Подорожчання продуктів – політичне «замовлення»

У каламутній воді виборів ловлять золоту рибку для свого кандидата

Одна з безперечних ознак нинішньої виборної кампанії – необґрунтоване підвищення цін. Останнім часом люди стали звертати увагу на те, що зросли ціни на деякі важливі продукти. Начебто й курс долара на місці, і бензин не піднімався в ціні, а продукти стають все дорожче й дорожче.

Міністр економіки Богдан Данилишин стверджує: жодних економічних передумов для інфляції немає. Виходить, уся справа в політиці.

– Відповідально заявляю, що жодних причин і передумов, зокрема, й економічних, для нагнітання цінової ситуації немає і зростання цін на окремі види продуктів безпідставне, – підкреслив міністр. За його словами, в країні фіксується уповільнення інфляційних процесів. До того ж, рекордний урожай, зібраний торік, дозволяє утримувати потрібний рівень продовольчої безпеки.

Називаючи можливі причини підвищення цін на продукти, Данилишин припустив, що, швидше за все, вони пов’язані з виборчою кампанією:

– Чинного Прем’єр-міністра та уряд намагаються дискредитувати, – переконаний міністр. На доказ своїх слів він перелічив області, де рівень продуктової інфляції найвищий. Це «вотчина» Віктора Януковича – Крим, східні та південні регіони країни.

За словами Богдана Данилишина, миритися з такою ситуацією в уряді не збираються. Вже створені відповідні групи Державної цінової інспекції, Антимонопольного комітету, Державної податкової інспекції та органів внутрішніх справ. Вони контролюватимуть цінову ситуацію, виявлятимуть несумлінних учасників ринку, які, керуючись політичними мотивами, необґрунтовано підвищують ціни.

Міністр підкреслив, що тим, хто сьогодні «накручує» ціни, сподіваючись у мутній політичній водичці зірвати куш, варто подумати й зважити всі «за» та «проти»:

– Я ще раз звертаюся до всіх тих, хто роздуває ціни: якщо Державною ціновою інспекцією при перевірці будуть знайдені факти навмисного «накручування» цін, то штрафи, які будуть накладені, у багато разів перевищать прибутки, отримані внаслідок подібних спекуляцій, – підкреслив Богдан Данилишин.

Експерти прогнозують, що ситуація нормалізується негайно після виборів, за будь-якого їхнього результату. Коли ж виграє Тимошенко, то ще й винних покарають, тим більше що вони пов’язані з Партією регіонів.

Сергій ТРОФІМОВ (інформогляд)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *