Музика і Слово в одній імпрезі

«Інтелектуальне життя Чернівців триває» –  у рамках цього проєкту Чернівецької муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського відбувся небуденний захід, який відкрив непересічну сторінку з минувшини столиці Буковини. Про це – журналістка Олена Чайка.

  Валентина Чолкан 

«З однієї вулканічної породи, як і її вчитель – Анатолій Миколайович Добрянський» – почула коментар колеги Лариси Хомич щодо лекції науковиці ЧНУ Валентини Чолкан, яка відбулася в Чернівецькій муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського. Лариса Дмитрівна, до слова, також вчилася в Анатолія Добрянського. Тому її враження від лекції науковиці ЧНУ Валентини Чолкан «озвучили» відчуття всіх присутніх на цій імпрезі.

Байдужих не було

Чергова зустріч у контексті бібліотечного проєкту «Інтелектуальне життя Чернівців триває», що відбулася саме у 88-й день народження Анатолія Миколайовича Добрянського, була присвячена творчості Миколи Віталійовича Лисенка. Під кутом зору на внесок основоположника української класичної музики у світову культурну спадщину, збереження української ідентичності. З акцентом на 120-річчя першого приїзду М. В. Лисенка до Чернівців і ту хвилю організації музичного й культурного життя української громади Буковини, яку збурив приїзд маестро.

Хочеться вірити, що до 10 грудня – дня, коли Микола Лисенко виступив ув Українському народному домі, Буковина підготує гідний концерт на пошанування визначної дати. І буде встановлено пам’ятну таблицю на Українському народному домі. Адже тут діяла перша музична школа Українського товариства сприяння музики, ініційована композитором Модестом Левицьким, на запрошення якого Микола Лисенко приїхав до Чернівців, відтак допомагав школі, передавши половину своєї нотної бібліотеки.

Емоційну експресивну розповідь Валентини Чолкан доповнили науковиця ЧНУ Ярина Вишпінська, художня керівниця Чернівецької обласної філармонії ім.Д.Гнатюка Руслана Косар та співачка Лариса Бєлова – з її новим твором на слова А. Добрянського.

Лариса Бєлова 

Олена ЧАЙКА, фото авторки

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *