НАБУ вручило Коломойському підозру на 9,2 млрд грн на відміну від підозри СБУ на 500 млн грн


Вчора, 7 вересня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили про підозру Ігорю Коломойському та ще п’ятьом експрацівникам ПриватБанку. Їх звинувачують у заволодінні понад 9,2 млрд грн коштів банку.
Водночас тиждень тому Служба безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ) провели обшуки в олігарха й також вручили підозру. Але за звинуваченням у шахрайстві та легалізації коштів, і лише Коломойському та на суму в 500 млн грн.
Очевидно, що між цими двома підозрами є суттєва відмінність. Першочергово впадає в очі обмеженість деталей про підозру – публічний реліз СБУ вмістився в одному єдиному абзаці. Жодної іншої комунікації чи роз’яснень від СБУ та БЕБ про деталі справи не було.
Згодом ще і судовий процес закрили від громадськості та журналістів. Зважаючи на ці факти, справу СБУ/БЕБ по олігарху можна буде безрезультатно тримати подалі від сторонніх очей, а згодом і тихцем закрити. Схожий кейс уже мав місце раніше у корупційній справі заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Тоді слідство також здійснювала СБУ.
Складається враження, що СБУ та БЕБ почали обшуки і вручило підозру Коломойському на тиждень раніше за НАБУ та САП, просто щоб випередити їх. Поки що підозра антикорупційних органів виглядає більш обґрунтованою і в майбутньому ця справа має всі шанси потрапити до Вищого антикорупційного суду (ВАКС), де Коломойському світитиме до 12 років за ґратами.
Крім того, НАБУ та САП детально описали схему виведення коштів із банку і знайшли ще п’ятьох фігурантів ймовірного злочину, одного з яких затримали. А це вже «груповуха».
Центр протидії корупції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *