«Вудка» для переселенців від «Фонду «Буковина інноваційна»

Допомогти внутрішньо переміщеним особам продуктами та гігієнічними наборами, прихистком, а також посприяти у подоланні чи бодай зменшенні рівня тривожності, навчити тонкощам пошуку бажаної роботи тощо – такі завдання поставила перед собою громадська організація «Фонд «Буковина інноваційна».

І це, так би мовити, своєрідна вудка для переселенців, яких буковинські активісти прагнуть навчити самотужки вирішувати складні проблеми та виживати в умовах екстріму, до лабет якого вони потрапили в силу повномасштабного вторгнення рашистів в Україну.    

У травні цього року ГО «Фонд «Буковина інноваційна» розпочала проєкт із надання комплексної різносторонньої допомоги внутрішньо переміщеним особам за підтримки Acted Ukraine та Гуманітарного фонду для України. Він охоплює найбільш густонаселені громади Чернівецької області: Чернівецьку, Вижницьку, Сторожинецьку, Берегометську.

Діяльність передбачає декілька компонентів: гуманітарний, соціально-психологічний, тренінговий. Планується, що в межах гуманітарного компоненту 1230 сімей ВПО отримають продуктові та гігієнічні набори. Також буде надана допомога з облаштування прихистків, надання засобів обігріву тим, хто найбільше потребує.

Соціально-психологічна допомога передбачає проведення занять із проєктивних методик із дітьми. Використання арт-терапії, ліплення, театральних засобів під час таких занять покликані допомогти людям, що були вимушені залишити свої домівки через військові дії, подолати або принаймні зменшити рівень тривожності.

Ми вже маємо досвід роботи із внутрішньо переміщеними особами, тож напрацювали свій підхід. Звісно, важливо задовольнити базові потреби людей, але ми не забуваємо і про психологічну підтримку. Опинившись в безпеці, ВПО мають можливість налагодити нові соціальні зв`язки, знайти себе на новому місці, адже багато хто розуміє, що навіть після такої бажаної перемоги потрібен буде час для відбудови. Тож велика частина людей залишатиметься у приймаючих громадах. Завдяки підтримці ACTED ми надаємо комплексну допомогу, щоб ВПО якнайшвидше могли повернутися до повноцінного життя та комфортно жити на новому місці, – каже кураторка проєкту Тетяна Мосін.

Ще один етап проєкту громадської організації «Фонд «Буковина інноваційна» – розвиток власної стратегії розвитку для дорослих. Залучений коуч допоможе учасникам проєкту написати привабливе для роботодавця резюме, знайти бажану роботу. Очікується, що цей компонент зможе допомогти щонайменше 50-80 внутрішньо-переміщеним особам.

Проєкт «Надання комплексної різносторонньої допомоги внутрішньо переміщеним особам»  запроваджується ГО «Фонд Буковина інноваційна  за сприяння ACTED у рамках «Technical and material support in local organisations and volunteer groups in Ukraine», що фінансується спільно з Гуманітарним фондом для України (Угода про надання гранту 64 FIX)

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *