Майже 100 млрд грн втрачає щороку держбюджет через працю в тіні

І це за найменшими оцінками. Тож Державна служба України з питань праці та її територіальні органи проводять інформаційну кампанію «Виходь на світло!». Її мета – донести до всіх громадян інформації про ризики і наслідки незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин та змін у законодавстві.

У рамках інформаційної кампанії, яка триває з серпня, головні державні інспектори Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області здійснили понад 750 інформаційних відвідувань місцевих суб’єктів господарювання з найбільш високим ступенем ризику використання неофіційної праці найманого персоналу – сфери оптової та роздрібної торгівлі, громадського харчування, надання послуг, туристичної галузі, агропромислового сектору, деревообробної промисловості, будівництва тощо.
Превентивною роботою охоплено понад 30 000 респондентів.
З початку року за результатами інформаційної та інспекційної роботи Держпраці, суб’єкти господарювання Буковини оформили з найманим персоналом 3 606 трудових угод.
За результатами кампанії «Виходь на світло», місцеві роботодавців уклали з працівниками 441 трудову угоду. Про це на брифінгу розповіли Ліна Корева – начальниця Управління
інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці та Юрій Пуріч – заступник, начальник відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області
Водночас Державна служба України з питань праці інформує: задля ефективного дотримання роботодавцями законодавства про працю та задля реалізації прав та інтересів найманих працівників, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 року за №303, на сьогодні частково відновлене право інспекторів Держпраці проводити заходи державного нагляду (контролю).
Перевірки проводяться виключно на підставі: звернення працівників про порушення їх трудових прав; за доручення Прем’єр-міністра України, зокрема щодо дотримання строків виплати заробітної плати; у разі настання нещасного випадку на виробництві.
У період війни інспектуванню підлягають лише: оформлення трудових відносин, законність припинення трудових договорів, дотримання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
Інформаційні ресурси Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області
Сайт – https://cv.dsp.gov.ua
ФБ -сторінка: https://www.facebook.com/cv.dsp.gov.ua
YuoTube – канал: https://www.youtube.com/channel/UCgzVSJ-xhKi7r-8JNVGwRfQ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *