ВІЗОК ДЛЯ НАДІЇ – НЕ ЗАВАДА. Як змагалися Красуні та Легіні на візку

– Це вже не перша моя цьогорічна «подорож», – посміхається Надія СТЕФУРАК, гостя з Івано-Франківська і переможниця конкурсу «Міс Красуня і Легінь на візку-2010», – адже мені пощастило взяти участь у Х зимових Параолімпійських іграх у Ванкувері. Про чернівецький конкурс я дізналася від Марії Іванівни Кирилюк, голови Чернівецької обласної Асамблеї інвалідів, яка у нас в Івано-Франківську проводила семінар для працездатних інвалідів: «Як знайти роботу».

Я щиро вдячна також обласному осередку Мальтійської служби: завдяки йому я не просто взяла участь у конкурсі, а й перемогла… У прохолодному залі мене гріла підтримка тридцяти франківчан з обмеженою руховою активністю, які щиро й запально за мене вболівали, а також тепла, дружня атмосфера стосунків між конкурсантами… Такі заходи – це не просто зайвий привід зустрітися зі своїми друзями, зав’язати знайомства… Це – впевненість у собі, бажання не зупинятися! Ось я, наприклад, окрім усього, займаюся ще й бальними танцями, навчаюсь у коледжі фізичного виховання…

Увосьме поспіль Чернівецька обласна Асамблея інвалідів спільно з Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Гармонія» провели конкурс «Міс Красуня та Легінь на візку». Десятеро учасників у національних строях – барвистих вишиванках, п’ятеро дівчат та п’ятеро хлопців, у залі Будинку офіцерів демонстрували свої вміння й таланти. Цьогоріч за почесний титул змагалися конкурсанти не тільки з Чернівців та районів нашої області, але й, як бачимо, з Івано-Франківщини.

Начальство не запізнюється…

Щоправда, не бракувало й казусів. Майже на годину затрималась через поломану машину в дорозі поважна гостя конкурсу – заступник Міністра культури та туризму Вікторія Ліснича. Організатори не розгубилися та заповнили тривале очікування музичними виступами, зокрема, приємне враження справило молодіжне тріо з Християнської повноєвангельської церкви «На скелі».

Представник Міністерства праці та соціальної політики Ольга Бойко, зачитавши вітальний лист заступника міністра Володимира Маслакова, намагалася забрати його назад, до міністерства.

Що ж до місцевих представників влади – попри відкриття Жіночої вечірньої гімназії, знайшла час привітати учасників заходу лише начальник відділу у справах сім’ї та молоді міської ради Наталія Коцур, яка всі вісім років, як і Володимир Дорош, не залишала конкурс та Асамблею інвалідів поза своєю увагою.

Дивовижна загадка: а де ж гуляв, попри таке київське представництво, облсоцзабез? – хвилювала «зацікавлених» чернівчан ще кілька днів після конкурсу.

Від «Знайомства» до «Життєвих ситуацій»

Конкурс проходив у кілька етапів. У першому конкурсному завданні «Знайомство» учасники повинні були коротко розповісти про себе, про свої мрії та захоплення, про своє життя. І робили це досить талановито, бо більшість намагалася розповісти про це у віршованій формі.

Другий етап демонстрував глядачам та вболівальникам практичні вміння учасників конкурсу. Дівчата, узявшись за цвяхи й молотки, наввипередки ремонтували взуття, а хлопці спритно й якнайтурботливіше… пеленали немовля.

І, нарешті, вже у вечірньому одязі, конкурсанти «дипломатично» розплутували підступні «Життєві ситуації», які підготувало їм журі.

Номінацій вистачило на всіх

«Міс глядацьких симпатій» визнали Ірину Берник, «Міс Елегантність» стала Зінаїда Боштега. Звання «Міс Чарівність» причарувала до себе Надія Зав’ялець, а в номінації «Міс Кмітливість» перемогла Євдокія Турецька. Серед хлопців «Легінем глядацьких симпатій» став Максим Барбанов. У номінації «Галантність» переміг Сергій Сверділяк, «Елегантність» – Віталій Палков, «Мужність» – Тарас Білоконь.

Абсолютними ж переможцями конкурсу стали Іван Шендро з Вижниччині та Надія Стефурак з Івано-Франківська.

Без цінних призів не залишився ніхто, а переможцям вручили ще й DVD з мікрофонами – від міністерства культури. Від ВГО «Гармонія» його президент Юрій Антропов подарував усім чайні сервізи та букети троянд. А від «Фронту змін» вручили столові сервізи та букети гвоздик.

– Ми щиро вдячні голові благодійного фонду «Довіра» Володимиру Дорошу, який усі ці роки допомагає нам організовувати конкурс, а також політичній партії «Фронт змін», яка профінансувала захід, – говорить Марія Кирилюк, голова Чернівецької обласної Асамблеї інвалідів. – Особливу подяку висловлюємо директору Вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету Марії Маришевій та викладачу української мови Людмилі Сурковій: саме завдяки їхнім зусиллям учасники та гості конкурсу після важкого дня змогли смачно та ситно повечеряти.

Зрештою, вдячні усім людям доброї волі, завдяки яким захід відбувся. Адже, коли для самих конкурсантів сьогоднішнє свято – можливість спробувати себе у чомусь новому і на деякий час забути про щоденні проблеми, то для організаторів – це ще одна спроба привернути увагу громади до потреб людей, які мають фізичні вади. Адже про цих людей ми так мало знаємо і так мало говоримо…

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “ВІЗОК ДЛЯ НАДІЇ – НЕ ЗАВАДА. Як змагалися Красуні та Легіні на візку”