Чернівці за півроку – економіка

У Чернівцях за півроку виготовили на 800 мільйонів гривень продукції

Промисловими підприємствами Чернівців за І півріччя цього року, за попередніми даними, реалізовано товарної продукції на 800 мільйонів гривень. Це на 375,2 млн.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. Про це повідомила директор департаменту економіки міської ради Галина Степанчук.

Серед промислових підприємств міста у першому півріччі цього року найкраще спрацювали «Розма», ВАТ «Цегельний завод №3», ВАТ «Чернівецький хлібокомбінат», ВАТ «Олійножировий комбінат», ТОВ «Галс-2000», ТОВ «Малбі-Захід», ПП «Антарес», ВП «Черемош УВП глухих».

З різних об’єктивних причин зменшили реалізацію промислової продукції в порівнянні з відповідним періодом 2008 року АТВТ «Трембіта», ВАТ «Акцент ЛТД», ВАТ «Меблева фабрика», ВАТ «Молочний завод», ДП «Чернівцілегмаш», ТОВ «Боянівка» та інші.

Промисловий комплекс Чернівців станом на 1 липня цього року нараховує 89 підприємств, які представляють 10 галузей.

У Чернівцях працює 28,5 тисяч підприємців та понад 2,5 тисячі малих підприємств

28,5 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності та 2559 малих підприємств зареєстровано у Чернівцях. Це становить104 малих підприємства у розрахунку на 10 тис. населення. Про це повідомляє департамент економіки Чернівецької міської ради.

Впродовж І півріччя цього року у місті зареєстровано 151 юридична особа, в т.ч. 86 – суб’єктів малого бізнесу,а також та 1009 фізичних осіб – підприємців.

Найбільш привабливими для малих підприємств залишаються сфери торгівлі, ресторанного господарства, надання транспортних, юридичних послуг та операції з нерухомістю. Частка малих підприємств у цих сферах діяльності становить 87,3% від їх загальної кількості, в тому числі 31,6% – в торгівлі; 21,5% – у сфері здійснення операцій з нерухомістю; 15,8% – у промисловості; 10,1% – у будівництві; 8,2% – у сфері діяльності транспорту та зв’язку.

Найбільша частка реалізованої продукції (робіт, послуг) в загальних обсягах реалізації малих підприємств була у підприємств торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 43,6%, промисловості – 15,4%, операцій з нерухомим майном, орендою, інжинірингом та наданням послуг – 13,9%, будівництва – 13,1%.

За спрощеною системою оподаткування станом на 1 липня у Чернівцях працюють 10788 суб’єктів малого підприємництва, на умові сплати фіксованого податку – 4398 фізичних осіб-підприємців.

Впродовж І півріччя цього року міською радою прийнято 10 регуляторних актів. На «Гарячу лінію» з надання інформаційних послуг суб’єктам підприємницької діяльності, яка працює за фінансової підтримки міської ради, за 6 місяців цього року звернулись із запитами 1582 підприємців. На базі міського Центру захисту приватних підприємців та підприємств малого бізнесу зорганізовано роботу постійно діючого бізнес-класу для надання допомоги підприємцям – початківцям. Для організації роботи в сфері малого бізнесу пройшли перепідготовку 35 незайнятих громадян,які перебували на обліку у міському центрі зайнятості.

У Чернівцях за півроку зібрано понад 11 мільйонів гривень ринкового збору

Від справляння ринками і мікроринками ринкового збору впродовж І півріччя цього року до бюджету міста надійшло 11,3 млн.грн. ринкового збору. Це становить 106,7 % прогнозних розрахунків (+708,5 тис.грн.) і на 3,6 млн.грн. більше, ніж в 2008 році. Про це повідомляє департамент економіки міської ради.

У місті з початку року було проведено 18 спільних перевірок ринків і мікроринків з питань виконання суб’єктами господарювання Правил торгівлі на ринках Чернівців, санітарно-епідеміологічного, податкового, ветеринарного та пожежного законодавства. За результатами цих перевірок на порушників складено 310 протоколів про адмінправопорушення, з яких 5 протоколів – на керівників ринків і мікроринків (ТОВ “Ринок Новий”, ТОВ “Формаркет”, МПП “Рейтинг”, ТОВ “Ринок “Головний”, ТОВ «Мікроринок «Прут»). Крім того, керівниками ринків і мікроринків складено 474 протоколи на порушників Правил торгівлі.

Під час проведення заходів із протидії стихійній торгівлі на стихійних торговців складено 82 протоколи про адміністративні правопорушення, які направлено на розгляд адмінкомісій.

Загалом під час упорядкування торгівлі за півроку складено 764 протоколи про адмінпорушення. Адміністративні комісії на порушників правил торгівлі та надання послуг наклали штрафів на загальну суму понад 22,8 тис.грн.

Комунальну власність міста поповнили ще 27 об’єктів нерухомості

Право комунальної власності територіальної громади .Чернівців впродовж першого півріччя цього року оформлено на 27 об’єктів нерухомості. Проведено перевірки з питань обліку, використання та збереження майна 2-х комунальних підприємств міста – Аптека №8 та кінотеатру «Чернівці».

У міську комунальну власність прийнято також 2 відомчих житлових будинки, рухоме майно від Всеукраїнської громадської організації «Товариство рятування на водах «України» та проїзд від вул.Сторожинецької до вул.Ковельської.

За позовом Чернівецької міської ради до Чагорської сільської ради Глибоцького району Господарський суд Чернівецької області визнав право власності територіальної громади .Чернівців на нежилі будівлі метеолокатора (МРЛ-2), розташовані у селі Чагор на вул. .Симоненка,2А.Ці будівлі входять до єдиного майнового комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці».

З метою збільшення надходжень до міського бюджету продовжується робота щодо виявлення вільних приміщень для подальшої передачі їх в оренду або продажу шляхом приватизації.

Від приватизації комунального майна до бюджету міста надійшло понад 2,3 мільйона гривень

11 договорів купівлі-продажу об’єктів міської комунальної власності на загальну суму майже 2,8 млн. грн. (в т.ч. 465 тис. грн. – ПДВ) укладено у Чернівцях впродовж першого півріччя цього року. З цих об’єктів 10 приватизовано шляхом викупу, 1 – шляхом продажу з аукціону. До міського бюджету від приватизації комунального майна за півроку надійшло 2 млн. 336 тис.грн.

З початку цього року було оголошено 4 аукціони, на яких запропоновано до аукціонного продажу 11 об’єктів. Два аукціони не відбулися у зв’язку з відсутністю заяв від потенційних покупців.

З початку року перевірено 76 приватизованих об’єктів на предмет виконання власниками умов договорів купівлі-продажу, зобов’язань щодо проведення поточних та капітальних ремонтів приміщень, збереження архітектури фасадів та культурно-історичної цінності об’єктів. За результатами цих перевірок власникам приватизованих об’єктів направлено 48 претензій і 4 листа, на п’ять власників передані матеріали в прокуратуру.

Впродовж І півріччя 2009р. оголошено 6 конкурсів з передачі майна в оренду. За результатами конкурсів передано в оренду – 15 об’єктів. Загалом в оренді та позичці станом на 1 липня перебувають 1024 об’єкти міської комунальної власності загальною площею 130,7 тис.кв.м.

Надходження від орендної плати до міського бюджету у цьому році не зменшилися. При плані на І півріччя 2009 року 6 млн. 290 тис. грн., фактично надійшло 6 млн. 730 тис. грн.

З початку року укладено 53 договори оренди нерухомого майна, 77 змін та доповнень до них, проведено 263 звірки з орендарями щодо сплати орендної плати. Також обстежено 106 орендованих приміщень на предмет виконання істотних умов договору оренди, 11 – щодо доцільності проведення невід’ємних поліпшень. Орендарями в комунальне майно цього року інвестовано понад 1 млн. 250 тис.грн.

З початку року направлено 92 попередження орендарям щодо ліквідації заборгованості на суму 490 тис.грн. В судових інстанціях розглянуто матеріали на 11 боржників – орендарів щодо стягнення з них заборгованості в сумі 136 тис.грн. В судових органах перебувають матеріали ще щодо 6 орендарів- боржників.

Довідково. Рішенням 35 сесії Чернівецької міської ради V скликання затверджено перелік об’єктів комунальної власності міста Чернівців, які підлягають приватизації в 2009 році у кількості 32 об’єктів з них: 21 – шляхом викупу та 11 – шляхом продажу з аукціону.

У Чернівцях за півроку на утримання медичних установ спрямовано понад 45 мільйонів гривень

Із міського бюджету за 6 місяців цього року на утримання комунальних закладів охорони здоров’я було виділено 45,4 млн. грн.. Це на 6,5 млн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Окрім того, лікувальними закладами залучено позабюджетних надходжень на суму 4,2 млн. грн. Про це повідомила начальник міського управління охорони здоров’я Валентина Тарасюк.

В стаціонарах міста з початку цього року пролікувалося понад 16,6 тис. хворих. В умовах денних стаціонарів поліклінік та жіночих консультацій пологових будинків міста за 6 місяців цього року отримали лікування 5,6 тис. пацієнтів. Ще 6,2 тис. хворих були оздоровлені методом „стаціонар вдома”. Лікарями станції швидкої медичної допомоги за півроку зроблено 29,8 тисяч виїздів для надання невідкладної допомоги.

Кількість відвідувань в поліклініки міста за 6 місяців склала 959,5 тисяч осіб. За медичною допомогою до стоматологів звернулось 71,2 тис. хворих.

У пологових будинках міста за півроку зареєстровано 1278 новонароджених, що на 50 більше, ніж за відповідний період торік..

Ветеранам на закупівлю ліків за пільговими рецептами спрямовано 131 тис. грн., слуховими апаратами забезпечено 43 ветерани на суму 26,2 тис. Протезування зубів пільговим категоріям населення проведено на загальну суму 277,5 тис грн., в тому числі 141 ветерану війни на 64,5 тис. грн.

За надання спеціалізованої допомоги в науково-дослідних інститутах та центрах жителям міста з міського бюджету оплачено 207 тис. грн.

На базі міської поліклініки № 2 відкрито Центр амбулаторної хірургії, де вже проведено 238 операцій першого рівня складності та першу операцію другого рівня складності під загальним знеболенням. Започатковано обстеження мешканців УЗД апаратом з доплерографією, який дозволяє лікарю дати оцінку функціонування судин організму людини. Для удосконалення роботи гінекологічного кабінету у міській поліклініці № 3 впроваджено метод кольпоскопічного дослідження.

Готується до відкриття клінічна, біохімічна лабораторія на базі амбулаторії загальної практики-сімейної медицини № 1, яка обслуговує мешканців мікрорайону Роша, а також відкриття бальнеологічного комплексу в поліклініці № 2.

Вже у цьому році міські лікарня № 3, поліклініка №1 та поліклініка профілактичних оглядів акредитовані Державною акредитаційною комісією на вищу та перші категорії.

Тривають ремонтні та ремонтно-реставраційні роботи в міських лікарні №3, 4, поліклініці № 1 та №2 .

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *