«Вишиване відродження»: нинішньої неділі у Художньому музеї

Лариса Канюк – майстриня народної творчості, лауреатка обласної премії ім. Г.Гараса чекає на гостей.

Для них вона підготувала, без будь-якого перебільшення, свято. Бо свої натхненну любов і захоплення вишивкою вміє перенести на полотно. У цьому переконаєтеся на власні очі.

Якщо ж загалом хочете дізнатися, що ж таке вишиванка, вам також варто завітати до пані Лариси на відкриття виставки, яке відбудеться 9 квітня у Чернівецькому художньому музеї о 15.00.  

Тут ви не тільки дізнаєтеся, що вишиванка – це національний код, який несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками, а тому є національною святинею. Але вишиванка виступає ще й оберегом людини від усього лихого, бо символізує здоров’я та красу, щасливу долю й родинну пам’ять,порядність і чесність, а також любов і вірність.

Прикметно, що символіка вишивки залежить від того, кому вона призначається: парубкові-нареченому, чоловікові чи хлопцеві; дівчині чи заміжній жінці.

А ще вишиванку можна… читати, бо вона все розповість про свого господаря: з якої він сім’ї, які в нього статки, у шлюбі чи ні тощо.

Варто зауважити, що кожен малюнок на сорочці чи рушникові, щось символізує. Скажімо, сонце зображається у вигляді восьмикутної зірки чи свастики, вода – хвилястою лінією, родючість – ромбом з крапкою у центрі тощо.

Отож, не відмовляйтесь від свята, завітайте Вербної неділі до Чернівецького художнього музею на виставку Лариси Канюк «Вишиване відродження».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *