Податкова закликає задекларувати доходи за минулий рік

В Чернівецькій області триває деклараційна кампанія, яка проводиться на виконання вимог Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22 травня 2003 року №889-ІV. Органи податкової служби області приймають від громадян за місцем проживання декларації про доходи, отримані у минулому році.

Обов’язок щодо декларування доходів покладено лише на осіб, які одержували у 2009 році доходи не від податкових агентів, тобто не від підприємств, установ, організацій та приватних підприємців. Отже, якщо громадяни у минулому році одержували доходи виключно від податкових агентів, то подавати річну декларацію їм не потрібно.

Обов’язково мають задекларувати свої доходи за 2009 рік громадяни, які одержали іноземні доходи, спадщину (крім першого ступеня споріднення), подарунки від фізичних осіб, матеріальну допомогу від фізичної особи понад 940 грн. на рік, доходи від продажу акцій та інших корпоративних прав, виграш в азартні ігри в казино, інших гральних місцях чи домах та будь-які доходи, з яких при їх одержанні не було сплачено податок (від здавання в оренду нерухомості тощо).

Разом з тим, ті громадяни, які сплачували протягом 2009 року за своє навчання або навчання своїх дітей, перераховували пенсійні або благодійні внески, всиновлювали дітей, понесли витрати на штучне запліднення, сплачували відсотки за іпотечним кредитом на житло, мають право подати декларацію на податковий кредит з метою повернення частини сплаченого протягом 2009 року до бюджету податку з доходів фізичних осіб.

Декларація подається до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси платника податку, тобто за місцем реєстрації (по паспорту), або місцем переважного проживання громадянина.

Подати річну декларацію необхідно до 1 квітня 2010 року, а на податковий кредит – протягом усього року.

Податківці всебічно сприяють поданню декларацій, надають безкоштовно бланк декларації, Перелік та Розрахунок та допомагають в її заповненні. Форма річної податкової декларації у цьому році не змінена.

Для зручності громадян на період кампанії декларування доходів податкові органи всієї області працюють за особливим режимом: з понеділка по четвер – з 9.00 до 19.00 год., в п’ятницю – з 9.00 до 18.00 год., в суботу – з 9.00 до 13.00 год.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *