«Альтфатер» по-нашому не співає…

Двір  між будинками 23-25 та 25А на вул. Комарова
Двір між будинками 23-25 та 25А на вул. Комарова

Щоранку очі мешканців вул. Комарова 23-25 та 25А, Головної 220, 222 та Бульвару Героїв Сталінграду, 5 та ще безлічі чернівецьких будинків милує однаковий «пейзаж»: два смердючих «Альтфатера» із розкиданим довкола сміттям, на якому «пасуться» коти, собаки, птахи й гризуни. Раз на кілька днів змінюється лише «фейс» ящиків – з них вивозять відходи. Усе, що не в ящиках, розноситься вітром дворами, де граються діти.

Логіка сміттярів проста і зрозуміла: те, що в контейнерах – сміття, що не в контейнерах – перестає ним бути. Отже, те, що не влізло в ящики або випало з них, – уже не сміття, і прибирати його не треба. Бо сміттярі забирають лише сміття. Тупо, але доступно… Для сміттярів.

Усі комунальні служби Чернівців дбають про чистоту й порядок у місті. Там, де є сміття, – немає порядку. Якщо у дворах залишається сміття, тоді «Альтфатер» – не комунальна служба. Логічно, але незручно для чернівчан. А якщо «Альтфатер» – комунальна служба, значить усе, що поза ящиками – не сміття, а довкілля. Тому його й не прибирає «Альтфатер». Коло замкнулося…

Ті, хто вивозять сміття, шукають винуватого. У «Спецкомунтрансі» нам двічі пояснили: зазначені двори – не їхня територія. І що в їхньому віданні такого «ну просто бути не може!».

І взагалі, сміттярам важко, бо двірники не розчищають дорогу до контейнера, і пальне замерзає, і ожеледиця, і доїхати неможливо, і люди викидають що де прийдеться… Але, коли з погодою все гаразд, дворами їздять навіть додаткові автівки, вони прибирають і невивезені рештки побутового сміття. Непобутове сміття має вивозити ЖРЕП, усе, що накидали за день, має підмітати і скидати в смітники двірник. А щодо названих вулиць, звертайтеся до «Альтфатера», бо це – їхня парафія.

Ми дуже хотіли дізнатися в «Альтфатері», чому так важко вивозити сміття «оптом» і «без втрат», але люб’язна секретарка повідомила, що про це знає тільки директор, який зараз на нараді…

Розумію, що не всі люди – акуратні, дехто й не доносить непотріб до ящика. Що навіть найчепурніший мешканець багатоповерхівки не зможе запхати своє сміття до контейнера, коли туди вже дві доби виносили сміття його численні сусіди. Що в люті морози й сніги машинам важко дістатися до контейнерів. Але навіть серед теплого літа ситуацію змінюють чи доповнюють… лише мухи, які кружляють над ящиками.

В управлінні житлово-комунального господарства міста пояснили, що теоретично можна змусити сміттярів працювати на совість. Слідкувати за цим повинен відділ санітарії і благоустрою відповідної райради, в нашому випадку – Шевченківської. Туди треба телефонувати за номерами 3-62-23 або 3-50-94.

Коли працівники відділу підтвердять, що на контейнерному майданчику – свинюшник, то «Альтфатер» або «Спецкомунтранс» будуть оштрафовані. Бо після того, як машина поїхала, майданчик повинен залишатися чистим!

Зрештою, ми спробували поскаржитися за зазначеними номерами. Набравши 3-50-94, познайомилися з Андрієм Валентиновичем, який назвався секретарем відділу благоустрою. І тут почалося найцікавіше. Про штрафування «Альтфатера» навіть не йшлося. Записавши адреси, чиновник повідомив: оскільки скарг від мешканців цих будинків не надходило, ніхто нічого не робив. У нас відбувся прикметний діалог:

– До нас ніхто не звертався… Можливо, там великі будинки й контейнерів не вистачає. Або треба ущільнити графік вивезення сміття…

– А хто конкретно повинен цим займатися? Ми вже одного разу написали про це в газеті – сміття вивезли. А потім знову забули про свої обов’язки…

– Ну… розумієте, потрібне письмове звернення мешканців, потім збереться комісія (!) і вирішить, що можна зробити… І взагалі, двірники повинні прибирати!

– А коли двірника немає?

–…

– Вибачте, а як Ваше прізвище?

– Загалом, я не уповноважений… Це до мого начальника за телефоном 3-62-23.

– Але там ніхто не відповідає!

– Я знаю, начальника зараз немає…

Власне, на тому ми й розпрощалися. Єдине запитання, яке дуже кортить поставити начальнику зазначеного відділу: в тому дворі, де живе він та його підлеглі, чисто? Може, туди їздить спецбригада з навичками акуратного прибирання?

І чим займається відділ санітарії, коли навіть не знає, що двори схожі на свинюшники? Може, замість очікування на те, що хтось поскаржиться, встати з «теплого» крісла та пройтися вулицями? Далеко й ходити не потрібно, почати можна із сусідньої Алма-Атинської…

Інакше навіщо той відділ взагалі потрібний? А, може, видати його працівникам віники та совки і змусити разок самим прибрати? Все ж таки відділ санітарії… Нехай попрактикуються. Коли зрозуміють, що перевіряти легше, ніж підмітати, може, запрацюють?

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *