Криза «з’їдає» простих буковинців!

Необхідно переглянути державну політику у сфері зайнятості та методику розрахунку реальних доходів населення, – переконаний голова буковинських профспілок Володимир Шкварковський.

– Чи багато пересічних буковинців уже постраждало від кризи? У чому це проявляється?

– Раніше можна було звільнитися за згодою сторін і отримувати допомогу з безробіття в розмірі від 50 до 70% середньої зарплати на восьмий день після реєстрації в службі зайнятості. Але від початку року допомога з безробіття в таких випадках виплачуватиметься, починаючи від 91-го дня після реєстрації, тобто, як і при звільненні без поважних причин за власним бажанням.

Надто ж держава «піклується» про селян, більшість з яких не працює і стоїть на обліку в центрах зайнятості. Від 13 січня їх просто не ставлять на облік! І не має значення, що людина працювала в місті на підприємстві і роботодавець сумлінно платив за неї до Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Як наслідок, 35 звільнених з молокозаводу працівників, які проживають у селах, не мають права на допомогу.

Ми пропонуємо розробити і законодавчо відрегулювати механізм індексації мінімального розміру оплати праці. Сьогодні він складає приблизно 90% прожиткового мінімуму для працюючої людини.

Підвищення мінімальної зарплати до розміру прожиткового мінімуму знову законсервоване на цілий рік. Це порушення норм генеральної угоди з профспілками на 2008-2009 роки. Хоча й розмір прожиткового мінімуму – 669 грн для працездатної особи – не витримує жодної критики. За розрахунками ФПУ, сьогодні він має становити не менше 1500 грн.

Водночас пропонуємо Кабміну відмінити Постанову №939, яка призвела до заморожування зарплати працівників освіти, охорони здоров’я, культури, а також прийняти рішення щодо скасування оподаткування доходів, менших від прожиткового мінімуму на одного члена сім’ї.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *