Намолені й наповнені любов’ю обереги – у кишеньках бронежилетів українських вояків

Цей знімок – фотозвіт від побратимів чернівчанина Сергія Курущака, який нині на фронті захищає від ворога свою родину – дітей та онуків, рідну Україну. Саме він привіз своїм товаришам на передову вишивані прадавні слов’янські символи-обереги, призначення яких – захист воїнів, власників цих оберегів.

Нагадаю історію їхнього створення. Під час персональної виставки майстрині, лауреатки премії  ім. Георгія Гараса Лариси Канюк у Чернівецькому художньому музеї відбувалися досить незвичні дійства. Щодня пані Лариса зустрічала гостей, які в рамках її виставки презентували свої роботи. А завершилася імпреза тим, що одного дня усі майстрині зібралися разом і провели майстер-клас для охочих. І бажаючих повчитися виявилося чимало – й усі вони вишивали слов’янські символи-обереги, а дехто навіть брав роботу із собою додому. Згенерували цю прекрасну ідею  дві Лариси – майстриня народної творчості Лариса Канюк та науковиця  Художнього музею Лариса Курущак.  Одне слово, наприкінці майже півторамісячної музейної імпрези назбиралося понад півсотні вишиваних оберегів. До них додалися ще й  шеврони-обереги для захисників України, виготовлені вихованцями гуртка «Природа і творчість» у День вишиванки.

 

І так сталося, що саме в ці дні отримав тижневу відпустку чоловік Лариси Сергій Курущак. Тож саме й  він повіз своїм побратимам незвичні подарунки від буковинок.

У день передачі оберегів Сергію Курущаку (в центрі у військовій формі). Справа – дві Лариси-ініціаторки благочинної акції. 

Як зауважила Лариса Канюк, маленькі  серветки із прадавніми слов’янськими символами-оберегами вишивалися із великою любов’ю та молитвами.

Цю особливу енергетику маленьких слов’янських символів не могли не відчути ті, кому вони призначалися. Як повідомив Сергій Курущак, хлопці були реально дуже схвильовані, дякували… і вирішили покласти їх до кишеньок бронежилетів. А решту, сказав Сергій, він віддав командирові для хлопців з інших взводів.

Ось така невеличка історія про вишивальниць – майстринь і початківок, про їхню віру, молитву і любов, а також про нашу згуртованість і креативність, традиції та відданість Батьківщині…

Людмила Чередарик

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *