Як Чернівці підготувалися до опалювального сезону

Тож змерзнемо ми цієї зими чи ні? Ось питання, що нині чи не найбільше цікавить чернівчан ще й з огляду на те, що вересень видався у краї незвично холодним, тому в квартирах буковинців нині не зовсім комфортно. А перед цим краян збентежила порада мера Садового сусідам-львів’янам – купувати буржуйки. Тому дещо м’якше прозвучав заклик нашої місцевої влади до містян – утеплювати свої приміщення.

І хоча Всевишній тримає поки що над краєм парасольку, всі – як оптимісти, так і песимісти – усвідомлюють, що найбільшим ризиком цьогорічного опалювального сезону є повномасштабна війна росії проти України, результатом якої стали погіршення економічної ситуації, загроза ракетних ударів, руйнування інфраструктури.

 

Стан готовности чернівецьких мереж, котелень та обладнання на рівні 95%.

На цьому наголосили під час пресконференції  перший заступник чернівецького міського голови Василь Зазуляк та та директор комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко.

 «З упевненістю можу сказати, і керівник теплокомуненерго це підтвердить, до початку опалювального сезону ми будемо готові на 100%. Немає питань щодо готовности теплокомуненерго забезпечити населення теплом у повному обсязі. Проте залишається питання забезпечення підприємства газом та електроенергією для сталого теплопостачання. А це вже компетенція не нашої комунальної установи, і навіть не міської ради. Це проблема загальноукраїнського масштабу. Останніми тижнями ворог завдав чимало ударів по критичній інфраструктурі України. Сподіваємося, що нашому місту не доведеться подібне пережити», — каже заступник міського голови.

Водночас, за словами Василя Зазуляка, місто готує для резерву котельні на твердому паливі, попри те, що дрова нині дорожчі за газ. Адже ціна на голубе паливо встановлена не ринкова. Щоправда, таких твердопаливних котлів у Чернівцях небагато. Та наразі працюють над тим, аби законтрактувати тверде паливо і забезпечити місто його запасами.

Нині Чернівці опалюють 90 котелень, тепло від яких доставляється 92-ма кілометрами мереж. У котельнях працюють 220 котлів і 450 насосних станцій з електродвигунами. Із дев’яти десятка котелень 3 можуть працювати на біопаливі: дві — на дровах, одна – на пелетах.

На кошти – 30 млн грн, що їх дофінансувала міськрада, запроваджується низка проєктів, один з яких  передбачає паралельне з опалюванням газом обігрів приміщення лікарень, садочків та інших установ соціальної сфери дровами за рахунок облаштування додаткових твердопаливних котлів. У разі потреби ці приміщення за відсутності теплопостачання будуть використовуватися як пункти обігріву людей.

У населення залишаються великі борги за тепло

«Але водночас закликаю населення та суб’єкти господарювання готуватися належним чином до прийдешньої зими. Не хочу вдаватися до панічних настроїв, проте наголошую на тому, що потрібно бути готовими до різних сценаріїв проходження опалювального сезону. Адже у нас триває війна», — застеріг Василь Зазуляк.

Крім того, заступник міського голови зазначив, що в місті зросли борги абонентів перед підприємством. У зв’язку з цим він закликав людей проявити свідомість і сплачувати за послугу.

Підприємство витрачатиме менше енергоносіїв

Своєю чергою директор комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко розповів, що цього опалювального періоду перед підприємством гостро постало завдання не лише підготувати відповідне обладнання для проходження опалювального сезону, але й зменшити витрати енергоносіїв: електроенергії, газопостачання та води.

Зокрема для реалізації енергоефективності частково замінили насосне обладнання, придбавши 29 насосних станцій. 26 із них уже змонтовані. Крім того, замінили 1,5 км мереж, а також провели ізоляцію повітряних трубопроводів, що значно зменшить  втрати теплової енергії, а значить і дозволить споживати менше газу.

Тарифи для населення залишаються незмінними

«Підприємство на завершальній стадії готовності. Залишилися незначні роботи, які ми маємо виконати. Вже підписаний договір із газопостачальною компанією, в якому вартість тарифу за газ залишиться на рівні минулого року. Тарифи на тепло, відповідно до умов законодавства, також залишаються на рівні минулого року», — заявив керівник комунального підприємства.

Водночас Ігор Ніколенко зазначив, що тарифи, які діяли торік, були затверджені ще 2018-го. Тож нині вони є, зрозуміло, економічно необґрунтованими. Та українська влада вирішила не змінювати вартість послуг у воєнний час.

Чи буде в квартирах холодніше за попередній сезон?

Найважчий в історії. Саме таким пророкують майбутній опалювальний сезон в Україні.

Вже за декілька тижнів – із середини жовтня – у Чернівцях повинно запрацювати централізоване опалення і в будинках людей з’явиться тепло.

До слова, в оселях чернівчан має бути така сама температура, як минулими роками.
Про це повідомив очільник «Чернівцітеплокомуненерго».
«Немає змін у законодавстві щодо температурного режиму і чітко зазначено, яка температура має бути у приміщеннях. У квартирах — 18 градусів тепла, у наріжних кімнатах — 22 градуси тепла. Тому маємо забезпечити такими температурами оселі чернівчан,» – сказав Ігор Ніколенко.
Нагадаємо також споживачам, що за умови нижчих за допустиму температуру користувач має право вимагати знижку за опалення – на 5% за кожний градус відхилення.

Якщо ж температура в житлових приміщеннях нижча за +12°С (у наріжних кімнатах нижче +14°С) плата за централізоване опалення не справляється.

 

Довідково:

Хто відповідає в державі за підготовку до опалювального сезону?

У червні Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону 2022-2023. Його очолив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Увійшли до штабу представники Мінрегіону, Мінсоцполітики, Міненерго, Мінінфраструктури, Мінреінтеграції, МВС, Мінекономіки, Мінфіну, НАК «Нафтогаз України» та НКРЕКП, а також Асоціації міст України та Міжгалузевої Асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго».kmu.gov.ua

Також створено штаби на рівні областей. Про це повідомив директор департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування при Мінрегіоні Андрій Ведмідь. «Мінрегіон розробив та надіслав обласним та Київській міській військовим адміністраціям рекомендації з розроблення Плану дій при ураженні об’єктів житлового фонду та об’єктів критичної інфраструктури», – пояснив керівник департаменту.

Що включає підготовка?

Прем’єр Денис Шмигаль запевняє, що Україна готується до різних сценаріїв проходження опалювального сезону. Основні аспекти підготовки, за його словами – достатній запас газу, вугілля, забезпечення електростанцій та готовність до аварійних ситуацій.

Газу, станом на початок серпня, закачано 12,1 млрд куб.м. Ціль – 19 млрд, каже Шмигаль. Вугілля наразі є 1,8 млн тонн з 2,5 млн тонн запланованих. Якщо говорити про фінанси – розраховують на допомогу західних партнерів.

Загалом стан готовності країни до опалювального сезону уряд оцінює на 60%: житлові будинки – 56%, тепломережі – 57%, об’єкти теплопостачання – 58%.

 

До уваги споживачів: то: Олександр Рудоманов

Мінрегіон пояснює, що під час підготовки до опалювального періоду власники будівель і споруд або уповноважені ними органи повинні виконати такі заходи:

  • закрити на механічні замки вхідні двері в теплові пункти, горища та технічні підпілля;
  • забезпечити вільний доступ до проходів в теплопунктах, технічних підпіллях, на горищах та під’їзд до теплових камер, вузлів приєднання систем теплоспоживання на прибудинкових територіях;
  • перевірити стан охоронних зон зовнішніх теплових мереж та видалити з них сторонні забудови та насадження;
  • перевірити стан дренажних систем в місцях розташування теплотехнічного обладнання та трубопроводів;
  • провести дезінсекцію, дератизацію приміщень вбудованих теплових пунктів та місць прокладення трубопроводів теплотехнічних систем, розташованих у підвалах житлових будинків;
  • забезпечити вентиляцію теплового пункту тощо.

 

Людмила Чередарик, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *