Франц ФЕДОРОВИЧ: «Праліси та старовікові ліси працюють на майбутнє, тому їх має захистити закон»

Про збереження пралісів і старовікових лісів Українських Карпат – аналітик і експерт «Версій» з економічних питань, політик, виробничник, голова Асоціації виробників Буковини, благодійник і меценат, засновник Фонду «Подаруй дитині життя», що опікується дітьми, хворими на рак, – Франц ФЕДОРОВИЧ.

– Франце Карловичу, Ви маєте бізнес, пов’язаний із обробкою деревини, тож Вас нібито не повинна хвилювати тема захисту пралісів. Але Карпати лисіють. А Ви ж були, якщо не помиляюсь, головою Сторожинецької райдержадміністрації саме тоді, коли в районі розширювалися заповідні території. Та й знаючи Вас як не зашореного політика й людину, що переймається проблемами екології як складової умов життя на Землі, хочу поцікавитися саме Вашою думкою виробничника про законопроект, ухвалення якого збереже унікальні праліси Карпат.
– Тема ця мені дійсно небайдужа, я здавна співпрацював з громадськими організаціями екологічного спрямування. Тож відстежую долю законопроекту №4480 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат», зареєстрованого ще у квітні. Зараз його доопрацювали з урахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Верховної ради. Тому громадські природоохоронні організації, які його підготували, – а це Київський еколого-культурний центр, Українське товариство охорони птахів і Всесвітній фонд природи WWF в Україні  за участі Міністерства екології та природних ресурсів України проводять різні заходи з популяризації законопроекту. Підписантами докусента стали також 13 народних депутатів, а на його презентації, до слова, була й громадська активістка та співачка Руслана, яка теж долучилася до порятунку Карпат.
Потреба в цьому законопроекті очевидна. Скажімо Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру, на його презенктації озвучив такий жахливий – без перебільшення – факт: у деяких карпатських заказниках за останні десять років суцільними рубками пройдено 10-20% лісової території.
– Через це виникла потреба в цьому законопроекті?  
– Річ у тім, що праліси та старовікові ліси – це унікальні, заповідні, прадавні природні ліси, які не зазнавали прямого впливу людської діяльності на свій розвиток. І їх неможливо відтворити в сучасних умовах, тож знищення останніх заповідних ділянок призведе до остаточної втрати унікальної природної спадщини. Оскільки тільки частина пралісів перебуває в межах природо-заповідних об’єктів та охороняються законом (особливо цінні ділянки належать до об’єкту Всесвітньої спадщини UNESCO «Букові праліси Карпат і давні букові ліси Німеччини»), то інші ділянки, розташовані в межах лісових господарств, не мають охоронного статусу і таким чином можуть бути знищені в процесі господарської діяльності.
Праліси – унікальні недоторкані прадавні ліси, які існують і розвиваються під впливом природи. На сьогодні, на відміну від штучно створених лісів, вони неймовірно стійкі, здатні до самовідновлення та існування століттями доти, поки не втрутиться людина.
За офіційними даними, в Українських Карпатах виявлено майже 48 тис. га пралісів і іще близько 35 тис. га ділянок підлягають перевірці як потенційні праліси чи старовікові ліси. Від загальної площі 83 тис. га близько 30 тис. перебувають у межах природно-заповідних об’єктів і охороняються законом, Ще близько 53 тис. га окремими ділянками розпорошені серед експлуатаційних лісів. Майбутнє залишків унікальної природної спадщини, в першу чергу тих, які не входять до складу природно-заповідних об’єктів, залежить саме від прийняття згаданого законопроекту.
Як відомо, природоохоронці ведуть активну роботу з лобіювання розширення територій 9-ти національних природних парків Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей, де зосереджено до 12 тис. га пралісів і старовікових лісів. І от зокрема, на чому наголошувала одна з авторів законопроекту Ольга Яремченко з Українського товариства охорони птахів: «Нашу ініціативу розширення парків для посилення збереженя пралісів і старовікових лісів активно підтримують Кабінет Міністрів, Міністерство екології та природних ресурсів, відомі громадські діячі. Однак на місцях до нас дослухалося лише керівництво Закарпатської області, де наразі ведуться активні роботи з погодження розширення парків. А представники влади Івано-Франківської та Чернівецької областей продовжують саботувати розширення парків і збереження унікальних залишків особливо цінних лісів. Наразі у цих областях не проводиться жодних дій з розширення парків, а обласні управління лісового та мисливського господарства повідомляють, що на їхніх землях практично відсутні праліси та старовікові ліси.
А тим часом гори у Карпатах лисіють і площі пралісів стрімко й безупинно скорочуються. У цій ситуації законопроект № 4480 є надзвичайно актуальним для дієвого захисту унікальних залишків природних лісів».
Одне слово, якщо зараз ми не збережемо праліси, то їх уже не побачать наші нащадки – з усіма екологічними наслідками для території Європи. Тим паче, що для України збереження лісів – це стратегічне питання. Та для когось це є питанням наживи. Як ви гадаєте, про що свідчить тот факт, що вартість куба за бук піднялася останнім часом від 50 до 100 доларів? Отож бо й воно: ніхто не хоче випускати ласого шматочка з рук. І сьогоднішня вигода окремих олігархів переважує інтереси майбутнього Європи, людства. Тому тут і має спрацювати закон.
Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *