Володимир Петрович СОЛДАТОВ: художник і Вчитель

Володимир Петрович СОЛДАТОВ

Не часто трапляються серед нас люди, які вміють робити щасливими тих, хто поруч. Але саме таким був Володимир Петрович СОЛДАТОВ, художник і Вчитель. Принаймні, моє життя у певний момент він різко змінив на краще, відкривши таїну неймовірно солодких мук творчості, за що я безмежно йому вдячна.

Він любив повторювати: «Малювати може кожен. Та щоби навчитися, треба мати доброго вчителя, наполегливий характер і бажання працювати». Півтора роки тому Володимира Солдатова не стало. 10 січня йому виповнився б 61 рік.

Його роботи прикрашають приватні колекції в різних країнах світу, зберігаються у музеях України, придбані облдержадміністрацією, Художнім салоном, кав’ярнями й ресторанами, шанувальниками.

У владики Онуфрія в єпархіальному управлінні також є картина Солдатова, що було для автора дуже важливим. Адже був віруючою людиною, глибоко мислячою: намагався жити, творячи добро й допомагаючи іншим. А ще дуже любив свою рідну Садгору, її людей, природу, верби… Та свою єдину донечку Любочку любив дуже-дуже, жив заради неї.

Заробляв, щоби купувати книги з мистецтв

Володимир Солдатов народився в с. Багва Черкаської області. 1952 року переїхав з батьками до Чернівців, де й прожив усе життя. У 1966-1970 роках навчався у Харківському державному художньому училищі на художньо-педагогічному відділенні у викладача Ю.Стаханова. Це були незабутні роки: цікаве навчання, нові враження і… студентські підробітки. Та визначальним було те, що йому подобалося малювати. Це був поклик душі. І як результат – він один з найталановитіших учнів.

А ще Володі подобалось, як товариші теплими літніми вечорами в парку грали на гітарі. Він теж вирішив навчитися. Але мрія не здійснилася, бо весь час був зайнятий живописом.

Потім була армія, де Володимир познайомився з майбутньою дружиною Одаркою. В них народжується донечка Іринка. Дружина і донька – теж стали художниками.

Ще були виїзди на заробітки в Росію. Вони дали практичний досвід, незабутні враження і можливість подорожувати та купувати цінні книги з мистецтва.

Але Володимир Петрович не зміг залишитися в Росії, хоча були перспективи, добрий заробіток і «тепленьке» місце художника військової частини. Тягнуло додому, де кожна людина, хатинка, дерево, квіточка – свої, рідні. А ще батьки… Вдома легко малювалося. Тим паче, що у Володі був талант відчувати саму сутність речей, людської душі.

У 1986-1993 роках викладав у Чернівецькій дитячій художній школі. Тут яскраво проявляється його талант педагога. Він не тільки талановитий художник, але й людина, яка вміє передати свої знання і досвід дітям.

У роботах Солдатова – нова історія

…Після смерті дружини багато працював у Криму. 1990 року стає членом Спілки художників України. Працював у галузі станкового малярства, автор чернівецьких і карпатських краєвидів, натюрмортів, композицій, прекрасний портретист. Писав ікони, розписував церкви.

Та найбільшої слави набув як урбаніст, бо так, як бачив Чернівці Солдатов, не бачив їх ніхто. Йому відкривалися несподівані ракурси в зображенні архітектурних пам’яток Чернівців, що надавало міському пейзажу неочікуваної й дивовижної краси.

В його портретах багато смислових, чуттєвих станів і переживань. Жіночі портрети митця сповнені одухотвореності, спокою, ліризму.

Художник добре знав історію мистецтв, життєвий і творчий шлях багатьох художників. Любив копіювати старих майстрів і вважав це доброю практикою для художників усіх часів і народів.

У Чернівцях 1993, 1995, 1996… 2005 року відбувалися персональні виставки. Вони були завжди тематичними, продуманими до дрібниць. На виставку Солдатова йшли не просто подивитися на його нові роботи, а побачити нову історію, матеріальний і духовний світ художника неупередженими очима. У своїх роботах художник не йшов у ногу з часом, а випереджав його.

У природі почувався її частинкою

Любив риболовлю і «тихе полювання». Скільки дитячої радості було в його добрих очах, коли після кілометрів, пройдених лісом, він, я і мій татусь сідали, щоби відпочити й перекусити, та починали оглядати свою «здобич»: кожний грибочок був на вагу золота, а точніше – на вагу радості.

В останні роки життя викладав у Дитячій народній студії образотворчого мистецтва обласного Будинку вчителя. Там я з ним і познайомилася. Він для нас, учнів, був не лише вчителем, а й наставником, до чиєї думки ми дослухалися, і другом.

Його учні, отримавши міцні знання, вступали до навчальних закладів, ставали художниками, а головне – творчо рухалися нелегкими життєвими шляхами. З ним було дуже цікаво – можна було почути багато життєвих історій і просто добрих і вчасних порад, отримати художні знання. А ще він бачив потенціал у кожній дитині і вважав, що навчитися малювати може кожний.

24 червня 2009 року Володимира Петровича не стало. Йому не було ще навіть 60-ти. Його творча натура була на вершині розквіту таланту, фахової майстерності – йому б ще жити й жити, творити… Для нас, його учнів, і для мене особисто це неймовірна важка втрата.

Не знаю, чи стану достойною ученицею Солдатова: надто мало часу було для навчання. Але ту радість, яку я отримую від малювання, пронесу крізь усе життя. І за це я дякую моєму Вчителю Володимиру Петровичу Солдатову.
Світла пам’ять Вам, мій рідний!

Олена ТИМЧУК, художниця

Володимир СОЛДАТОВ. Театральна площа під снігом
Володимир СОЛДАТОВ. Автопортрет
Володимир СОЛДАТОВ. Автопортрет
Володимир СОЛДАТОВ. Квіти настрою
Володимир СОЛДАТОВ. Квіти настрою
Володимир СОЛДАТОВ
Володимир СОЛДАТОВ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Володимир Петрович СОЛДАТОВ: художник і Вчитель”