Інфляція за рік, з жовтня 2016 року, становила 15,7%. За цей же час ціни на овочі борщового набору зросли.
Про це у Фейсбуці пише Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Зокрема, морква – на 61%, буряк – на 45%, картопля – на 31%, цибуля та капуста – на 20%. За рік морква додала 2,6 грн, буряк – 1,7 грн, картопля – 1,4 грн, цибуля – майже 1 грн, капуста – 80 копійок. Зараз кілограм моркви можна купити в середньому майже за 7 грн, буряку – за 5,4 грн, картоплі – за 6 грн, цибулі – за 5,4 грн, капусти – за 4,8 грн.
Найдешевшу моркву можна знайти на Львівщині та Рівненщині – 5,9 грн, а найдорожчу на Донеччині – 8,8 грн за кілограм. Найнижча ціна на буряк на Чернігівщині – 4,2 грн, а найвища на Одещині – 6,6 грн. Сумчани купують найдешевшу картоплю – по 4,7 грн, а донеччани найдорожчу – по 8,7 грн. Найбільш доступна цибуля на Чернігівщині – по 4,4 грн, у той час як у Чернівецькій області – по 6,8 грн. Кілограм білокачанної найдешевший у Львівській області – 3,3 грн, а найдорожчий, знову ж таки, на Донеччині – 6,5 грн.
Якщо в цілому оцінити вартість овочевого кошика, то найбільш дорогим він є на Донеччині. Донецька область входить до ТОП-3 регіонів із найбільшою зарплатою в Україні, яка дорівнювала в серпні 7753 грн. Більше за донеччан заробляють лише жителі Київської області та міста Києва.
«Овочі та хліб – це єдині продукти, які в Україні коштують ще дешевше за сусідні країни. Але вже навесні наступного року ми побачимо великий приток імпортних овочів з причини невеликої пропозиції українських гарної якості. Тому слід приготуватись до стрибка цін на овочевий кошик з грудня – січня. Уже з весни наступного року ціна на овочі борщового набору в Україні вже зрівняється по всіх позиціях з Польщею. Позитивним у цьому є лише те, що ми вже з наступного року не будемо відчувати таких суттєвих коливань цін, які завжди були притаманні нашій країні. При цьому це стосується не лише овочів, але й усіх продуктів», – пише експерт.