Убивство у Вашківцях: відлуння 90-их?

У ніч з 15 на 16 червня у місті Вашківці, що на Вижниччині, у розважальному закладі, розташованому на другому поверсі місцевого супермаркету, де облаштована більярдна, а на період «Євро-2012» місцева фан-зона чемпіонату, лунали постріли. На той час там були присутні мер Вашківців та його друг з Чернівців, керівник відомої будівельної фірми.

…Для з’ясування стосунків команда з 15 осіб зайшла у розважальний центр. Вже у ході суперечки пролунали постріли з пістолета чеського виробництва, який використовується для цільової та розважальної стрільби.

Під час стрілянини було поранено трьох осіб. Один із них – Роман Ставчанський, колишній працівник ДАІ – помер. А травмовані брати Гараси – Віталій та Юрій –депутати місцевих рад від «Фронту змін»: один депутат – районного рівня, а інший – Вашківецької міськради.

Олег ПОПОВ, заступник начальника УМВСУ у Чернівецькій області, начальник кримінальної міліції, полковник міліції під час брифінгу наголосив, що подія не носить жодного політичного забарвлення та й виникла вона нібито спонтанно. Буквально за телефонним дзвінком, зібралися люди – частина з села, частина з міста.

–  Як з’ясувалося, сам конфлікт розпочався ще у селі Чортория Кіцманського району «На гостинах у Івана» – фестиваль на честь дня народження славетного земляка Івана Миколайчука, – продовжив розповідь головний криміналіст області. – Там і виникли суперечки та кулачні бої між потерпілим і мешканцем сусіднього села. Після цього ображений чоловік організував групу з 17 осіб, які згодом прибули у Вашківці і почали розбиратися з кривдниками, застосувавши зброю. Наразі порушено кримінальну справу за ст. 115, частиною І Кримінального Кодексу України – вбивство. Особи, що скоїли злочин встановлені. Нині вже затримані всі учасники конфлікту.

Прокурор Чернівецької області Петро Коваль також організував брифінг щодо стрілянини у Вашківцях. Він зазначив, що конфлікт немає політичного підґрунтя і не пов’язаний з виборчими перегонами.

За словами прокурора, двоє потерпілих, які є депутатами місцевих рад від партії «Фронт змін», під час допиту самі наголосили, що жодної політики в конфлікті не було, а виключно лише хуліганські дії. До речі, батько одного з винуватців трагедії також є депутатом однієї з районних рад від партії «Фронт змін».

Як зазначив Петро Коваль, досудове слідство встановило, що того ж дня винуватець трагедії займався на фестивалі у Чорториї торгівлею. Між ним та одним із потерпілих на ґрунті особистих неприязних стосунків виник конфлікт. Під час конфлікту потерпілий вдарив кулаком в обличчя підприємця в присутності односельців та його 10-річної доньки. Ображений чоловік організував групу з 17 осіб, які згодом прибули на трьох автомобілях у Вашківці і вчинили стрілянину. 

Хід розслідування кримінальної справи взяв на особливий контроль генеральний прокурор України Віктор Пшонка. Досудове слідство триває. 

Такою є офіційна версія подій у Вашківцях, що на Вижниччині. Та передгірське містечко продовжує гудіти, ним ходять зовсім інші чутки. Про стрілянину говорять скрізь – на ринку, в магазинах, на автостанції і навіть у рейсових автобусах.

Загибель 44-річного місцевого підприємця, в минулому правоохоронця, працівника ДАІ Романа Ставчанського, важкі поранення у двох бізнесменів, депутатів районної Вижницької та Вашківецької міської Рад від «Фронту Змін» – 41-річного Віталія та 36-річного Юрія Гарасів та травмування ще принаймні однієї особи (називають керівника досить відомої будівельної фірми) – таким є сумний підсумок інциденту, що сколихнув усю Буковину. Народна, так би мовити, версія того, що сталося, переконує, що джерела конфлікту сягають 90-х. 

Вашківці – містечко суто буковинське, де всі усіх знають: однокласники-брати-куми-свати. І ці особистісні зв’язки почасти важливіші навіть за бізнесові чи партійні. Саме вони надають особливого забарвлення місцевому політикуму – і провладному, й опозиційному. Образи та невдоволення можуть не один рік «варитися у місцевому горщику» – аж поки кришку не зірве. Так було й цього разу. Люди охоче розповідають про причини трагедії, але їхніх доказів на руках ніхто не має.

В інтернеті називають щонайменше три медичні причини смерті Романа Ставчанського. За словами ж головного судмедексперта краю Віктора Бачинського, потерпілий отримав поранення у кишечник. Але через те, що він був переповнений, стався больовий шок і, як наслідок, втрата свідомості. Саме вона була фатальною: чоловік помер через асфіксію, захлинувшись масами того, що пішло з кишківника. Хай там що, а нагла смерть чоловіка зовсім не старого, батька трьох дітей викликає співчуття і змушує замислитися.

Невже тільки хуліганські настрої змусили з півтора десятка молодих людей зайти до фан-зони і розпочати стрілянину? Майже всіх нападників «узяли» протягом доби. Але чому така кількість юнаків пішла на це? Не розуміли, що збройний напад – це карний злочин? Одне слово, весела фан-пригода обернулася кримінальною справою. Скільком із її учасників доведеться свої найкращі молоді роки провести за гратами? Жертв тут значно більше, ніж один вбитий. Та й помста – річ не конструктивна. Хоча інколи вона стає єдино можливою у ситуації, коли замість законодавства діє телефонне право, а будь-яке потрібне рішення судді проплачується грошима.   

Самі депутати не пов’язують те, що сталося, з депутатською діяльністю, та заголовки в ЗМІ красномовні: «На Буковині стріляли в депутатів від Фронту змін», «Стріляли в депутатів Яценюка». І не знати, компрометує такий піар згадану політичну силу, чи додає їй балів: моральні кордони в сучасній українській політиці розмиті вщент.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *