Як купити долари по пільговому курсу

Про валютні аукціони

Управління Національного банку України в Чернівецькій області повідомляє, що з метою забезпечення прозорої стратегії щодо інтервенцій Національного банку України, більш ефективного функціонування міжбанківського валютного ринку України Правлінням Національного банку України Постановою від 29 грудня 2008 р. № 469 затверджено Положення про проведення Національним банком України валютних аукціонів, яка набрала чинності з 13 лютого 2009 року.

Для задоволення потреб клієнтів установ банків – фізичних осіб, а також підприємців (фізичних осіб – резидентів – суб’єктів підприємницької діяльності (малий бізнес)), що обумовлені необхідністю погашення заборгованості за кредитами, отриманими в іноземній валюті, Національним банком України щоп’ятниці проводяться цільові валютні аукціони за спеціальним курсом.

Національний банк у разі прийняття рішення про проведення аукціону повідомляє суб’єктів ринку не пізніше дня, що передує дню його проведення, до 16.30 за київським часом про дату проведення аукціону, іноземну валюту, за якою укладатимуться угоди на аукціоні та мінімальну суму заявки.

Купівля іноземної валюти на валютному аукціоні проводиться згідно Реєстру кредитних угод, що формуються банками за погодженням з клієнтом. До Реєстру включається інформація лише за кредитними договорами, які укладені до 15.10.2008 року. Сума заявки від банку формується на підставі необхідності проведення щомісячних поточних платежів за кредитами (включаючи прострочену заборгованість). Куплена банками іноземна валюта використовується виключно для забезпечення виконання зобов’язань в іноземній валюті за кредитними договорами відповідно до реєстру кредитних угод.

Цільові аукціони з продажу доларів США та євро Національним банком України проведено 27.02.2009, 04.03.2009, 06.03.2009, 13.03.2009, на яких було продано 200,01 млн. доларів США та 1,01 млн. євро за курсом 7.80 грн./ дол.США та 9,97 грн./євро.

Установам банків регіону розподілено іноземну валюту, куплену на валютних аукціонах 27.02.2009, 04.03.2009, 06.03.2009 їхніми головними банками на суму 918 тис. доларів США.

Установи банків забезпечують продаж клієнтам іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні Національного банку України за курсом, який не може перевищувати курс аукціону + 0,2 відсотка від суми купівлі, що складає збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

У випадку проведення операцій з погашення заборгованості клієнтів за кредитами через поточні рахунки, відкриття поточних рахунків клієнтам та проведення розрахункових операцій для забезпечення процедури погашення заборгованості клієнтів за кредитними договорами за рахунок іноземної валюти, що куплена на валютному аукціоні, здійснюється виключно на безоплатній основі.

Стягнення будь-яких комісій під час здійснення операцій з погашення заборгованості фізичних осіб за кредитними договорами в іноземній валюті за рахунок іноземної валюти, що куплена на валютному аукціоні, або підвищення курсу продажу іноземної валюти за такими операціями забороняється.

При формуванні Реєстру, згідно з яким має купуватися іноземна валюта на валютному аукціоні, Національний банк України рекомендує уповноваженим банкам аналізувати кредитний портфель за кожною кредитною операцією залежно від фінансового стану позичальника, стану обслуговування позичальником кредитної заборгованості та першочергово включати до Реєстру:

1. Інформацію з урахуванням загального матеріального стану клієнта, його соціальної стабільності (наявність постійної роботи, ділова репутація, сімейний стан тощо), віку, позитивної кредитної історії та його соціального стану (утримання позичальником багатодітної сім’ї, інвалідів та/або непрацездатних, наявність непрацевлаштованих членів сім’ї позичальника тощо).

2. Інформацію щодо забезпечення виконання зобов’язань в іноземній валюті за наступними кредитними договорами:

– кредити на придбання або будівництво житла (у разі придбання за однією кредитною угодою однієї квартири/будинку житлового фонду для особистого вжитку);

– кредити, отримані на лікування;

– кредити, отримані на навчання;

– кредити фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності (надані для бізнесової діяльності), основна сума боргу (за договором/угодою) за якими не перевищує еквівалент 50 тисяч доларів США.

Підставою для першочергового включення до Реєстру інформації по вищевказаних категоріях клієнтів-позичальників є копії відповідних підтверджувальних документів, засвідчених працівником банку (договори, угоди, запрошення або виклики на навчання та лікування, довідки, виписки, пенсійні свідоцтва тощо).

Як купити долари по пільговому курсу:

1. Звернутися в установу банку за тиждень до терміну внесення щомісячного платежу по кредиту. Бажано вибрати ту установу, де укладено кредитний договір.

2. Написати заяву про бажання купити валюту для погашення кредиту, зразок якої повинні надати співробітники установи банку.

3. Безкоштовно відкрити поточний рахунок, на який зарахувати суму щомісячного платежу в гривнях. Для відкриття рахунку в установі банку попросять паспорт, ідентифікаційний код і оригінал кредитного договору.

4. Після проведеного аукціону, гривні з вашого поточного рахунку переводяться в долари, які направляються на погашення кредиту.

5. За ці операції установа банку не повинна брати ніякої додаткової платні, навіть відрахування до Пенсійного фонду закладені в доларовому курсі.

Прес-служба управління Національного банку України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *