Академічний камерний оркестр «Capriccio» відкрив у Чернівцях фестиваль органної музики

За повного аншлагу в Залі органної та камерної музики Чернівецької обласної філармонії ім. Дмитра Гнатюка відбулося наприкінці тижня відкриття традиційного вже для Чернівців фестивалю органної музики «Sounds of Bach».

Першим свою програму представив  Академічний камерний оркестр «Сapriccio» під орудою народного артиста України Павла Чеботова.

Затамувавши подих слухали присутні чарівні звуки, народжені генієм композитора і талантом виконавців. Плакала скрипка заслуженої артистки України Людмили Шапко, промовляла стражденним голосом віолончель Миколи Головіна. «Страсті за Матвієм» викликали сльози, а неповторне колоратурне сопрано заслуженої артистки України Олени Урсуляк впліталося у неповторний голос Академічного камерного оркестру «Сapriccio». До слова, оркестр нині звучить по-новому, адже його склад з початком війни суттєво змінився. Незмінними залишилися тільки згадані вже солісти та його керівник і натхненник Павло Чеботов.

Для участі у фестивалі до Чернівців приїхали такі органісти, як львів’яни Віталій Дворовий, Олена Мацелюх та інші.

Завершить фест концерт Олени Мацелюх (орган) та Ірини Ключковської (сопрано), який відбудеться 2 квітня о 17.00 в органному залі.

Та ця гарна й цікава імпреза має один неприємний нюанс. На відкритті фестивалю органної музики «Sounds of Bach» не було жодного представник міста, області чи бодай якогось управління культури. Навіть грамоту від філармонії першому учаснику фестивалю вручала… ведуча концерту.

Людмила Чередарик, «Версії»

 

Цікаві факти про Йоганна Себастьяна Баха

Один з найбільш обдарованих і найбільш відомих музикантів в історії людства. Та протягом тривалого часу його творчість була майже забута. Однак пізніше нащадки згадали про нього. Недарма ж його музика в числі кращих творінь людства записана на золотий диск космічного апарату «Вояджер», запущеного в міжзоряний простір.

*У своїй родині Йоганн був молодшим із 8 дітей.

*Чимало предків Й.С.Баха протягом кількох століть були професійними музикантами. Ще з XVII століття в Німеччині ходив жарт «Кожен Бах – музикант, кожен музикант – Бах». У самого Й. С. Баха було 20 дітей від двох шлюбів. Вижило тільки сім, але всі вони теж стали музикантами, продовживши сімейну традицію. А двоє з них стали досить відомими композиторами.

*У 10 років Бах залишився сиротою. Старший брат, який теж був музикантом, узяв на себе турботу про юного Йоганна, і став його першим учителем музики.

*Уже в дитинстві Бах навчався грі на таких складних інструментах, як орган та клавір.

*У юності він також співав у церковному хорі.

*Крім рідної німецької мови, Бах також володів італійською та французькою.

*Першою дружиною великого композитора стала його кузина. У шлюбі в них народилося 7 дітей, але тільки 4 з них вижили. У другому шлюбі в Баха було 13 дітей, з яких вижили 8.

*Усе життя Бах був глибоко віруючою людиною.

*Свій перший музичний твір він написав, коли йому було 15 років.

*Усього ж Бах написав понад 1000 творів усіх існуючих музичних жанрів за винятком опери.

*Бах володів абсолютним слухом і феноменальною пам’яттю. Почувши якийсь музичний твір тільки один раз, він міг потім зіграти його самостійно без єдиної помилки.

*Одного разу Йоганн Себастьян Бах, будучи вже досить широко відомим і популярним, подолав 50 кілометрів пішки, щоб послухати концерт свого улюбленого композитора Дітріха Букстехуде.

*Біографія Баха була вперше написана в 1802 році німецьким композитором Іоганном Форкелем.

*Автор відомого на весь світ весільного маршу знаменитий композитор Мендельсон, був великим шанувальником творчості Йоганна Себастьяна Баха.

*Одного разу Бах був заарештований роботодавцем, який не хотів його відпускати. У підсумку він провів під арештом майже місяць.

*За своє життя Йоганн Себастьян Бах вісім разів міняв місце проживання, переїжджаючи з міста в місто.

*Однією з вельми дивних страв, які він любив їсти, були оселедцеві голови.

*Могила Баха, похованого на кладовищі при одній з церков в Лейпцигу, була загублена на багато десятиліть. Її випадково виявили лише в кінці XIX століття.

*Знаменитий письменник Гете називав відчуття від прослуховування музики Баха «вічною гармонією в діалозі із самим собою».

*Саме завдяки Баху в храмах зазвучали жіночі голоси: до нього на хорах дозволялося співати тільки чоловікам. Першою жінкою, яка заспівала в церковному хорі, стала його дружина, Марія Барбара.

*1750 році в Лейпцигу було засновано Бахівське товариство, що поставило собі завдання зібрати, вивчити і популяризувати творчість великого композитора. Протягом 50 років завдання було виконане і товариство саморозпустилося.

*Американське видавництво «Нью-Йорк Таймс» назвало Баха кращим композитором усіх часів і народів.

*У біографії Баха згадується, що він був дуже запальним і доволі нестриманим. Він нерідко зривався на своїх підлеглих, кидався різними предметами і рвав ноти.

*У Німеччині встановлено 11 пам’ятників, присвячених цьому видатному музиканту і композитору.

*Про життя Йоганна Себастьяна Баха було знято 20 художніх і документальних фільмів.

*Відомо, що Бах любив засинати не в тиші, а під музику. Увечері, коли він лягав спати, три його сини по черзі грали йому на клавесині. Подібні обов’язкові заняття дуже дошкуляли дітям.

*Великий композитор вмів заробляти непогані гроші і не був марнотратним. Однак існувала річ, яку Бах завжди робив безкоштовно: він ніколи не брав гроші за приватні уроки.

*Сучасником Баха був Гендель, який жив у 50 км від Веймара. Обидва композитора мріяли зустрітися один з одним, але кожного разу їм щось заважало. Зустріч так і не відбулася, однак і того, й іншого незадовго до смерті оперував Джон Тейлор, якого багато хто вважав простим шарлатаном, а не доктором.

*Бах любив переодягатися бідним шкільним учителем і в такому вигляді з’являтися в якій-небудь церкві. Там він просив у церковного органіста дозволу зіграти на органі. Отримавши таку можливість, великий органіст сідав за інструмент і … присутні в церкві бували настільки вражені пишнотою і міццю його гри, що деякі, вважаючи, що звичайна людина не може грати так прекрасно, з переляку тікали. Вони думали, що до церкви заглянув … переодягнений диявол. Бах і досі вважається одним із найбільш віртуозних майстрів гри на органі в історії людства.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *