Презентовано книгу Марії Гаврилюк-Кисельової «Правда архівних документів та свідчень очевидців подій національно-визвольної боротьби ОУН-УПА за Українську Самостійну Соборну Державу за книгами Нестора Мизака «За тебе, Свята Україно».

У Чернівецькому художньому музеї презентували книгу чернівчанки, членкині Конгресу українських націоналістів  Марії Гаврилюк-Кисельової «Правда архівних документів та свідчень очевидців подій національно-визвольної боротьби ОУН-УПА за Українську Самостійну Соборну  Державу за книгами Нестора Мизака «За тебе, Свята Україно».

Видання це унікальне не лише за тематикою. Річ у тім, що серія праць чернівецького історика, професора ЧНУ Нестора Степановича МИЗАКА «За тебе, Свята Україно» – це близько десятка величезних томів та ще й з додатками… Професор, доктор історичних наук, вчений-дослідник національно-визвольної боротьби воістину присвятив своє життя Україні. Нестор Степанович має багато нагород. А 2017-го він отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня. У його книгах немає жодного вигаданого прізвища. Всі мають дату народження та місце проживання. В історію введено понад 20 тисяч вояків. Матеріали збиралися по Чернівецькій, Тернопільській та Хмельницькій областях. Подані конкретні списки людей, яких винищували.

На презентації книги була представлена велика виставка книг Н. Мизака – загалом 24. І всі вони сповнені правди тих страшних років. У такому обсязі ці матеріали доступні хіба що фахівцям-історикам, хоча тематика зачіпає практично кожного свідомого українця.

А Марія Гаврилюк-Кисельова спромоглася все це прочитати і висвітлити в одному томику, зробивши своєрідний путівник працями Нестора Мизака, або, по сучасному – дайджест. І таким чином праці Нестора Степановича стали доступними для читання. А вже від кожного читача залежатиме, які томи з серії «За тебе, Свята Україно» він захоче вивчити ретельніше.

Презентацію роботи Марії Гаврилюк-Кисельової поєднали із вшануванням героїв УПА з нагоди 78 річниці її створення та початку збройного виступу українців-патріотів «за тебе, Свята Україно»… Відтак свято книги стало і святом української борні за незалежність.

У залі Художнього музею зібралися друзі авторки презентованої книги, парафіяни церкви Успіння Пресвятої Богородиці УНКЦ, до яких належить Марія Гаврилюк-Кисельова. Презентацію вела сама авторка-упорядниця презентованого видання. А розпочалася імпреза скорботно-урочистим співом чоловічої капели «Дзвін» ЧНУ: «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ». Жіночий гурт «Козацька Берегиня» Центрального палацу культури міста Чернівців також прикрасив кількома піснями символічне дійство.

В оформленні видання заслужений художник України Іван Балан зробив наголос на червоно-чорному орнаменті – кольорах любові й журби,  кольорах національно-визвольного руху українців. Калина й тризуб на обкладинці – теж зрозумілі всім символи. Так само, як образ Матінки Божої і свічечки запалені перед нею. Як і зал музею, прикрашений стародавніми вишитими сорочками, горботками, рушниками, за що авторка щиро подякувала керівниці гурту «Козацька берегиня» Тамарі Миколаївні Коваль.

На презентації видання говорилося не лише про бої… Адже на всіх етапах з українцями була пісня. Йшлося також про подальшу долю героїв, з тих, кому вдалося вижити. Говорилося про депортацію українців, про тяжкі поневіряння людей. Про їхню непосильну працю в каменоломнях, шахтах-рудниках, на лісосплавах. «Ой у лузі червона калина похилилась» – заспівала капела «Дзвін»… Розділ «Наші за кордоном» – розповідь про ту гірку тугу за рідною домівкою. І  «Дзвін» проілюстрував це піснею «Чуєш, брате мій…».

І цілком органічним у такому дійстві став молебень за загиблими вояками ОУН, УПА, невинно убієнними під час голодомору, виселення в Соловки та інші місця, за героями Небесної Сотні, воїнами, які загинули на полі бою з ворогом Росією на Сході України.

Правда про шлях ОУН-УПА розсекречена, розкрита. І її повинні знати – особливо, молоді люди, щоби виховувалися патріотами.

Кожний народ має свою історію. Нині ми теж маємо історію свого народу правдиву і невигадану.

Марія КЕРЕР-ЛАСТІВКА, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Презентовано книгу Марії Гаврилюк-Кисельової «Правда архівних документів та свідчень очевидців подій національно-визвольної боротьби ОУН-УПА за Українську Самостійну Соборну Державу за книгами Нестора Мизака «За тебе, Свята Україно».”