Україна приєдналася до енергосистеми ЄС. Ілюзія «руського міра» в енергетиці розсипається на очах

Так сталося, що 24 лютого увійде в історію України не лише як початок російсько-української війни. Цього дня Україна відключила свою систему електричних мереж від російської та білоруської й почала працювати в ізольованому режимі. Щоб довести, що українська енергосистема є самодостатньою і стабільною, нашій країні потрібно було працювати без допомоги інших країн три дні.

За умови успішного виконання цього завдання, уже з 2023 року Об’єднану енергетичну систему (ОЕС) України мали би приєднати до енергосистеми континентальної Європи (ENTSO-E).

Проте війна все змінила. Очевидно, що підключення назад до енергосистем РФ та Білорусі для України тепер абсолютно неприйнятне. Проте функціонування української енергосистеми відокремлено несло масу ризиків – особливо у випадку знищення агресором об’єктів інфраструктури. Тому термінове приєднання до європейської енергосистеми стало актуальним як ніколи. І ЄС пішов назустріч Україні. Бо вже у перший день тесту, в той самий час, коли Росія почала військові дії, стало зрозуміло, що повернення назад неможливе. 28 лютого міністри енергетики країн-членів ЄС погодилися синхронізувати українську систему та ENTCO-E у прискореному режимі.

ОЕС України тепер синхронізовуватиметься з європейською мережею. І це стане важливою складовою енергетичної безпеки країни, адже на роботу системи більше не впливатимуть ні Росія, ні Білорусь.

Політичне рішення прийняте, надалі мають бути вирішені всі технічні питання і розпочата фактична синхронізація. Зрозуміло, що це справа не одного дня. Та відкривається можливість для аварійної допомоги з ЄС, що надважливо в умовах війни.

До слова, разом з ОЕС України до європейської мережі приєднується й енергосистема Молдови, на черзі країни Балтії.

Ілюзія «руського міра» в енергетиці розсипається на очах.

 

За матеріалами Української правди

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *