Живий музей: У марафон нових імен плавно перетекла персональна виставка Лариси Канюк «Вишиване відродження»

Двом Ларисам – Канюк, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва й лауреатці обласної мистецької премії ім. Георгія Гараса за збереження, відродження і розвиток народного мистецтва, та Курущак, завідувачці відділу науково-освітньої роботи Чернівецького художнього музею, – вдалася феєрична імпреза, яка збирає вже протягом кількох тижнів шанувальників стародавнього українського народного мистецтва вишивки.

А почалося все напередодні Великодних свят, коли в музеї відкрилася персональна виставка Лариси Канюк «Вишиване відродження». Переповнена зала прихильників гаптування у святкових сорочках-вишиванках з усієї Буковини переконала організаторок дійства в тому, що свято потребує продовження.             https://versii.cv.ua/chernivtsi/laureatka-pro-laureatku-vyshyvane-vidrodzhennya-larysy-kanyuk/61365.html

https://versii.cv.ua/bukovyna/oberegy-dlya-voyiniv-i-syurpryzy-velykodnogo-tyzhnya-vid-chernivetskogo-hudozhnogo-muzeyu/61406.html

Таким чином і народилася ідея зібрати після Пасхи в Художньому музеї охочих поділитися своїми доробками, так і початківців, які тільки мріють опанувати стародавнім мистецтвом. Тим паче, що загальновідомо: вишиванка – це код нації та її оберіг. Отож, метри вчили, даючи майстер-класи, а, так би мовити, юзери вчилися.

– Ми втілили в життя своє бажання не тільки показати талановиті роботи буковинських майстринь, а й залучити нових і молодих адептів цього виду народного мистецтва, – ділиться науковця музею Лариса Курущак. – Зрештою, ідея використати для просування української ідентичності вишивані обереги витала в повітрі. Таким чином і народився цей  захід, а, точніше, святкова імпреза Великоднього тижня «Вишиване відродження Буковини».

Ба, більше, Художній музей у Чернівцях розпочав поступ до європейського типу живих музеїв. Таких закладів, де вирує життя…

Ця світлина зафіксувала буковинок, які власноруч гаптують за схемами слов’янських символів-оберегів, зібраними Ларисою Канюк, сакральні обереги для українських воїнів. За допомоги липучки вони кріпитимуться у вигляді шеврону до військової форми.

А нинішнього тижня увазі відвідувачів запропонували доробок нового і дуже знаного гостя «Вишиваного відродження Буковини» Михайла Покиданця.

 

Ось як про це написала на FB-сторінці музею куратора виставки Лариса Курущак:

«Цього тижня у Чернівецькому художньому музеї на виставці «Вишиване відродження» Лариси КАНЮК «гостюють» 16 робіт заслуженого майстра народної творчості України, лауреата обласної премії ім. Г. Гараса Михайла Покиданця. Він є учасником багатьох міжнародних мистецьких подій, республіканських, обласних, персональних виставок, його відзначено багатьма високими нагородами.

Торік майстер подарував Чернівецькому художньому музею вишитий портрет Тараса Шевченка. Цей твір нині можна оглянути в музейній експозиції «Українська вишивка», де представлені оригінальні зразки орнаментів Георгія Гараса та добірка листівок з колекції Калини Гузар-Угрин».

Додам лише, що мати Михайла Покиданця була відомою вишивальницею. Та лише з 30-ти років – у 70-му – він почав вишивати. Бо попервах захопився замальовуванням побачених у музеях візерунків української народної вишивки, а відтак дійшов думки, що треба ж, аби хтось усе це вишив…

…Два дебюти чекає на прихильників народного мистецтва наступного тижня. Гостею «Вишиваного відродження Буковини» буде непересічна особистість – головна редакторка видання Parlament.ua та випускова редакторка видання landlord.ua Валерія Пепеля. Щоправда, на теренах чернівецької преси вона відома як Лєра Ясницька. Оскільки ми колись були колегами – працювали разом у газеті «Версії» – хочу повідомити – і це без перебільшення! – кращого за неї журналіста з економічних проблем, і банківської справи в тому числі, в області я не знаю. А ще вона вміла знаходити неймовірно цікавих людей для інтерв’ю!

…Мабуть таки, це аксіома: якщо людина талановита, то вона талановита в усьому. Засвідчить це і ще одна зустріч наступного тижня. Вікторія Вонча – колишня працівниця будинку культури Великого Кучурова – на жаль, цього осередку культури в селі вже немає, бо громада не знайшла на його утримання кошти – має прекрасний голос і талановито виконує українські народні пісні. До слова, завжди в національних буковинських одностроях, виготовлених власноруч.

Виступ Вікторії Вончи під час відкриття персональної виставки Лариси Канюк. 

Тож не прогавте цікаві зустрічі! Може, вони спонукають і вас узятися за голку з кольоровою ниткою. Тим паче, що на виставці можна отримати й консультації…

Людмила Чередарик, «Версії».

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *