Переговори щодо вступу України до ЄС мають розпочатись вже цього року

Сьогодні лідер Партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко наголосила, що  вступ України до ЄС і НАТО – важливий чинник надійного миру після спільної перемоги вільного світу у війні проти режиму путіна.

Про це вона сказала під час виступу на конференції «The Economist» на тему: «Прокладаючи шлях до сильнішої Європи: боротьба за відновлення, стійкість і згуртованість». Конференція, яку проводить  «The Economist» у місті Бухарест (Румунія), присвячена наслідкам російського вторгнення в Україну та побудові нової архітектури безпеки в Європі.

«Я бачу майбутню Україну сильним надійним членом НАТО і  сильним надійним членом Європейського Союзу. Вступ України до ЄС і НАТО я розглядаю, як важливий чинник надійного миру після нашої спільної перемоги у війні», – підкреслила Юлія Тимошенко.

Я вважаю, що переговори щодо вступу України до ЄС мають розпочатись вже цього року.

Вона висловила переконання, що «якби у 2008 році, Україна отримала «зелене світло» до членства в НАТО, цієї війни не було б. Путін, розцінив відсутність рішення щодо України і Грузії на Бухарестському саміті НАТО, як ознаку слабкості Заходу і почав порушувати одну червону лінію за іншою».

Якби у 2008 році, Україна отримала «зелене світло» до членства в НАТО, цієї війни не було б.

За словами Юлії Тимошенко, «НАТО має припинити бути «напівзакритим клубом», система колективної оборони і безпеки має розширитись і зміцнитись. А процес швидкого запрошення до вступу Фінляндії і Швеції – без проходження етапу Плану дій щодо членства – є прецедентом і для інших країн, в першу чергу, для України».

«Аргументи про те, що це може «спровокувати Росію» або про те, що Україна нібито «ще недостатньо готова» віджили своє. Нагадаю, що Росія  у 2014 році окупувала Крим і Донбас, коли Україна формально була так званою «позаблоковою країною», – зазначила вона.

«Сьогодні Україна посилює, а не послаблює безпеку не лише Румунії, Польщі, Молдови, Балтійських країн, а й НАТО в цілому».

Тому, за словами Юлії Тимошенко, Вільнюський саміт НАТО в липні цього року і Вашингтонський саміт НАТО у 2024 році мають стати двома ключовими етапами для втілення цього підходу.

«Після року жорстокої війни, ми довели всім, навіть Путіну, що Україна – це справжня держава, а українці – справжня нація. Ми повертаємось в Європу», – наголосила вона.

«Але зараз нам треба виграти у цій війні. Не допустити її переростання у затяжну війну. Мати спільне розуміння того, що означає ПЕРЕМОГА і що означає СТІЙКИЙ МИР».

Зазначимо, що у конференції беруть участь Прем’єр-міністр Румунії Ніколає Чуке, Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску, депутати Парламенту Румунії, інші високопоставлені посадовці і видатні представники зі сфери політики, бізнесу та європейських і міжнародних інституцій. «Батьківщину» на заході також представляє заступник Голови партії «Батьківщина», перший заступник Голови Комітету ВРУ у закордонних справах Григорій Немиря.

Конференцію можна подивитися за посиланням:

Economist global website http://www.rtromania2023.economist.com/

Economist regional website www.hazliseconomist.com

YouTube channel https://www.youtube.com/channel/

ba.org.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *