УПІЙМАТИ ЗІРКУ, або АВТОГРАФ МРІЇ

Фанатично закохана в творчість всесвітньо відомого скрипаля Девіда Гарретта, чернівчанка Хелена Щира присвятила йому зворушливу повість і подолала кілометри, аби побувати на його концерті й передати книгу своєму героєві.

Це просто дивовижно! Книга Хелени «Ангелы прилетели» побачила світ у цей тривожний час. Уже й на вулицях Чернівців лунали сирени повітряної тривоги, уже наші душі плакали від болю й нерозуміння підступної зради сусідів, і не вірилося, що щось може розрадити, потішити, привнести в буденну батальну картину світлі, оптимістичні барви. А саме таку послугу зробила  навесні презентація дебютної книги педагогині, філософа за освітою. В її творах звучить музика, майстерно передана Словом, а ілюстрації художниці й дизайнерки книги Раїси Рязанової ще більше увиразнюють образи. До речі, в основі сюжету повісті «Зачем я гений?», героями якого є Девід Гарретт та його друзі – композитор і керівник групи Френк Вандерхейден і турменеджер Йорг Колленбройх,  лежить зовсім не розважальна історія часів Другої світової війни – про те, як музиканти – в’язні Янівського концтабору на Львівщині – перед лицем вічності виконували «танго смерті». Авторка у ході роботи над повістю сама навідалася у ті місця, де розігрувалася трагедія. Причім тут Гарретт (у творі його прізвище дещо змінене)? Він глибоко перейнявся цією історією і врешті віддав данину безсмертній музиці,  вийшовши на сцену місцевого театру.

Детальніше про драматургію подій в галицькому місті і про те, що в оповіданні є фактами, а що художнім домислом, можна довідатися, прочитавши книгу. Між іншим, як розповіла Хелена, вона вже перетнула кордони завдяки друзям, прийшовши до читачів у США, Великобританії, Польщі. Та головне – «Ангели…» опинилися в руках героїв цієї зворушливої, емоційно наснаженої повісті. Для цього Олена Дика (справжнє ім’я авторки)  подолала кілометри у пориві здійснити свою дорослу мрію – побувати на концерті кумира.

Про те, як це все відбувалося, вона розповіла на черговому зібранні клубу «Дебют-Читання» в обласній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка, демонструючи на екрані світлини й відеоматеріали, відзняті в концертній залі румунського міста Клуж-Напока. Саме там вона «упіймала зірку». Але до того було непереборне бажання послухати музичного генія. Вона навіть заздалегідь придбала квиток на  концерт Гарретта, що мав відбутися в Одесі. Проте війна завадила музичному святу – концерт скасували, оголосили про можливість повернути квитки. Але Олена залишила його, пообіцявши собі будь-що отримати на ньому автограф від Девіда. І першого вересня  в Румунії їй вдалося, попри сувору охорону, передати книгу Френку, Йоргу й головному герою (у книзі вміщено англійський переклад, який здійснила Надія Каба).  І отримати на квитку заповітний напис: «Я щасливий, що ви тут, в Клуж сьогодні ввечері. З усією моєю любов’ю. Дейв»… Щодо насолоди, отриманої від скрипки Гаррета, й бракує слів. Зал стоячи довго аплодував Скрипалеві, й ця неперевершена мить, ця атмосфера  так була схожа на описане в книзі.

Можна уявити, як зашкалювали емоції у публіки, у романтичної «подруги Ангелів», адже навіть учасники зібрання з її розповіді відчули ту енергетику, той апогей почуттів, що панував у залі, в душі кожного, хто мав щастя доторкнутися до Високої Музики.

Кульмінацією Олениної презентації був відеомомент з Гарреттом, коли він на концерті в Берліні виконав трепетну музичну композицію, присвячену Україні й її боротьбі з ворогом. Тут уже не потрібно було слів…

І хоча «дебютівці» порадували своїми прозовими й поетичними новинками на заявлену тему – « Відлуння літа в Дебюті», де перемішалися й воєнний біль, й історичні аспекти рідного міста, й лірика літньо-осінніх мотивів, й гумор, а авторські читання кілька разів перебивала сирена, душу огортала музика, яка і хвилює, й обнадіює.

Валентина МАЦЕРУК.   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *