Благодійний концерт Жана-Марі Леруа і Вікторії Мартинової відбувся у Базиліці Воздвиження Всечесного Хреста

1 вересня 2024-го у костелі Воздвиження Всечесного Хреста відбувся благодійний концерт класичної музики «Музика зраненої душі» на підтримку ЗСУ. Настоятель костелу Воздвиженян Всечесного Хреста отець Анатолій Шпак завжди радо відчиняє двері храму для всіх шанувальників органної музики. Отець Анатолій привітав всіх присутніх і відбулася спільна молитва.

На благодійному концерті у Чернівцях виступили французький музикант, органіст Жан-Марі Леруа та львівська флейтистка Вікторія Мартинова.

Концерт також присвячений 210-й річниці римо-католицького костелу Воздвиження Всечесного Хреста та 10-річчю надання храму статусу «Мала базиліка». 19 липня 2014-го в костелі Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях відбулися ювілейні урочистості з нагоди 200-річчя освячення костелу. На святі зачитали постанову про надання Храму титулу Меншої Базиліки. Це  дуже висока духовна відзнака, яка є  третьою в Україні.

Концерт 1 вересня 2024-го був присвячений 210-й річниці костелу. У цьому храмі Жан-Марі Леруа виступає майже щорічно. Жан-Марі є головним органістом церкви Нотр-Дам де Назарет у Парижі, професором, диригентом, композитором. Вікторія Мартинова –  талановита молода українська флейтистка, грає на поперечній флейті. Вікторія народилася Гурзуфі, у тимчасово окупованому Криму. Зараз навчається у Львівській академії імені Миколи Лисенка.  Була учасницею оркестру «Фанфари Львова», регулярно виступає з гастролями за кордоном.

У темному світі рятує світло людських сердець. І його необхідно пильнувати – світло! У власному серці та в серцях тих, хто поруч. У темні часи не можна залишатися самому. Ми – люди, і ми потребуємо людей. Із роздумів капелана, священника Української греко-католицької церкви отця Андрія Зелінського.

Концерт, що відбувся, благодійний. Збирали кошти для потреб наших захисників. Гроші будуть передані волонтеру, чернівецькому отцю-капелану Василю Гасинцю. На концерті прозвучали твори Дітріха Букстегуде, Йоганна Себастьяна Баха, Георга Філіппа Телемана, Вольфганга-Амадея Моцарта, Крістофа Віллібальда Глюка, Луї Джеймса Альфреда Лефебюр-Велі, Астора П‘яцолли, Рішара   Галліяна, Мирослава Скорика, Миколи Лисенка.

В нашому світі раптом стало темно й холодно. Та водночас з’явилося стільки світлих людей – справжніх воїнів світла. Щоб темрява таки не стала остаточною, нам слід сьогодні й надалі невтомно стояти на захисті правди, добра, справедливості та краси.

Жану-Марі Леруа вручили грамоту  від управління культури Чернівецької ОВА.

Отець Анатолій Шпак подякував музикантам Жану-Марі Леруа і Вікторії Мартиновій, організаторам концерту, журналістці Наталії Фещук, ведучій Світлані Крючковій, всім, хто прийшли на благодійний концерт. І велика подяка нашим захисникам, хто у цю мить, в ці хвилини, боронить Україну, ризикуючи власним життям.

Концерт завершився. Слава нашим мужнім захисникам! Слава Україні!

Молитва за Україну

Боже великий, єдиний,
Нам Україну храни,
Волі і світу промінням
Ти її осіни.

Світлом науки і знання
Нас, дітей, просвіти,
В чистій любові до краю,
Ти нас, Боже, зрости.

Молимось, Боже єдиний,
Нам Україну храни,
Всі свої ласки-щедроти
Ти на люд наш зверни.

Дай йому волю, дай йому долю,
Дай доброго світу,
Щастя дай, Боже, народу
І многая, многая літа.

Більше інформації з заходу за посиланням – Благодійний концерт «Музика зраненої душі» відбувся у Базиліці Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях

©Тетяна Спориніна,
фото автора

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *