Віктор СУСЛОВ: «150 млрд грн – ціна націоналізації Приватбанку, яку заплатимо ми всі»

Кому вигідна націоналізація Приватбанку? Хто виграє, а хто програє від того, що він перейде у власність держави – розмірковує екс-міністр (1997-1998) фінансів Віктор СУСЛОВ.

 Чи правильним є рішення взяти Приватбанк у державну власність?

– Це неминуче рішення. Та річ не в тім, як цей процес провели, головне, – за чий рахунок? Сьогодні всім зрозуміло, що процес відбувся на найбільш вигідних умовах перш за все для власників. Так само м’яко кажучи, умови ці невигідні для держави.

– Що втрачає держава?

– Уряд узяв на себе зобов’язання відновити 150 млрд грн втрачених банком коштів. Це і є ціною націоналізації. А хто платитиме? Схема така: Мінфін видасть свої боргові зобов’язання, цінні папери терміном на 30 років і все це внесе до статутного фонду Приватбанку. НБУ зобов’язується ці папери викупити й передати банку цю суму в гривнях. Наскільки відомо, перший транш, який отримає Приватбанк, буде приблизно 47 млрд грн. Це величезна сума.

Мовою економіки, Приватбанк буде націоналізований і рекапіталізований за рахунок грошового вливання Національного банку України. Тобто за націоналізацію заплатять усі громадяни України. Це інфляція, зростання цін, знецінення гривневих заощаджень, які є в інших банках.

– Чи існує інша схема націоналізації?

– Інша схема – змусити платити тих, хто вийняв ці гроші з банку. Не вистачає 150 млрд грн? Хтось же винен у цьому? Існує багато фірм і організацій, які отримали у Приватбанку великі кредити й не повернули їх. Наразі кажуть, що нове керівництво візьметься за повернення коштів. Так, воно це робитиме, та про це не сказано ані слова ні від Мінфіну, ні від НБУ, ні від Президента. І жоден банк у країні ще не отримував такої масштабної фінансової допомоги від держави й не «оздоровлювався» за такою схемою.

– Тобто, громадянам доведеться сплачувати 150 млрд грн із власних гаманців?

Сплачувати не прямо, а за рахунок зростання цін, знецінення національної валюти, вкладів і грошових доходів. Варто збагнути, що не можна просто так надрукувати гроші, щоби це залишилося непомітним. Таких чарівних методів немає. Керівництво пішло на такий крок, а експерти кажуть, що за такими вигідними умовами націоналізації мають стояти серйозні політичні домовленості на найвищому рівні. Можливо, йдеться не лише про «Приватбанк».

– Хто виграє від цієї націоналізації?

Перш за все – вкладники. Без цього могли б виникнути проблеми із поверненням їхніх вкладів. А тепер НБУ дасть Приватбанку гроші, він виконуватиме зобов’язання і за вкладами, і за поточними рахунками. На сьогодні система Приватбанку працює, усе йде без збоїв. Тож не думаю, що вкладники відчують якісь незручності. Але в такому винятковому становищі опинилися вкладники лише Приватбанку.

А як це вплине на вкладників інших банків?

В них може виникнути незадоволення, бо їм вклади не повертають. А де повертають, все відбувається у межах певних термінів і сум. А тут держава бере на себе зобов’язання гарантувати будь-які суми усім вкладникам. Люди можуть тримати мільйони, які їм повернуть. Це, звісно, містить деяку несправедливість і відсутність єдиної державної політики. З іншого боку, цей банк дійсно є важливим для країни.

– Президент, серед іншого, заявив, що він вніс до ВР законопроект про додаткові гарантії вкладникам Приватбанку, подібні до гарантій вкладникам Ощадбанку…

Як відомо, для вкладників «Ощадбанку» за законом існує привілей – повна державна гарантія за вкладами, незалежно від суми. І коли такий привілей існуватиме і для вкладників Приватбанку, це деякою мірою порушує конкурентні умови на банківському ринку. Це спричинить відплив коштів до Приватбанку, адже він перебуває у значно кращих технічних умовах, ніж Ощадбанк. Для інших банків це може обернутися на втрату вкладників і нові проблеми. Таким чином, можливо, продовжиться процес монополізації банківської системи України.

Що буде з національною валютою?

– Гривня стрімко падатиме. Вочевидь, ми вже не вийдемо на показники, заплановані на наступний рік. Місія у 150 млрд грн реалізовуватиметься упродовж не одного року і постійно впливатиме не падіння національної валюти. Це теж плата за обрану схему націоналізації.

https://journalist.today/viktor-suslov-komu-vygodna-nacionalizaciya-privatbanka/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *