Куди йдуть гроші Українського культурного фонду або чому треба дружити з дружиною Президента

Нагадаємо, на початку цього року дружина Президента очолила Український культурний фонд — установу, яка розпоряджається державними коштами, пише газета Експрес. Зокрема, як розповідала на одній з прес-конференцій Марина Порошенко, “сформовано наглядову раду, визначено склад експертних рад, які відбиратимуть найкращі проекти”, а їх фінансуватимуть із державного бюджету.

Як “Експрес” писав раніше, одним із найдорожчих проектів серед фіналістів, відібраних Українським культурним фондом, став фестиваль “Жовтень у жовтні”, який організувала дружина віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка.

А нещодавно стало відомо про ще один прояв щедрості Марини Порошенко стосовно Людмили Зубко.

Український культурний фонд виділив 225 794 гривні управлінню культури та туризму Житомирської ОДА на “Освітні курси для музейних працівників”. Ми побували на події, яку профінансували з держбюджету, і з’ясували дивні факти використання коштів платників податків.

Курси зібрали понад 30 працівників музеїв із Житомира та інших міст. Три дні поспіль нам читали лекції — серед доповідачів були  переважно столичні культурологи та мистецтвознавці.

Опісля лекцій — обід для учасників курсів, під час якого відвідувачів обслуговували дівчата у фірмових фартушках відомої кав’ярні, яка належить (вуаля!) Людмилі Зубко — дружині віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка.

І це ще не все. У відкритих даних ми віднайшли ще один цікавий факт використання грошей платників податків, якими розпоряджається Український культурний фонд. Згідно з інформацією, оприлюдненою на порталі ProZorro, організація “Житомир, зроби голосніше!” отримала понад 464 тисячі гривень на реалізацію проекту “Монументальні пам’ятки пізнього модернізму Житомира та Житомирської області”. Мабуть, не дивним збігом є те, що очолює організацію, якій і виділено такі кошти, Людмила Зубко — дружина віце-прем’єр-міністра.

Що ж передбачає її проект? Дослідження та створення електронного каталогу пам’яток монументально-декоративного мистецтва ХХ століття в Житомирській області. Поміж тим, ще в 2011 році краєзнавець Георгій Мокрицький видав грунтовну працю, назва якої дуже подібна до ідеї теперішнього проекту — “Пам’ятки монументального мистецтва Житомирської області”. Що саме збирається після цього досліджувати громадська організація Людмили Зубко і на що буде спрямовано 464 тисячі виділених їй коштів — наразі незрозуміло.
Після аналізу проектів, які фінансує Український культурний фонд, зайвим буде говорити про управлінські здібності пані Порошенко, втім один висновок таки впевнено напрошується: Марина — щедра подруга.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *