені благодійники, генеральні спонсори фестивалю та почесні гості.

Фестиваль ознаменований цікавими новинками. Українські художники, наприклад, реалізують оригінальний проект Всеукраїнського треіналє «Український фолькмодерн-2009». Це міжнародний проект, адже в ньому беруть участь американські та словацькі художники українського походження.

Вперше буде презентовано диск інструментальної музики В. Івасюка. Відбудеться  ярмарок книг та української музики. Знаменною подією стане концерт українських виконавців, гостей та переможців під час відкриття найбільшого в Україні розважально-культурного центру по вул. Хотинській.

«Червона рута» повернеться?

За словами Віктора ПАВЛЮКА, заступника голови облдержадміністрації, вже 3 місяці Володимир Куліш, голова облдержадміністрації проводить переговори з Києвом, щодо повернення фестивалю в Чернівці. Разом з тим треба розуміти, що є концепція фесту, яка передбачає проведення його в різних регіонах України. Але керівники краю сподіваються зробити Чернівці центром «Червоної рути».

П. Павлюк зазначив, що крайова виконавча влада отримала замовлення від дирекції фестивалю на розміщення, харчування гостей і забезпечення їх транспортом. Загалом проведення фестивалю області обійдеться  в понад 250 тис. грн. Частину витрат несе регіональний спонсор (київські структури), частину виділяє міністерство культури і туризму.

Крім фестивалю…

У дні проведення фестивалю припадає й проведення Чемпіонату з мотокросу, міжнародний фестиваль «Хотинська твердь», Всеукраїнська нарада з питань розвитку туризму та Чемпіонат України з техніки гірського туризму.

– Ми очікуємо надзвичайно велику кількість гостей та відвідувачів. Тому всі готельні комплекси як у Чернівцях, так і за межами міста готові приймати гостей, – наголосив Петро БРИЖАК, начальник управління культури і туризму Чернівецької ОДА.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *