Газова криза, штучно створена Путіним… найближчим часом торкнеться України, – експерт

Президент Центру інноваційного консалтингу «КДА» Дмитро Корнійчук об’єктивно окреслює допущену владою нині газову кризу в Україні.

«Газова криза, штучно створена Путіним в Європі для продавлювання запуску «Північного потоку-2» і підвищення цін на російський газ, найближчим часом торкнеться України, – констатує експерт. –  Хоча у нас вже зараз криза опалювального сезону завдяки діям «зеленої» влади. А якщо до цього додати блокування роботи місії ОБСЄ на Донбасі, що може стати передвісником майбутнього військового загострення, то ситуація в країні є дуже напруженою.

Однак влада і пальцем не ворушить, щоб хоч якось вирішувати кризову ситуацію з опалювальним сезоном. Оскільки в регіонах немає грошей на запуск опалення. Не кажучи вже про повну відсутність підготовки до мінімізації транзитного потоку після запуску ПП-2, що може привести до перебоїв поставок газу всередині країни і залишити українців без опалення в найхолоднішу зимову пору.

Саме тому настільки важливим є план щодо подолання газової кризи, запропонований лідером опозиції і двічі прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Тим більше, саме вона керувала країною в січні 2009 року, коли «Газпром», шантажуючи Україну для підписання нового контракту, знизив до рекордного мінімуму транзитні поставки в Європу. І тоді Тимошенко змогла з неймовірними зусиллями організувати поставки газу з ПСГ в реверсному режимі по Україні, що було технічним дивом.

Ось тільки різниця з 2009 роком в тому, що при Тимошенко нормально проходив опалювальний сезон з ціною газу 70 коп для населення. А зараз місцева влада не може навіть включити опалення за тією драконівською ціною, яку придумали «зелені». Ну, а населення в жаху думає, як платити за газ по 8 грн (плюс – 2-3 грн доставка за кожен куб).

Газовий план Тимошенко пропонує кілька основних рішень.

По-перше, направити газ українського видобутку для населення і теплокомуненерго за ціною його собівартості. А це – 1 грн за куб.

До речі, ми повинні розуміти ключове: на відміну від Європи, яка не видобуває газ, Україна своїм власним видобутком покриває потреби населення і теплокомуненерго на ВЕСЬ опалювальний сезон. Тому всі ці європейські енергетичні біржі і газ по 2000 доларів нас особливо не стосуються.

По-друге, необхідно прибрати будь-яких посередників між «Нафтогазом» і населенням. Газ українського видобутку має йти населенню, теплокомуненерго і бюджетним організаціям без посередницьких накруток. Тобто – без цін на кшталт 30-40 грн за куб, оскільки це все той же газ за 1 грн.

По-третє, Україна повинна терміново збільшити видобуток газу, розконсервувати свердловини. Це необхідно для підтримки необхідного тиску взимку в транзитній трубі, з якої ми беремо газ.

По-четверте, треба терміново збільшити виробництво атомної електроенергії і видобуток енергетичного вугілля для ТЕС. Оскільки дорогий газ призведе до збільшення споживання електроенергії в зимовий час населенням. І треба заздалегідь підготуватися, щоб потім не випрошувати електроенергію в Росії.

План Тимошенко є комплексним підходом до реальних і тих, що наближаються, викликів опалювального сезону. І дозволить мінімізувати ризики від газового шантажу Росії.

А нас безсумнівно чекає традиційна гра Кремля «Перекрий вентиль». І ситуація зараз навіть складніша, ніж у 2009 році. Оскільки тоді через нашу трубу йшов транзит на всю Європу – і довго морозити своїх покупців Москва не могла. А ось після запуску ПП-2 газ в Європі буде, а холодомор влаштують конкретно Україні. І професійні управлінці і кризові менеджери рівня Тимошенко це прекрасно розуміють, прораховуючи наперед ризики і прописуючи покрокову стратегію енергетичної безпеки. На відміну від «зелених» неуків, яких, крім особистого збагачення з корупційних потоків, нічого більше не хвилює. А повинно, адже до своїх офшорів можна не встигнути і добігти, якщо почнуться соціальні бунти людей, які залишилися без опалення взимку. Та й ще й які живуть в тотальній убогості … »

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *