Раціоналізатор – не професія, а покликання…

Присвячується 10-річниці пам’яті  про  Заслуженого раціоналізатора України – Торчинського Антона Пилиповича…

У 2022 році День винахідника і раціоналізатора України припадає на 17 вересня. Відповідно до Указу Президента № 443/94 від 16   серпня 1994 року щорічно, в третю суботу вересня в Україні відзначають це професійне свято.    Україна має великі інноваційні досягнення світового рівня – літаки із сімейства «Ан» Антонова, числені винаходи у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів сімейства Патона, ядерні технології Адаменка, технології стимулювання росту рослин в сільському господарстві Пономаренка тощо. За всіма цими досягненнями стоять люди-винахідники та раціоналізатори, які творять і креативно мислять, знаходять цікаві технічні рішення багатьох життєвих задач, але не про всіх цих людей ми з вами чули і знаємо…

А.П.Торчинський (10.05.1929-28.06.2012)

Саме про таку людину, інженера, Заслуженого раціоналізатора України, невтомного робітника, для якого технічний пошук та винахідництво стали невід’ємною частиною життя і який 52 роки пропрацював у транспортній галузі нашого рідного міста Чернівці — Антона Пилиповича Торчинського та один з його перших винаходів ця розповідь…

Все найцікавіше з винахідницва і раціоналізаторської роботи розпочалося у січні 1959 році, коли А.П.Торчинський почав працювати водієм у Чернівецькому автотранспортному підприємстві АТП-25021 на автобусі марки ЛАЗ-695 «Львів» №ТЯ 48-71, який був сконструйований з  системою водяного опалення салону. В липні 1959 року до АТП-25021 приїхали представники Львівського автобусного заводу у складі головного інженера і  головного конструктора, які на місці ознайомилися з рацпропозицією по заміні водяного опалення на повітряне калориферне в салоні автобуса ЛАЗ-695 №ТЯ 48-71 і схвально оцінили її. Антон  Пилипович передав креслення до своєї рацпропозиції для використання і впровадження її у серійне  виробництво автобусів  ЛАЗ-695 Львівським автобусним заводом. В подальшому завод почав випуск автобусів марки ЛАЗ-695Б з калориферною системою опалення салонів автобусів з використанням теплого повітря від радіатора системи охолодження двигуна автобуса.

1959 рік. На фото автобус ЛАЗ-695 №ТЯ 48-71 у якому А.П.Торчинський переробив систему водяного опалення салону на систему повітряного калориферного опалення.

Ідея системи калориферного опалення використовується і у теперішній час в сучасних автобусах та знайшла широке застосування на практиці не тільки в нашій країні, а й далеко за її межами. Загальна кількість випущених автобусів марки ЛАЗ-695 “Львів” різних модифікацій складає понад 250 тисяч машин. Все це в  цілому по країні дало значний економічний ефект, економію палива, економію матеріалів та запасних частин, а найголовніше — салони автобусів стали теплими і перебування пасажирів в них стало на багато комфортнішим. Не раз Антону Пилиповичу доводилося чути вдячні слова  пасажирів, які користувалися модернізованим автобусом.

Найбільш вагомими у винахідницькому та раціоналізаторському плані були 20 років трудової діяльності Антона Пилиповича саме у  Чернівецькому автотранспортному підприємстві АТП-25021, де йому довелося працювати на посадах: водія, механіка, старшого механіка, інженера по безпеці руху, інженера з раціоналізаторської роботи, начальника колони автобусів марки «ЛІАЗ-677», начальника виробництва АТП-25021.  За роки своєї роботи винахідник запропонував 12 рацпропозицій по вдосконаленню роботи автобусів та безпечному їх ремонту, які були успішно впроваджені у виробництво АТП-25021 (нині Чернівецьке ВАТ «Денисівка»).

23 серпня 2011 року Указом Президента України №845/2011 Антону Пилиповичу Торчинському було присвоєно почесне звання «Заслужений раціоналізатор України». Вручено посвідчення і державну нагороду «Заслужений раціоналізатор». Ця нагорода присвоюється  авторам упроваджених  у економічну  сферу раціоналізаторських пропозицій,  за значний внесок у  підвищення  ефективності  суспільного  виробництва,   створення конкуренто спроможних видів техніки і механізмів в Україні.

Антон Пилипович Торчинський також був прекрасним сім’янином: разом зі своєю коханою дружиною Торчинською Ларисою  Олексіївною в мирі та злагоді прожив 57 років подружнього життя,  виховав двох дітей – сина Ігоря та донечку Наталію, радів народженню онуків – Сергія та Ольги.

Про А.П.Торчинського сьогодні можна дізнатися на уроках шкільного факультативного курсу «Фізика в русі» (Визначні технічні відкриття та винаходи XV-ХХІ століття) 8(9) клас (автор Деркач Н.А.).

Також  до друку підготовлено  другу, осучаснену  програму під назвою курс за вибором  «Фізика в русі» (Визначні технічні відкриття та винаходи XV-ХХІ століття як передумова STEM-освіти) для учнів 8(9) класу (автор Деркач Н.А.), яка була схвалена  науково-методичною комісією з фізики та астрономії  Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (Лист ІМЗО №22.1/12-Г-1152 від 13.12.2019 р.), яка присвячується до 90-річчя від дня народження А.П.Торчинського.

Про інженера А.П.Торчинського йшла мова на відкритому бінарному уроці  в 10 класі Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №30 з теми «Що винайшли українські інженери, і як ці винаходи змінили світ» під час «Інженерного тижня-2021», який проводили вчителька фізики та інформатики Н.А. Деркач та вчителька історії О.Г. Яремко, на якому учням було запропоновано взяти участь у Всеукраїнському конкурсі «НАШІ. Інженерна історія України» з пошукової роботи про вивчення спадщини видатних і маловідомих винахідників та інженерів минулого та сучасності нашого краю, про яких світ мав би дізнатися більше. Горобець Вікторія, учениця 10 класу долучилася до написання конкурсної роботи про А.П. Торчинського, за що школа отримала можливість безкоштовно ознайомитися з електронним унікальним виданням книги «НАШІ. Інженерна історія України», в якій представлено 50 цікавих ілюстрованих історій про українців які надихають і сьогодні, чиї відкриття змінювали світ 100, 200, а то й 300 років тому, чиї наукові ідеї вражали та прискорювали розвиток світової науки, які своїм прикладом доводять що творення інновацій — є однією з наших давніх традицій…

Цього року минає 10-річниця, з того часу як немає з нами Антона Пилиповича Торчинського, але щира вдячність і пам’ять про шановного винахідника, заслуженого раціоналізатора України, чернівчанина і просто позитивної, порядної, достойної поваги людини –  Антона Пилиповича Торчинського має залишитися на довгі роки не лише у тих, хто його знав, любив та мав щастя  спілкуватися з ним, а й у нашого підростаючого покоління, нашої сучасної молоді…

Тетяна Спориніна, фото з архіву родини А.П. Торчинського

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *