Турбує шкіра? Обстежся у… гастроентеролога

Про дерматологічні прояви при захворюваннях печінки

 Кількість тих, хто страждає на недуги печінки, у сотню разів перевищує поширеність ВІЛ-інфекції.  За останні 10 років в Україні захворюваність на хронічні гепатити й цироз печінки збільшилася більш ніж у 2,5 раза! Щоби оберігати свій організм, треба знати, які ознаки говорять про хворобу. Про це розповідь Лілії ГУЛЕЙ, кандидата меднаук, асистента кафедри дерматовенерології Буковинського державного медуніверситету.

 – Про порушення в роботі внутрішніх органів і зокрема печінки найчастіше свідчать прояви на шкірі. Тож я рекомендувала б вчасно звертатися за медичною допомогою до дерматолога у разі появи висипів на шкірі. А, крім того, регулярно проходити профілактичні обстеження систем та органів, бо особливістю патології печінки є тривалий прихований перебіг недуги та пізні, вже так звані «печінкові», прояви хвороби.

 Печінка *сприяє знешкодженню токсинів і шлаків, що виробляються в процесі обміну речовин і надходять з продуктами харчування, неякісною питною водою, алкоголем; руйнує та виводить їх з організму; *продукує жовч, яка бере участь у травленні, синтезі вітамінів і гормонів тощо.

При будь-яких збоях у функціонуванні печінки серйозно порушуються її очисні функції, утворюються камені у жовчному міхурі, жовчних протоках, що неодмінно призводить до серйозних проблем зі здоров’ям.

Реакція шкіри на проблеми з печінкою та жовчовивідними шляхами:

* шкірний свербіж (обмежений, частіше генералізований), який може бути і самостійним симптомом шкірних хвороб і одним із проявів функціональних і органічних  порушень внутрішніх  органів та систем, які найчастіше зустрічаються при захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів;

* жовтяниця шкірних покровів із вираженим свербіжем і підвищенням рівня білірубіну та холестерину крові – головний клінічний прояв цирозу печінки, гострих і хронічних гепатитів. Печінкова жовтяниця розвивається при порушенні виділення білірубіну через закупорку жовчних шляхів. Спостерігається також жовтушне забарвлення слизових оболонок, особливо склер, кон’юнктиви очей, а також слизової рота на межі між твердим і м’яким піднебінням;

* судинні зірочки  (телеангіоектазії), що виникають, як правило, під час вагітності: поодинокі бувають у здорових людей, але можуть свідчити про порушення метаболізму в печінці;

* ксантелазмибляшки жовтого кольору, безболісні при дотику і мають м’яку консистенцію. Як правило, утворюються на тлі порушеного обміну жирів і являють собою локальні відкладення жирів у шкірі. Вони часто спостерігаються на під час цирозу печінки;

* печінкові плями сіро-коричневого кольору: виникають навколо очей та на вилицях,

* дисхроміїпорушення пігментації шкіри, пов’язані з розладами відкладень пігменту меланіну;

* пальмарна еритема − розлите яскраво-червоне дифузне забарвлення долонь, на ступнях подібна вона виникає рідше;

* симптом «голови медузи» − розширення підшкірних вен на шкірі живота, яка багата на судини;

* втрата оволосіння на тулубі, в пахвових ділянках, особливо на лобку, частіше спостерігаються в чоловіків;

*крововиливи в шкіру та слизові оболонки (ознака геморагічного діатезу) плямистого характеру, що мають вигляд синців;

*сухість шкіри – яка виникає при порушеннях відтоку жовчі через зниження засвоєння вітаміну А.

Часто погіршення стану шкірних покровів і загострення вже наявних дерматозів спостерігаються при хронічних захворюваннях печінки.

Загострення таких захворювань шкіри, як періоральний дерматит, себорейний дерматит, різні алопеції, екзема, атопічний дерматит, свербець, кропив’янка, червоний плескатий лишай, псоріаз можуть бути першим дзвіночком: потрібно дообстежитися у суміжних фахівців з метою виключення перш за все порушень з боку шлунково-кишкового тракту, в тому числі печінки.

Тож при наявності шкірних висипів, крім консультації дерматолога, потрібна консультація гастроентеролога.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *