Коли і як українці збиратимуть на пенсії

Молодь зобов’яжуть відкладати на старість з 2019-го по 2% від зарплати.

Кабмін затвердив план з впровадження загальнообов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування, яка дозволить українцям накопичити собі на індивідуальну пенсію. “Сегодня” проаналізувала документ і вибрала з нього ключові дати.

Накопичувати на пенсію можна буде вже з 2019-го – зараз передбачається, що українці будуть відраховувати на індивідуальні рахунки 2% зарплати. Внесок цей буде зростати на 1% за рік, поки не досягне 7%. Виплати такі будуть обов’язковими для всіх легально працюючих українців, які станом на 1 січня 2019-го будуть молодше 35 років. Наприклад, при середній зарплаті по країні в 7114 грн за 35 років роботи можна накопичити трохи більше 196 тис. грн. Якщо кожен місяць знімати зі свого пенсрахунку мінімалку в 3200, то накопиченого вистачить на 5 років, а якщо мінімальну пенсію (+1452 грн) – то на 11 років.

У самій стратегії розписані плани на найближчі півроку. У найближчі три місяці уряд обіцяє подати до ВР законопроект, що визначає, хто і як контролюватиме роботу системи накопичувального страхування, щоб у майбутньому не допустити махінацій з пенсійними коштами. У ті ж терміни в Кабміні хочуть розробити критерії відбору приватних пенсійних фондів і посилити вимоги до компаній, які управляють пенсійними активами.

Також з’являться правила відбору і зміни недержавних пенсійних фондів. До квітня наступного року в Раді повинні з’явитися законопроекти про гарантування прав учасників накопичувальної пенсійної системи. Відзначається, що це допоможе уникнути маніпуляцій з персональною інформацією і торгівлею даними майбутніх пенсіонерів. Крім того, в I кварталі 2018 року визначать розміри страхових внесків і базу (мінімальну суму) нарахування страхового внеску. Це, в свою чергу, дозволить сформувати правила і вимоги до програм обов’язкової і добровільної участі в накопичувальній системі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *