Напрацюємо Ідею Міста разом та зреалізуємо її  

Команда А – Альтернативна команда громадянського руху «Єдина Альтернатива», що претендує на «третю силу», покликану покласти край боротьбі двох бізнесово-політичних угруповань, які не просто розшматували наше місто, а практично знищили його, перетворивши на найгірший зашмарканий райцентр, – розпочала минулого четверга напрацювання Ідеї Міста.

 

Та найперше нагадаємо, що це за команда А й кого вона об’єднує? Її учасники – це бізнесмени, активісти, науковці, медики, письменники, спортсмени, блогери – одне слово, чернівчани, що об’єдналися задля створення й втілення альтернативного сценарію розвитку рідного міста. Адже вони справедливо вважають, що Чернівцями керують неефективно, тож готові взяти відповідальність на себе.

А тепер щодо напрацювання Ідеї Міста. Її особливість полягає в тому, що кожний чернівчанин має знайти себе в цій Ідеї. Адже це його місто і він знає, яким саме хоче його бачити!

Для роботи над комплексною програмою Ідея Міста команда А запросила Павла ШЕРЕМЕТУ, відомого українського менеджера-економіста, засновника Києво-Могилянської бізнес-школи та Школи управління УКУ (Українського католицького університету), експрезидента Київської школи економіки, Міністра економічного розвитку і торгівлі України (від 27 лютого до 2 вересня 2014 року).

Разом із численними небайдужими містянами Шеремета кілька годин працював над розробкою бачення пріоритетів розвитку міста, його цінностей, місії. Стежили за цією роботою та брали в ній активну участь усі охочі чернівчани, адже на сторінці Єдиної Альтернативи у Фейсбуці подія транслювалася онлайн. Відтак можна було не лише ставити власні запитання, а й пропонувати власні ідеї.

Учасники зустрічі проаналізували ситуацію в місті, обговорили найгостріші питання та можливості їхнього вирішення. Щоправда, розпочали з позитиву – переліку, так би мовити,  перемог міста, фактів, завдяки яким Чернівці знані й за межами України. А їх, до слова, дуже й дуже багато. Втім, вони майже всі з минулого, окрім Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ, який розвиває та популяризує мистецький і гастрономічний туризм.

Зрозуміло, що завдань, які стоять перед містянами, значно більше. На думку учасників  Альтернативної команди, чи не головною проблемою є те, що влада абсолютно не чує тих, хто її обрав, кого вона представляє і чиїм коштом існує.

Досить гостро містяни сприймають конфлікт між можновладцями міста, бо їм давно набридло безкінечне дегенеративне протистояння між мером і депутатським корпусом, яке спричинило протягом останніх років нову хвилю еміграції, як до Києва, так і за кордон, а також повну втрату іміджу європейського міста, яке мали Чернівці колись.

Серед окреслених проблем, що потребують вирішення, – і зруйнована виробнича інфраструктура – дороги тощо, і проблемний транспорт, і відсутність зв’язку області з іншими регіонами України, а також збитковість комунальних підприємств та неефективність менеджменту як у зазначених установах, так і у муніципалітеті загалом. Відверто лякає скорочення робочих місць і стрімке падіння добробуту чернівчан, що призводить до міграції, особливо серед молоді. Та й це тільки верхівка айсберга.

Учасники команди А спільно з засновником Києво-Могилянської бізнес-школи Павлом Шереметою дійшли висновку, що в сучасних умовах у більшості випадків для реалізації локальних програм важливим є ефективний менеджмент, за якого реальними та дієвими стануть програми підтримки співфінансування розвиткових проєктів та залучення інвестицій. Це значно спрощує та пришвидшує реалізацію амбітних проєктів, яких дуже потребують Чернівці.

Зважаючи на ситуацію зі збором і вивезенням сміття в місті, учасники команди А додали ідею будівництва довгоочікуваного сміттєпереробного заводу й розробку системи сортування та роздільного збору сміття.

А попереду ще три аналогічні зустрічі, на яких учасники команди не лише розглядатимуть проблемні питання міста, а й спільно розроблятимуть план дій для їхнього вирішення.

Окрім серії публічних подій Громадянський рух «Єдина Альтернатива» запланував також низку локальних обговорень ідей розвитку міста в усіх мікрорайонах Чернівців. Отже, долучаймося. Бо за результатами всієї роботи буде розроблена комплексна Ідея Міста, що стане спільним продуктом чернівчан, які спільно реалізовуватимуть її.

Долучитися до розробки Ідеї міста можуть всі охочі, яким не байдуже майбутнє міста. Знайти команду А можна на Фейсбуці.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *