Працюй чи не працюй – то все дарма, коли тебе в душі керманича нема, або Кілька думок стосовно ситуації з Машзаводом

На Чернівецький машзавод чекає банкрутство – такою є ціна вбивчої невизначеності щодо цього підприємства, якому понад півроку тому заблокували рахунки через санкції РНБО. Хоча ще тоді генеральний директор підприємства Віктор Сідляр заявив, що таке рішення свідчить лише про  корупцію у найвищих ешелонах влади, а ймовірно, й про чиєсь бажання накласти на завод «лапу» та придбати його за копійки чи просто знищити.

І з цим важко не погодитися, тим паче зараз, коли загалу стало відомо про доволі серйозну кількість російських кротів та агентів російського впливу у вищих державних структурах.

Зрештою, рішення стосовно Машзаводу могло бути й прикрою помилкою. Та, попри все, блокування у воєнний час рахунків діючого підприємства, яке, для прикладу, тільки упродовж 2022 року сплатило до держбюджету та пенсійного фонду майже 14 мільйонів гривень, аж ніяк не свідчить про державницький підхід.

І тут, у зв’язку з рішенням австрійського суду, який відмовив Штатам в екстрадиції Фірташа, згадалися розслідування щодо фірташевських заводів хімічної промисловості, які були куплені за російські гроші й досі безперешкодно працюють на рашку на території нашої країни. Ба більше, державі Україна заледве вдалося поміняти керівників лише на двох фірташівських  облгазах, які перебувають практично у власності рашистів і далі входять в орбіту російського кримінального бізнесу. Чи не  логічно було б передати їх у власність держави? Питання чисто риторичне. Тим більше дивує, що з украденими в українського народу підприємствами влада нічого не може зробити, а стосовно Машзаводу – вона тут як тут. Адже це рідне вітчизняне підприємство: чи не тому з ним легко можна «розібратися»?

…Від тих сумних подій минуло понад півроку і, зрозуміло, Машзавод опинився на порозі банкрутства. Тож гендиректор скликав пресконференцію і звернувся до журналістів по допомогу, сподіваючись, що розголос цієї ситуації якось позитивно вплине на її вирішення.

Щоправда, здивувала така позиція гендиректора: він ні до кого не має претензій, окрім губернатора: мовляв, СБУ розібралася, як й інші служби. Про що, мовляв, свідчить засідання Міжвідомчої робочої групи Кабміну, де заступники керівників усіх служб проголосували за зняття санкцій з Машзаводу. Та віз і нині там, бо рахунки підприємства не розблоковані: на документі немає підпису Президента. А час збігає і працює він проти чернівецького підприємства.

До слова, керівник Машзаводу дякував за підтримку головам Чернівецької обласної та міської рад, але зауважив, що жодна полична сила не вписалася за підприємство. Хоча за зняття санкцій голосували всі депутати як обласної, так і міської рад. А там, як відомо, представлені усі політичні сили!..

Одразу ж після пресконференції Сідляра з’явилася відповідь голови Чернівецької обласної військової адміністрації Руслана Запаранюка у вигляді «Офіційної позиції Чернівецької ОВА щодо ситуації із застосуванням санкцій до ТОВ «Машзавод».*

Після підпису під цією публікацією можете ознайомитися з Офіційною позицією голови ОВА. У ній мовиться про те, куди і до кого зверталася ОВА щодо відновлення роботи машзаводу. Втім, у викладі Офіційної позиції я пропустила вступ із загальноприйнятими гаслами, а подала тільки суть, щоби читач самостійно оцінив дієвість роботи ОВА. Та, попри все, наприкінці публікації мені таки довелося звернутися і до вступу, викладеного в Офіційній позиції. Дочитавши до кінця, ви зрозумієте – чому.

Завершує ж Чернівецька ОВА свій документ словами, що вона «зробила всі необхідні кроки у межах своїх повноважень  для того, аби підприємство запрацювало». І заключний акорд ставить оптимістичну та ні до чого не зобов’язуючу крапку: «Питання «Машзаводу» залишається одним з пріоритетних у роботі». Тому й проситься на завершення вигук: «Ура, панове!».

Та це ще не все: є в мене стосовно цієї ситуації своє, навіяне аналогіями, спостереження.

Колись у редакціях журналісти полюбляли жарт, який стосувався нарахування гонорарів: «Пиши чи  не пиши – то все дарма, коли тебе в душі редактора нема» (а ви ж знаєте, що в кожному жарті є доля жарту…). Тож мені й подумалося за аналогією: «Працюй чи не працюй – то все дарма, коли тебе в душі керманича нема».

Але ж хіба так має бути? Хоч я й не аналітик з економіки, та мені, як звичайнісінькому громадянину, не позбавленому, слава Богу, сірої речовини, зрозуміло, що під час війни закривати підприємство, яке виготовляє газове та електричне обладнання – це діяти аж ніяк не на користь держави. Хіба немає інших механізмів? Ну, приміром, зафіксувала певна служба якісь ліві перемовини чи контракти, що їх здійснює підприємство. Але ж, зазвичай, у цьому задіяні не робітники і не працівники середньої ланки. Відтак затримайте винних і візьміть завод під державне крило – нехай працює далі. Бо ж війна!!!

Аж ні – влада доводить його санкціями РНБО до банкрутства, іншими словами, знищує, «топить» і опускає до стану, коли ХТОСЬ купить його за копійки. Ось чим, зрештою, для вітчизняної економіки часто-густо  обертаються санкції РНБО. І за прикладом далеко ходити не треба: цими днями суд розглядав подібну ситуацію з агрофірмою «Поділля», на якій працює 1500 осіб і де заблоковані рахунки обернуться втратою врожаю та банкрутством.

То кого тепер влада переконає, що вона дбає за економіку й наповнення бюджету?!  Особисто в мене виникли щодо цього сумніви…

І невже я помилялася, коли думала, що РНБО – Рада національної безпеки та оборони – має обов’язково перейматися й економікою! Адже без економіки, без підтримки та сприяння їй хіба зможе країна вдало дати відсіч агресору та продовжувати боротьбу? Альтернативи немає: ні, не зможе! І в цьому мене підтримує, вдячна йому за це, голова нашої ОВА Руслан Запаранюк. Саме на часі процитувати пропущений вступ в «Офіційній позиції Чернівецької ОВА щодо ситуації із застосуванням санкцій до ТОВ «Машзавод»: «Уся політика держави спрямована на те, щоб Україна вистояла у боротьбі з ворогом, відвоювала свої території, стала повноправним членом Європейської спільноти. Саме над цим сьогодні працюють усі: Президент, Верховна Рада, Уряд і виконавча влада на місцях. Це об’єднання зусиль усіх політичних, бізнесових кіл, громадськості у протистоянні росії, забезпечення ефективного тилу для наших воїнів.

Як тилова область, Буковина прийняла у себе релокований бізнес із постраждалих регіонів, Чернівецька ОВА і керівництво громад допомагає підприємствам адаптуватися до роботи в нових умовах. Так само вболіває і за наші, буковинські, підприємства, адже це робочі місця, наповнення бюджету, розвиток області».

 …Вибачайте, та я геть нічого не розумію. З одного боку – такі правильні слова, а з іншого – дії, які їх заперечують. Не з вашого боку, Руслане Васильовичу, бо ви діяли в межах своєї компетенції. Як сказав мені один розумний економіст, наша біда і наша проблема у розбалансуванні гілок влади та появі неконституційної структури,  яка замінила і Кабмін, і – усіх, усіх, усіх…

 

Людмила Чередарик, «Версії»

 

* Офіційна позиція Чернівецької ОВА щодо ситуації із застосуванням санкцій до ТОВ «Машзавод»:

«На підставі пропозицій Служби безпеки України від 12.03.2022 р., згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19.10.2022 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 19.10.2022 № 726/2022, до ТОВ «Машзавод» застосовано санкції.

Відповідно до частини 5 Закону України «Про санкції» рішення про скасування санкцій приймається органом, що прийняв рішення про застосування відповідно до цього Закону, у разі якщо застосування санкцій привело до досягнення мети їх застосування.

22 листопада 2022 року Чернівецька обласна державна адміністрація (обласна військова адміністрація) звернулася листами від 22.11.2022 року № 01.26/11-1881 та № 01.26/11-1880 до КМУ та Ради національної безпеки і оборони України з проханням опрацювати підстави включення ТОВ «Машзавод» до переліку юридичних осіб, до яких застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), та у разі їх недостатньої обґрунтованості ініціювати питання щодо виключення ТОВ «Машзавод» із санкційного списку, підтвердити досягнення мети накладення санкцій.

Міністерство економіки України листом від 15.12.2022 № 4422-07/79835-06 повідомило, що питання скасування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), застосованих до ТОВ “Машзавод”, розглянуто на тринадцятому засіданні Міжвідомчої робочої групи 25.11.2022 року, на якому було рекомендовано Службі безпеки України здійснити аналіз та оцінку досягнення мети застосування санкцій до ТОВ “Машзавод”.

Служба безпеки України листом від 22.12.2022 № 75/5/7/2-3459 повідомила, що відповідно до пункту 2 частини першої статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» детальні відомості щодо підстав включення ТОВ «Машзавод» до санкційного списку не можуть бути розголошені.

28 січня 2023 року начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк звернувся до Президента України з проханням зняти з підприємства ТОВ “Чернівецький машзавод” санкції.

Також 20 січня 2023 року Чернівецькою обласною державною адміністрацією (обласною військовою адміністрацією) направлено лист від 20.01.2023 року № 01.26/16-81 Національному банку України із запитом розглянути можливість відновлення роботи підприємства по розрахункових рахунках для забезпечення безперебійної виробничої діяльності, оплати супутніх послуг, сплати податків, а також виплати заробітної плати працівникам.

Національний банк України листом від 02.02.2023 № 25-0005/7291 повідомив, що обсяг санкцій, застосованих до ТОВ «Машзавод», зокрема «запобігання виведенню капіталів за межі України» та «зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань», не перешкоджає виконанню ТОВ «Машзавод» власних економічних та фінансових зобов’язань, зокрема й щодо виплати заробітної плати.

Відповідне роз’яснення щодо застосування санкцій Національний банк надавав обслуговуючому банку ТОВ «Машзавод», внаслідок чого було розблоковано можливість виплачувати заробітну плату.

27 березня 2023 року Чернівецька обласна державна адміністрація (обласна військова адміністрація) листом № 01.26/6-588 повторно звернулася до Першого Віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко щодо скасування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), застосованих до ТОВ «Машзавод».

Міністерство економіки України поінформувало Чернівецьку ОВА, що питання і пропозиції щодо скасування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), застосованих до ТОВ «Машзавод», опрацювання механізму та можливості виконання ТОВ «Машзавод» зобов’язань за раніше укладеними зовнішньоекономічними контрактами, а також забезпечення виконання економічних та фінансових зобов’язань перед АТ «Укрексімбанк» будуть розглядатися на черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики.

Водночас необхідною умовою для повноцінного відновлення роботи підприємства, зокрема обслуговування банками рахунків в частині проведення платіжних операцій на користь ТОВ «Машзавод», є скасування санкцій, застосованих рішенням Ради національної безпеки та оборони України.

Начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк провів численні особисті зустрічі та комунікації з РНБО, КМУ, Офісом Президента з питання зняття санкцій з підприємства  (хотілося б тут побачити документи, які це підтверджують, бо так це виглядало б переконливіше й солідніше – Л.Ч.). У робочому порядку неодноразово надавалась вся необхідна інформація органам державної влади для прийняття відповідного рішення про скасування санкцій, зокрема остання інформаційна довідка по ТОВ «Машзавод» надана для міжвідомчої робочої групи 11.06.2023 року».

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *