Закон один, але чернівчанка і газовики-монополісти читають його по-різному

У літературознавстві є таке поняття «рецептивної поетики». Якщо по-простому, то це – коли вважається, що існує не один художній твір, написаний автором, а безліч творів – стільки, скільки читачів його «прожили». Бо кожен, мовляв, сприймає його по-своєму. Так от, закон – не художній твір, і його сприйняття має бути однозначним і не допускати різнопрочитань. Та – «не так сталося, як гадалося». Принаймні у Чернівцях споживачі і надавачі послуг трактують закони на свій розсуд. І коли надавач послуг – монополіст, то про захист споживача законом геть не йдеться.

Понад півроку законослухняна мешканка обласного центру Ельвіра Мазурова намагається виконати вимоги «Чернівцігаз» і водночас захистити себе від, м’яко кажучи, завищення цих вимог. Наразі це вилилося їй у піврічне листування з газовими службами, витрачені нерви і понад дві тисячі гривень.

Почалося з того, що без попередження і відповідного актування їй відключили газову колонку. Колонку, яка була встановлена понад 15 років тому і відповідним чином позначена у проектній документації на газопостачання. Пригрозили, що коли хазяйка не дозволить відключити колонку, яка встановлена, мовляв, «неправильно» – то ще й газ відключать.  Водночас зняли лічильник не повірку.

За повірку лічильника споживачка заплатила 168 грн (копія квитанції є в редакції) – хоча закон твердить, що повірку має здійснювати надавач послуг власним коштом, і через 8 років користування ним, а не через 6, як у нашому випадку. Згодом повідомили, що її лічильник уже негодящий і запропонували придбати новий. Пані Ельвіра придбала – але не в чернівецьких газовиків, а спеціально замовляла у столиці, і мала на те причину. «У лічильниках, які продаються тут, ввод не підходить до моєї колонки, – каже Ельвіра Миколаївна. – Тож мені довелося б ще й переоформляти проектну документацію для нового лічильника. Тому я замовила лічильник з таким вводом, який відповідає моїй колонці».

А постачання газу до квартири таки відключили – посилаючись на закон 2015 року. Без письмового попередження, комісії та акту, як цього вимагає укладений з ними договір і закон. «Новий закон справді передбачає відключення – за умови самовільного підключення газу, якого в мене не було! А старий закон 1999-го року передбачав відключення за самовільний відбір газу – якого в мене також не було, адже в цей час уже стояв лічильник, а сама колонка поставлена відповідно до проекту.  Очевидно, газовики назвали «самовільним підключенням»  встановлення колонки 15 років тому – але ж закон не має зворотної дії! Його можна було б застосувати до мене, якби колонка була встановлена 2015 року, але не 15 років тому!»

Згодом газовики логічно запропонували укласти угоду на обслуговування злощасної колонки. В «Чернівцігазі» це вартує 210 грн, але власники скористалися своїм правом вибору і уклали таку угоду з іншою фірмою – за 190 грн. «Бо дешевше», – пояснили представникам облгазу. На що, як стверджують, отримали попередження: «Вам це обійдеться дорожче». І таки обійшлося дорожче – через примус до отримання послуг, що суперечить антимонопольному законодавству.

Тим часом Ельвіра Миколаївна, аби упередити подальші непорозуміння, звернулася до облгазу щодо оновлення і впорядкування документів. З’ясувалося, що газовики… загубили свій примірник проекту. Пані Ельвіра щиросердно надала їм свій, з якого вони зробили копію, поставили печатку, назвали це «переузгодженням проекту» і… зажадали оплати 132 грн! На питання «на яких підставах», відправили «до начальства».

Ще 325 грн. заплатила жінка за «приймання в експлуатацію об’єкта після реконструкції». І зі здивуванням дізналася, що її старенька колонка пережила «реконструкцію».  Тобто «реконструкція» – це вже не перебудова, пов’язана з удосконаленням, підвищенням рівня та якості, поліпшенням умов експлуатації, зміною основних техніко-економічних показників і параметрів, а відключення-підключення. За яке окремо знято ще 66 грн. На прохання усі рахунки розписати детально, а не загальною сумою, газовики відгукнулися. Тож у загальну суму начебто входить і 40 грн за перевірку вентканалів – перевірку яких пані Мазурова замовила в іншої фірми і заплатила за це 250 грн. До того ж, пані Мазурова стверджує, що ці послуги оплачує також і ЖРЕПові, в обов’язки якого входить перевіряти вентканали…

 

На фото: Зі споживача взяли кошти за послуги, які входять у тариф – прийом документації, та за послуги, які вже неодноразово оплачені – перевірка вентканалів…

 

 

Далі Ельвіра Мазурова заплатила 198 грн за підключення колонки. При цьому, каже, майстер торгувався, скільки з них взяти. Варіанти були від 120 до 240.  І на вимогу Ельвіри Мазурової знов деталізувати оплату, вона дізналася, що «перевезення працівників будівельних організацій автомобільним транспортом» вартувало ні багато, ні мало – 147 грн. Ще газовиками були описані роботи, які начебто здійснювалися зі злощасною колонкою п. Ельвіри. Наприклад, зварювальні роботи. Вісім (!!!) зварок на трьох метрах труби. Це надзвичайно обурило пані Ельвіру – інженера за фахом: мало того, що нічого не робилося, та ще й записали таке, що жодним правилам техніки безпеки не відповідає! На обурення замовниці у будівельному паспорті… викреслили цифру 8 і написали 2! Але на папері – в реальності жодних дій, окрім відключення-підключення, з колонкою не здійснювали.

Зрештою, саме підключення після сплати всіх сум, замість 3-5 днів відповідно до угоди, тривало близько місяця.

Що на це кажуть газовики? «Діємо в рамках закону», «виявлено самовільне під’єднання до системи», «було внесено зміни в проектну документацію» тощо. Слово монополіста проти слова маленького споживача.

Звісно, що остаточну крапку в цій суперечці може поставити хіба що суд. Найгуманніший, як відомо, суд у світі. Але у пересічних громадян, які для судів не мають ні коштів, ні часу, ні досвіду, складається враження, що оця заплутаність законів, інструкцій, постанов – навмисна. Бо самі люди не розберуться, а до суду не підуть. Просто мовчки платитимуть.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *