Найстрашніше, коли смертельно нездужає твоя дитина або Про любов і добро, яблуневі сади та вбивчу й рятівну силу грошей

Тетяна, Олена, Оксана – матері-страдниці, чиї діти перебороли смертельну недугу. Та дамоклів меч страшного захворювання, назавжди залишивши по собі незагойні рубці, зробив їхні серця щирими та відкритими, розвернутими до любові і добра.  

DSC_7834 DSC_7834

Засновник Фонду «Подаруй дитині житття», який уже 6 років поспіль рятує хворих на рак та лейкемію дітей Буковини, – Франц Федорович. Якби ця людина протягом свого життя тільки й зробила б, що створила цей Фонд, вона уже залишилася б у вдячній пам’яті батьків урятованих дітей. Нині ж не тільки велика родина Федоровичів долучилася до благородної справи благодійництва. Ідею підтримали десятки й сотні людей. І не тільки мешканців нашого краю.

DSC_7839

«Я часто хочу втекти з відділення, щоби ніколи не бачити більше мук і страждань дітей. Та беру своє Ego в лещата і… знову йду до цих маленьких стражденних святих, які живуть із постійним болем», – зізнається Михайло Гнатюк, завідувач кардіоонкогематологічним відділенням обласної дитячої клінічної лікарні. Втім, Гнатюк не просто працює у відділенні, він, якщо бути точними, там живе. Бо навіть з 3-ої благодійної вечірки-аукціону, яка традиційно відбувається щороку у готельно-відпочинковому компексі «Затишок», поїхав не додому, а до відділення, де капали хімію трьом діткам.

Поруч із Гнатюком завжди два лікарі – Оксана Кухта і Галина Манойленко – його права і ліва рука. Разом вони – команда, яка часто-густо робить неймовірне. Втім, чимало колег намагається їх уникати. Бо Гнатюк змушує працювати всіх. А без суміжників, так би мовити, в дитячій онкології не обійтися.

DSC_79141

Все більшає занедбаних і важких дітей, засвідчують спеціалісти. Спостерігається тенденція зростання кількості хворих на рак та лейкемію. Всі палати зайняті.

Найбільше дітей з дуже важкими видами раку з  Рукшина, Рашкова, Колінківців Хотинського району. Як наголошує Михайло Гнатюк, це наслідок… тамтешніх розкішних яблуневих садів, дрібнодисперсного розпилювання хімікатів, які підживлюють їх та знищують шкідників. Так, сади приносять зиск їхнім власникам. Але здоров’ю громади, та й зрештою самих господарів дуже й дуже шкодять. Подібні  сільськогосподарські виробництва потребують негайного винесення за межі населених пунктів. І якомога далі. Бо дрібнодисперсне розпилювання, підхоплене вітром, розноситься дуже далеко. Однак наше суспільство не настільки свідоме й багате, щоби собі таке дозволити. Тож будемо поволі вимирати…

DSC_8025

…Восьмирічна Софійка Кричун – з Недобоївців. У неї дуже важка патологія. Назва недуги з низки незрозумілих слів тільки заплутує й нічого не поясняє. А в неї ж ураження не просто кісткового мозку, а ще й усіх трьох ростків кровотворення. Втім, якщо можна так висловитися в даному випадку, дівчинці поталанило. У неї є донор на пересадку кісткового мозку – її рідний брат. Гроші ж на операцію батьки збирали де тільки могли. Допомогали і односельці, і Фонд, і зовсім чужі люди.

…Недуга Альвіночки Петрашишиної зустрічається надзвичайно рідко. У семирічної дівчинки з Рашкова уражені лімфатична система, печінка, селезінка тощо. Та, попри все, вона дуже сонячна дитина – відкрита, радісна. Віднедавна полюбляє дивитися плазмовий телевізор або ж настінне відео. Все це з’явилося у відділенні нещодавно. Після того, як молоді хлопці з однієї чернівецької фотостудії знімали у відділенні, щоби виготовити невеличкий відеофільм про хворих діток. Його показали потім у театрі під час 2-го благодійного концерту студії «Dans Сiti cv» Світлани Манкіш.

Та повернімося до молодих фотографів. Саме вони принесли до відділення плазмовий телевізор і відеоустановку. Це була їхня добра воля, а точніше – реакція на побачене у відділенні.

Загалом усі заходи, що їх організовує Фонд «Подаруй дитині життя», спрямовані на єдине – збір коштів. Їх треба дуже багато для одужання діток. Під час благодійного вечора-аукціону та спектаклю в театрі було зібрано понад тисяч гривень.

– Відомі твори польських художників і скульпторів з колекції Кольпінга та інші високохудожні твори пішли з аукціону за кілька тисяч гривень. Хоча їхня справжня вартість значно більша, – каже директор чернівецького відділення Фонду культури Валетина Діаковська, чий онук нездужає на рак. – А одна ін’єкція для хвророї дитини коштує 17-20 тисяч гривень!

Без коментарів – чи не так?!.

Народний артист України Іво Бобул, який приїхав з Києва до Чернівців зробити свій внесок у доброчинну справу збору коштів, співав на вечорі натхненно й без фонограми. До слова, наш земляк зізнався, що теж має історію хворої дитини, якій повністю профінансував лікування. Чим, зрештою, врятував їй життя. Він вчинив так, бо не міг інакше. І про таке, до речі, свідчать навіть тексти його пісень.

(Шкода лише, що співака не часто запрошують на телебачення. Мабуть, кажуть, як і Зінкевичу, – «не формат». Але Василь нині з успіхом виступає в Італії та Франції. А нам телебачення усе частіше пропонує якийсь ерзац, де багато сексу і зовсім немає любові…  Хоча виключно душа, сповнена любові, здатна подарувати життя, повернути і підтримати його).

Людмила ЧЕРЕДАРИК, Ігор КОНСТАНТИНЮК (фото), «Версії»

P.S. Благодійний марафон зі збирання коштів для дітей, хворих на рак та лейкемію, триває. Завітайте до Фонду «Подаруй дитині життя» у Чернівцях на вул. Гоголя, 12, або перерахуйте кошти: Чернівецька філія ПАТ КБ “ПриватБанк” м. Чернівці; код ЄДРПОУ 35029311; Р/Р №26001060351835; МФО 356282.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *