Брюссель вболіває за Хотин

90% коштів на створення художньої галереї батальних полотен Андрія Холоменюка в Офіцерській казармі виділив Євросоюз

Немислимий початок

У 90-х роках розвиток туристичної інфраструктури в Хотині розпочинався з… вивезення сміття з фортеці. Тоді на державний заповідник не зазіхали бізнесмени й посадовці, адже він лежав у суцільних руїнах. Рік за роком кількість відвідувачів фортеці зростала: за 2001 рік заповідник відвідали 19 тис. людей, а 2009-го – 120 тисяч.

– Останніх півроку ми спимо 3-4 години на добу, – зізналася під час відкриття галереї керівник Проекту «Розробка інтегрального туристичного продукту для розвитку культурного туризму на Буковині» Людмила ПАСТУХ. – Коли фортеця була у руїнах, вона нікого не приваблювала. Нині ж кожен хоче заробити на ній гроші. Я переконана, що заповідник повинен залишатися державним! – заявила пані Людмила.

Європейці чманіють

Відкриття художньої галереї стало новим кроком у розвитку фортеці.

– На 90% проект створення художньої галереї в Офіцерській казармі проспонсорував Євросоюз, – розповів експерт проекту Ярослав Кирпушко. – Це – відповідь на запитання: «Що відбувається з проектами, які ми пишемо?».

Важко повірити, але навіть фахівці з Брюсселя вболівали за затвердження цього проекту, тож він був приречений на успіх. Нині таких послідовних та успішних кроків не робить жоден український заповідник!

За статистикою Хотинська фортеця посідає друге місце за відвідуваністю серед заповідників України, поступаючись тільки Софії Київській. Лише за кілька років вона випередила навіть Кам’янець-Подільську фортецю!

– Коли мої партнери з Європи приїжджають до України, вони чманіють, побачивши Хотинську фортецю, – розповів Ярослав Кирпушко, – цей заповідник мусить стати всесвітньо відомим! Змагатимемося за те, щоби його включили до списку ЮНЕСКО.

Містична галерея

Художник Андрій Холоменюк протягом 7 (!) років брав уроки історії у фахівців, аби належним чином відобразити баталії, які відбувалися на території фортеці.

Усі картини – це історичні реконструкції боїв. Усе зображене на полотнах – від обладунків та зброї до зовнішності самих бійців – відповідає дійсності. Сам автор зізнається, що створення цих полотен має для нього і містичний сенс, адже пишучи їх, він сам переживав кожну баталію.

Шоу та «кімната тортур»

Задля безпеки полотен у галереї встановлять відеоспостереження.

Директорка фортеці Людмила Пастух розповіла, що в найближчим часом планує відкрити у заповіднику цікавий для туристів з України та усього світу пікантний музей – «Кімнату тортур».

За її задумом, у фортеці постійно мають проводитися різноманітні фестивалі та шоу.

– Нині ж розглядається ще один проект розвитку фортеці. Але про нього ще рано говорити, – заявили експерти.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *