Виписали додому… помирати

Людська байдужість і погані умови життя – основні проблеми чернівецьких інвалідів

Стомовані інваліди – це люди, чия інвалідність вимагає спеціальних умов для догляду за собою. У випадку ураження товстої кишки, хірургам, щоби врятувати життя людини, доводиться видаляти нижні відділи кишечника і випорожнення відбувається через штучний отвір в животі.

Кожна така людина, особливо молода, працездатна, а надто ж жінка, переживає гостру психологічну травму. Річ у тім, що ці люди могли б вести нормальний, соціальний спосіб життя, але, на жаль, більшість з них не має фінансової можливості забезпечити собі гідні умови для існування.

Так, пенсія стомованого інваліда не сягає навіть 600 гривень. Цих грошей ледь вистачає на закупку калоприймачів (спеціальних мішечків, без яких стомований інвалід не може покинути стіни власного дому.

Відтак ситуація виглядає так: молоді люди сидять вдома, відчуваючи себе хворими й непотрібними, а людей похилого віку виписують з лікарні не через позитивні результати лікування, а… щоби померли вдома.

Про це на нараді в міській раді розповіла голова обласного осередку стомованих Інна МУРТАЗІНА. Її громадська організація вже вдруге стала переможцем конкурсу соціальних проектів. Пані Інна каже, що без спонсорських коштів підтримувати гідне життя стомованих інвалідів неможливо. Відтак робота осередку практично зводиться до постійного пошуку коштів на спеціальне обладнання.

Результати своєї діяльності презентували всі об’єднання, які стали переможцями конкурсу соціальних проектів і частково фінансувалися з міського бюджету.

До ради громадських благодійних організацій при міській раді входить майже 30 громадських організацій та благодійних фондів Чернівців. Вони працюють у різних напрямах: свідоме виховання молоді, допомога безпритульним та людям з особливими потребами тощо. Кожна організація представляє на конкурс свій проект, той, який перемагає, співфінансується з міського бюджету.

В освітньо-інормаційному напрямку працює міський благодійний фонд «Життя заради життя». Торік він почав втілювати у життя антинаркотичний та антиСНІДовий проект вартістю майже в 40 тисяч гривень.

Представники координаційної ради громадських організацій кажуть: – Завдяки спільним зусиллям торік удалося досягнути успіхів у найрізноманітніших сферах.

Розпочаті проекти триватимуть і цього року, поряд із ними громадські організації подадуть і нові вже на цьогорічний конкурс співфінансування.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *