Рішучий удар по цінах від Юлії Тимошенко

Але розслаблятися не доводиться: світ увійшов в епоху інфляції

За сім місяців поточного року уряд, як і обіцяв, приборкав маховик інфляції, розкручений попередниками і постійно прискорюваний негативними тенденціями в світовій економіці. Всупереч усім негативним очікуванням і прогнозам, Уряду Тимошенко вдалося приборкати інфляцію. В липні 2008 р., вперше за 27(!) останніх місяців, в Україні спостерігалася дефляція – тобто зниження цін – на 0,5%. Це найсерйозніше місячне зниження цін, починаючи з серпня 2003 р.  Для порівняння: у липні минулого року, коли прем’єром був Янукович, ціни не падали, а навпаки зростали: інфляція в липні 2007 р. склала 1,4%.  Тож не праві ті, хто, що би применшити результат складної урядової роботи, стверджують, що дефляція – це передбачене літнє явище.
Навіть незначне зниження цін у липні після їхнього півторарічного зростання дуже контрастно виглядає і на тлі зростання рівня інфляції в Росії (там за минулий місяць зафіксоване зростання цін на 0,5%). Уже третій місяць поспіль цінова динаміка в Україні краща від  російської. До речі, ще у червні 2008 р. інфляція (+0,8%) в Україні була нижчою не тільки, ніж у Росії, Білорусі, Казахстані, але навіть меншою від США. І це при тому, що, коли б не сезонне підвищення цін на молоду картоплю, реальна інфляція за червень в Україні склала б лише 0,3%.
Як уряд працював…
Загальмувати інфляцію допомогло, перш за все, активне використання Урядом державних резервів. Найуспішніше це спрацювало на ринку цукру. В травні ціни на нього зменшилися на 2,2%, у червні – ще на 1,9%.
Оскільки Уряду не вдалося переконати Президента обмежити цінові апетити його «гвардії» у виробництві курячого м’яса, Кабміну довелося знов-таки використати держрезерв і наповнити ринок дешевими курячими ніжками.
По-друге, Кабмін правильно використовував імпортно-експортні важелі. Це дозволило спочатку загальмувати, а згодом і знизити ціни на олію. Хоча торік ціни на олію виросли на 70,4%, у квітні-червні нинішнього року вона дешевшала зі швидкістю 0,6-1,8% на місяць.
Третій чинник – активна антимонопольна політика. Уряд у тісному співробітництві з АМКУ боровся з невиправданими надбавками великих торговельних мереж – з монопольними змовами.
Свою роль відіграло й істотне збільшення державних інвестицій у сільське господарство. Зокрема, інвестиції у тваринництво ще в лютому збільшилися на 30-36%.
За підрахунками спеціалістів, зміцнення гривні стосовно долара може сповільнити річну інфляцію на 1-2%. Чинником стабільності можна вважати і стриманішу політику НБУ.
Звичний для нашої економіки сезонний чинник цього року почав спрацьовувати лише в липні: овочі подешевшали майже на 23%.
…І як йому заважали
Уряд каже відверто: гальмування інфляції могло би бути швидшим та істотнішим, коли б деякі політики й чиновники не заважали Уряду працювати, а ВР не блокувала антиінфляційні законопроекти, як це, зокрема, було зі спробою збільшити квоти на імпорт м’яса в Україну.
Коли б Президент не ветував антиінфляційні закони (наприклад, закон про встановлення граничних торговельних надбавок на соціальні товари) і не припиняв антиінфляційні рішення Уряду (про експортні квоти на олію). Коли б Віктор Балога не загрожував у телефонній розмові керівництву Держкомрезерву, не дозволяючи йому  інтервенцію на ринку м’яса, і не виступав би з постійними панічними заявами про «прийдешній інфляційний галоп».
Коли б вказівки Уряду не піддавалися відвертому саботажу губернаторами областей. Справа в тому, що ще з
1996 р. губернаторам надані широкі повноваження для стримування росту цін. Частина губернаторів ці повноваження не використовує. Звідси помітна різниця в інфляції по регіонах: за півроку інфляція в Тернопільській області склала 9,4%, а в Одеській – 17,5%.
Збільшити інфляцію може й блокування Президентом і Партією регіонів базових змін у державному бюджеті-2008. Звичайно, зміни в бюджеті передбачали й значне збільшення соціальних виплат. Але, як показують дослідження, їхній вплив на інфляцію не є ключовим. Набагато більший внесок в інфляцію роблять підприємства, які довільно піднімають ціни на свою продукцію (у т.ч. у рамках монопольних змов).
За матеріалами «КП в Україні»

Гальмування інфляції могло бути  швидшим і істотнішим, якби деякі політики й чиновники не заважали працювати Уряду.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *